Bebeluşii au memorie de lungă durată

De Stela Moisescu, pe

Studii de specialitate arată că memoria de lungă durată a unui bebeluş în vârstă de un an se întinde pe cel puţin patru săptămâni. El reţine în special acţiunile repetitive.
Aşadar, bebeluşul percepe viaţa din jurul lui mult mai clar decât am crede noi.

Părinţii reuşesc să vadă doar o mică parte din capacitatea copilului de memorare, de aceea nu fructifică la maxim abilităţile bebeluşului.

De exemplu, ai remarcat că micuţul tău zâmbeşte când este în preajma unor figuri familiare sau se bucură atunci când vede biberonul. În realitate, bebeluşul chiar ştie ce-l aşteaptă pentru că figurile familiare şi hrănirea cu biberonul sunt acţiuni repetitive.

Bebeluşul adună informaţie în fiecare zi şi o stochează. Faptul că el anticipează o anumită acţiune este un semn clar de memorare, arată kidsdevelopment.co.uk.

Potrivit unui studiu bebeluşii nu reţin şi imită doar acţiunile repetitive.

Bebeluşii în vârstă de 12 luni reţin moduri inedite de a se juca cu o jucărie cel puţin patru săptămâni, arată raisingchildren.net.au.

În cadrul studiului, bebeluşilor li s-au arătat timp de numai 20 de secunde cinci jucării şi cinci moduri inedite de a se juca cu ele. Ulterior cercetătorii au aşteptat o perioadă de timp şi au oferit pe rând cele cinci jucării copiilor pentru a se remarca dacă aceştia au memorat stilul de a se juca.

Ei bine, bebeluşii şi-au amintit într-o mare măsură cele cinci moduri inedite de joc după trei intervale de timp: trei minute, o săptămână şi patru săptămâni.

După numai trei minute bebeluşi şi-au amintit 70% din cele cinci moduri de joc, iar după o săptămână şi la un interval de patru săptămâni bebeluşii şi-au amintit aproximativ jumătate din tipurile de joc vizionate în cele 20 de secunde.

Cercetătorii menţionează că memoria bebeluşului de 12 luni funcţionează pe o durată în timp de cel puţin patru săptămâni, o perioadă mai îndelungată nefiind testată în studiu.

S-a exclus posibilitatea potrivit căreia modalităţile inedite de joc ar fi fost de fapt previzibile. Studiul a fost efectuat şi pe un număr de bebeluşi cărora li s-au dat jucăriile fără să li se arate cum să se joace cu ele. Per total bebeluşii au reprodus doar 1,5 din cele 5 tipuri de joc.

Un alt studiu arată că bebeluşul în vârstă de şase săptămâni are durata memoriei de  24 de ore, iar la vârsta de 16 luni memoria de lungă durată ajunge la patru luni, arată essortment.com.

Iată ce poţi face tu pentru a dezvolta memoria bebeluşului tău.

În primul rând fii conştientă că el reţine o vreme mai îndelungată lucrurile pe care le imită. Aşadar fii un exemplu demn de urmat pentru micuţ.

El reţine, însă nu poate discerne între bine şi rău. Aşadar, asigură-te că el nu va imita o acţiune periculoasă pentru el, dar efectuată de tine în mod repetat.

Oferă-i gesturi tandre şi arată-i moduri diferite de joacă cu anumite jucării.

Pentru a stimula memoria bebeluşului creează ritualuri de joacă şi afecţiune cu cel mic. Astfel îi stabileşti bebeluşului un simţ al aşteptărilor, al anticipării şi confortului.

Dacă repeţi un anumit stil de joacă îi determini să memoreze acel lucru, deci îi exersezi capacitatea de memorare.

Îi este mai uşor acestuia să reţină un anumit gest dacă el este repetat în sesiuni scurte şi dese.

Şi contextul contează în antrenarea memoriei. Dacă nu se schimbă contextul în care este repetată o acţiune, bebeluşul va memora mai uşor.

Nu uita, bebeluşul are o viaţă întreagă la dispoziţie să înveţe, aşa că nu-l pune să se joace cu o anumită jucărie dacă nu are chef de ea şi respectă-i întodeauna nevoile primare precum foamea şi somnul.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter