Așteptările nerealiste în casnicie duc la despărțire

De Libertatea pentru femei, pe

Fiecare pornește pe drumul casniciei cu niște așteptari. Dar când acestea sunt nerealiste și se transforma în idei fixe, sigur ne vor da dureri de cap. Ele pot duce la desparțiri sau pot genera nefericire pe viață.
Poveştile cu feţi-frumoşi sau comediile romantice îşi au rolul lor, dar atunci când îţi ghidezi viaţa dupa aşteptari nerealiste, vei avea parte de nefericire. Ar trebui sa-ţi revizuieşti ideile care, în loc sa te ajute, îţi submineaza relaţia cu soţul tau. Am inventariat împreuna cu psihologul Cristina Ion-Radulescu o parte din credinţele eronate pe care le putem avea despre căsnicie.
Soţul telepat
„Am avut mai multe cupluri care mi-au trecut pragul cabinetului având idei greşite despre casnicie, care le faceau viaţa mai grea. De exemplu: „El/ea trebuie sa ştie când sunt suparata”. Bineînţeles ca celalalt nu ştie ce vrei tu sa îi transmiţi telepatic. Nimeni nu citeşte gândurile celuilalt şi daca cineva nu îţi spune lamurit ce simte nu ai cum sa-i cunoşti cu exactitate situaţia. Alte paciente mi-au spus despre partener: „Nu ma mai face fericita/Nu ma mai face sa zâmbesc”. Daca şi tu gândeşti aşa, este important de analizat ce s-a schimbat în modul tau de a te raporta la el şi sa vezi de ce nu îl mai gaseşti agreabil. Nu e ceva cu el, ci este un simptom al relaţiei voastre, pe care amândoi trebuie sa îl analizaţi.”
„El mă face fericită”
Multe femei considera ca „soţul este cel care trebuie sa le confere echilibru şi fericire”, constata specialistul, care observa ca singurele în masura sa faca acest lucru sunt ele însele, în niciun caz partenerul. O alta preconcepţie ar fi ca cea mai importanta este compatibilitatea sexuala. Cristina spune ca „este adevarat, dar nu este singurul lucru care conteaza. În plus, sunt cupluri care nu au rezonat bine pe plan fizic de la început, dar care învaţa sa se descopere reciproc şi sa ajunga la împlinire şi în acest plan”. Bineînţeles, lucrurile merg bine în situaţia în care cei doi au şi alte puncte comune şi au suficienta maturitate. Şi invers, daca exista compatibilitate sexuala, dar acesta este singurul lucru care îi ţine împreuna, relaţia nu are un viitor prea bun.
„Se va plictisi de mine”
Psihologul vorbeşte şi despre o alta parere care aduce de multe ori nori negri din senin asupra unor casnicii care ar putea fi fericite: aceea ca „în relaţia de lunga durata intervine plictiseala şi sigur celalalt ma va înşela”. Cristina spune ca afirmaţia de mai sus nu este neaparat adevarata. „Fiecare membru al unui cuplu trebuie sa aiba şi activitaţi separate, dar mai ales împreuna. Gradul de intimitate trebuie sa ramâna constant, nu sa scada. Pentru aceasta, este important sa faceţi lucruri interesante, despre care sa puteţi discuta. Astfel, veţi avea şi alte subiecte decât lista de cumparaturi şi plata facturilor, iar relaţia îşi va pastra farmecul”.
„Niciodată singură”
Unele femei considera ca daca se casatoresc, nu vor mai fi niciodata singure. De aici ar putea veni fie suferința nejustificata când soțul alege sa mai iasa la o bere cu amicii, fie dorința de a-l acapara cu totul – de a merge peste tot cu el, ceea ce l-ar putea face sa se simta sufocat. Altele își doresc sa aiba supremația în cuplu, sa decida întotdeauna ele. Daca amândoi partenerii vor sa fie dominanți în relație, se instaleaza o competiție neconstructiva. În loc sa funcționeze ca o echipa, soții vor acționa independent în direcții diferite. Se poate ajunge la o înțelegere daca ambii au același țel bine definit și clar pentru amândoi. Ar fi bine ca amândoi sa respecte dorințele și libertatea celuilalt pentru a putea avea o familie fericita și mulțumita.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter