Ce faci când te afli într-o căsnicie nefericită

De Elena S. , pe

Toate miresele sunt fericite în ziua nunții lor. Luna de miere și primii ani de casnicie sunt și ei de obicei printre cei mai frumoși. Dar multe femei ajung sa vada, dupa câțiva ani, viața în doi ca pe un calvar.
Nimeni nu ştie când o relaţie începe sa se degradeze. Poate fi un moment anume – o cearta mai puternica, o neînţelegere sau, pur şi simplu, cu timpul dragostea scade pâna nu mai ramâne nimic din ea. Şi atunci ajungi sa nu mai vezi decât defectele celuilalt şi nu îl mai suporţi lânga tine. Totuşi, cei care reuşesc sa remedieze situaţia o privesc ca pe un moment de criza trecator. Dar împacarea nu se va întâmpla de la sine, ci este nevoie de efort din partea amândurora. Bine este ca, în final, legatura celor doi se va întari.
Zâmbete versus reproşuri
„Tot mai multe doamne aflate în aceasta ipostaza ma viziteaza la cabinet”, spune psihologul Cristina Ion-Radulescu, adaugând: „Eu le sfatuiesc ca nu trebuie sa faca ceva anume pentru soţ, ci pentru ele însele, ca sa se simta mai bine în pielea lor. Astfel, radiind în exterior, sa îl «contamineze» şi pe el”. Psihologul observa ca, „cu cât rutina se aşaza peste relaţie, apare sentimentul ca nu ai valoare şi intervine starea de delasare. Femeia nu se mai îngrijeşte, se simte neatragatoare şi neiubita. Se transforma într-o nevasta cicalitoare. Dar o femeie care zâmbeşte are mai multe şanse să îşi recâştige partenerul decât una care îi face reproşuri”.
Fără resentimente
Cristina este de părere că „în situaţia în care soţul s-a schimbat în rău şi a dobândit comportamente care ei nu îi plac, femeia ar trebui să îl facă pe bărbat să realizeze răul pe care îl produce în relaţie şi să ia decizia să evolueze în bine”. Dar, dacă soţul tău a făcut anumite greşeli în trecut, dar nu le-a mai repetat, încearcă să ierţi şi să nu mai pomeneşti de ele. Nu este uşor, dar ar fi bine să faci asta de dragul căsniciei tale. Mai mult, dacă tot ţii nemulţumirile în tine şi te gândeşti des la el, îţi vei mări/potenţa nefericirea. În schimb, vei vedea că dacă reuşeşti să treci cu vederea vina lui, te vei simţi eliberată.
Timp petrecut împreună
Ar fi bine să discuţi cu soţul tău despre aşteptările tale, sentimentele şi lucrurile care te îngrijorează. În felul acesta, poţi înlătura multe neînţelegeri. Este foarte important să îţi faci timp să petreci cu soţul tău. Dacă de ceva vreme nu faceţi decât să ajungeţi obosiţi acasă şi să vă vedeţi fiecare de treaba voastră nu e de mirare că relaţia voastră scârţâie. Oricât ar fi de greu, vă puteţi găsi momente să staţi de vorbă cu televizorul închis sau să faceţi o plimbare. Un weekend petrecut departe de casă este un alt prilej de a vă reîmprospăta legătura.
Mulţumirea vine din interior
„Aş recomanda unei femei nefericite în căsnicie să îşi facă o listă cu ce şi-ar dori pentru ea, ce ar vrea să facă, dar nu a făcut sau nu a mai făcut de mult. De exemplu, să meargă la sală, să asculte muzică veselă (chiar şi atunci când face curăţenie), să iasă cu soţul în oraş sau la un film. Starea ei de spirit se va schimba dacă se va gândi în fiecare seară la cel puţin trei lucruri bune şi frumoase care i s-au întâmplat în ziua respectivă.
Alte lucruri pe care le-ar putea face: să îşi pună o fotografie care le inspiră optimism în locul în care lucrează, să înveţe să fie misterioasă, să încerce ceva nou (chiar şi să gătească un fel nou de mâncare), să fredoneze o melodie care le-a plăcut într-o perioadă a vieţii pe care o consideră bună, să-şi sune prietenele şi să se întâlnească dacă pot şi ar mai fi multe de făcut… Pare că unele din aceste lucruri nu au legătură cu mariajul, dar, dacă ea se simte bine, soţul va vedea asta. Iar starea ei de bine i se va imprima şi lui, ceea ce va avea efecte pozitive asupra relaţiei.”

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter