Bărbaţii suferă foarte mult după o despărţire

De Erika Chivu, pe

Chiar dacă par puternici după o despărţire sau o ceartă în cuplu, bărbaţii suferă mai mult decât noi şi riscă să recurgă la comportamente periculoase pentru a-şi ţine în frâu sentimentele.
Noi ne închidem în casă şi ne plângem de milă cu o prăjitură în faţa, în timp ce ei îşi găsesc ocupaţii: fie meşteresc ceva pe la maşină, fie ies cu prietenii la o bere. Cam asta se întâmplă în majoritatea cuplurilor după o ceartă sau o despărţire. Concluzia pe care o tragem noi, fetele, este una singură: bărbaţii sunt lipsiţi de sentimente. Altfel cum ar putea să-şi vadă de treabă fără nicio grijă, când tocmai au încheiat o relaţie de durată?

Bărbaţii suferă mai mult după o despărţire

Ei bine, psihologii ne contrazic. Poate că par puternici şi veseli, dar bărbaţii suferă cel mai tare când apar probleme în relaţia de cuplu. Acestea chiar îşi pun amprenta asupra sănătăţii lor mintale – sunt concluziile ivite în urma unui studiu.

Chiar şi psihologul care a desfăşurat cercetările – o femeie – s-a declarat uimit de rezultate, care au răsturnat o convingere foarte veche, aceea că femeile sunt cele mai vulnerabile în faţa problemelor emoţionale.

De fapt, urcuşurile şi coborâşurile unei relaţii afectează mai degrabă sănătatea psihică a bărbaţilor. Ei au de câştigat atunci când lucrurile merg bine, dar suferă mai mult când apar probleme în cuplu.

Reacţionăm diferit

Dacă noi, femeile, ne exprimăm emoţiile şi sentimentele în faţa celor apropiaţi, putând astfel să ne eliberăm de suferinţă, măcar în parte, bărbaţii tind să „ţină în ei” furia, frustrarea sau tristeţea, ceea ce le afectează sănătatea fizică şi psihică.

În primul rând, ei pot să-şi caute alinarea în comportamente nechibzuite cum ar fi consumul excesiv de alcool, fumatul sau chiar consumul de droguri. În al doilea rând, furia nemanifestată este un pericol pentru inimă, căci reprezintă un stres.

Sexul tare se confruntă cu aceste probleme pentru că ei, bărbaţii, nu prea au relaţii apropiate cu cei din jur, nu au confidenţi cărora să le poată împărtăşi sentimentele. Acest rol este jucat de obicei, de iubită, iar când ea este sursa frustrării bărbatul nu mai are cu cine sta de vorbă.

În schimb, femeile au relaţii mai apropiate cu cei din jur şi pot discuta despre ceea ce simt fără să se simtă stingherite.

Normele sociale, un stres în plus pentru bărbaţi

O altă descoperire este aceea că femeile şi bărbaţii suportă în mod diferit stresul emoţional. În timp ce noi suntem predispuse către depresii, ei recurg la abuzul de substanţe periculoase.

De vină pentru stresul suplimentar la care sunt supuşi bărbaţii este şi societatea, care impune anumite norme de comportament pentru fiecare din sexe. Dacă femeile „au voie” să plângă sau să-şi înece amarul într-o cutie de îngheţată, bărbaţii trebuie să fie puternici. Cine varsă o lacrimă sau îşi manifestă chiar şi verbal sentimentele nu este „bărbat adevărat”.

Încercările de a se ridica la înălţimea aşteptărilor combinate cu tristeţea asociată unei despărţiri, îi oboseşte psihic pe bărbaţi care nu pot face faţă, fără să recurgă la abuzul de alcool.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter