7 trucuri pentru a-l stimula să înveţe mai bine

De Libertatea pentru femei, pe

Care părinte nu-şi doreşte să aibă în casă un mic geniu? Nu lăsa totul pe seama profesorilor de la şcoală, ci implică-te şi tu pentru a-l motiva să înveţe mai cu spor!

Educaţia copilului este foarte importantă şi nu trebuie neglijată de către părinţi în ideea că acesta are de unde învăţa, mai ales că există şcoala, televiziunea, revistele de cultură generală. Această mentalitate este greşită, iar implicarea familiei, în special a părinţilor, în stimularea educaţională a copilului este fundamentală. Iată în continuare câteva sfaturi utile de care ar trebui să ţii cont.

1.  Asigură-te că îşi face temele corect
Controlează-i caietele şi temele pentru a vedea dacă le-a rezolvat bine. În cazul în care te roagă să-l ajuţi, aceasta nu înseamnă că trebuie să-i şi faci tu temele de acasă. Rolul tău este acela de a-l ghida şi de a-i explica anumite aspecte atunci când nu a înţeles bine lecţia din clasă. Este foarte important să găsească singur răspunsul la întrebările pe care le are de rezolvat. Acest fapt îi va da un sentiment de încredere în sine.

2.  Laudă-l când are rezultate bune
Este foarte important să-ţi stimulezi copilul atunci când a obţinut o notă bună sau a câştigat un premiu la o anumită competiţie. Copiii au mare nevoie de laude, recunoaştere, aprobare şi atenţie din partea părinţilor lor. Conform psihologilor, copiii care primesc sprijin verbal în timp ce lucrează la un anumit proiect dau un randament mai mare şi au succes. De asemenea, sunt dispuşi să se implice şi în alte proiecte mai dificile. Recompensele au şi ele eficienţa lor pentru ca micuţii să-şi dezvolte anumite atitudini pozitive. Aceştia trebuie să ştie ce aşteptări au părinţii de la ei şi pentru ce anume îi recompensează.

3.  Pune-i la dispoziţie informaţii suplimentare
De mare ajutor în dezvoltarea capacităţilor intelectuale şi pentru stimularea inteligenţei copiilor sunt materialele suplimentare. Şi tu îi poţi asigura diferite forme suplimentare de informare, precum fotografii, reviste de specialitate, ziare, cărţi sau programe pe calculator.

4.  Trezeşte-i curiozitatea

Contează foarte mult atitudinea pe care i-o transmiţi copilului cu privire la învăţătură. De fiecare dată când îi vorbeşti despre rolul educaţiei pentru viitorul lui trebuie să o faci într-un mod prin care
să-i trezeşti respectul faţă de şcoală, precum şi curiozitatea pentru informaţie. Iar cum cea mai bună metodă educativă este experienţa, planificaţi împreună un program care să includă activităţile culturale. O dată pe săptămână vizitaţi muzee, expoziţii, mergeţi la un concert, la un spectacol de teatru sau pur şi simplu exploraţi locuri noi, necunoscute încă de cel mic.

5.  Răspunde-i la toate întrebările
De fiecare dată când îţi pune o întrebare, indiferent de cât de banală sau de copilărească îţi poate părea aceasta, este bine să-i răspunzi. Chiar dacă nu ştii pe loc răspunsul, documentează-te şi spune-i în altă zi. Astfel îl ajuţi să-şi rezolve propriile îndoieli.

6.  Dezvoltă-i capacitatea de a gândi
Cei mici îşi dezvoltă inteligenţa în etape diferite, în funcţie de vârstă şi de experienţele din copilărie. Şi tu îl poţi ajuta asigurându-te că activităţile lui extraşcolare sunt în concordanţă cu vârsta şi cu capacitatea sa intelectuală. De exemplu, îi poţi stimula inteligenţa cu ajutorul jocurilor de logică şi al lecturii
pentru copii.

7.  Stabileşte-i o serie de reguli

Atunci când randamentul şcolar al copilului nu este mulţumitor, va trebui să recurgi la o serie de reguli. Dacă acesta le încalcă, poţi trece la aplicarea anumitor pedepse, dar atenţie, în niciun caz la violenţă. Strigătele şi ameninţările nu servesc la nimic. Pedeapsa trebuie aplicată imediat şi poate consta în pierderea unui anumit privilegiu sau a unei posesii. De exemplu, nu-i mai da dreptul de a se uita la televizor pentru o perioadă de timp, nu-i mai da voie să se joace la computer sau interzice-i să mai vorbească la telefon.

Orarul zilnic este foarte important!

Conform opiniei specialiştilor în psihologia copilului, părinţii trebuie să creeze o anumită rutină în viaţa micuţului lor. Acesta trebuie să ştie că există ore precis determinate pentru toate acţiunile pe care le are de întreprins în cursul unei zile.  Astfel, organizează-i timpul cu ore clar stabilite pentru toate activităţile zilnice: într-un anumit interval orar trebuie să meargă la şcoală, apoi vine acasă, mănâncă, se culcă de prânz, se scoală şi-şi face temele de la şcoală şi de-abia apoi are program de voie, pe  care îl poate dedica jocului în aer liber sau în casă, întâlnirilor cu prietenii etc. Aşadar, copilul are nevoie de o organizare adecvată a timpului. Acest stil de viaţă îi va da un sentiment de siguranţă şi de confort.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter