Vacanța de vis

De Virgil Ianțu, pe
Virgil Ianțu ne vorbește în această lună despre faptele bune care nu așteaptă recompense.

Decembrie este mereu o lună nebună, toată lumea muncește până la epuizare, mai vin și momentele de îngrămădeală de la magazinele de accesorii de pom, cadouri, of, iar cadouri. În loc să ne bucurăm de ele, au devenit o povară, cel puțin aici, într-un București sufocat de trafic, de nervi și de încrâncenare. Dar toate astea vor trece și va veni vacanța. Dar până atunci vine Crăciunul! Ce mâncăm? Dacă tot mă chinui și mă simt vinovat în timpul anului când scap un cartof la cuptor sau un colț de pâine caldă, hai să mă îmbuib acum. Și nu mă opresc până nu îmi satisfac frustrările și îmi dau peste cap ficatul. Noroc că dau cu alcool în el ca să-și revină. Și asta zilnic! Pauzele nu fac bine. Te dezechilibrează. Totuși, undeva, într-un gând ascuns, stă zâmbitoare și în așteptare vacanța de după Sărbători.

Păi unde să mergem? Cum, unde? La Sina­ia, că e puțin de mers, doar 140  km. Nici cinci ore cu mașina. Auzi tu, Sinaia! La Predeal sunt cele mai mișto petreceri. }ii minte lăutarii de acum doi ani? Mamă, mamă, cum se asezonau cu palinca aia de la Gelu.

În România? Doar nu am înnebunit! Cum să dau atâta bănet când pot merge la schiat în Austria. Măcar sunt departe de casă și pe pârtie se vorbește tot românește și la fel de tare. Doamne, dar să stai în frig, când te poți bucura de soare și de plajă?! Dubai, Jumeirah Beach și Dubai Mall. Acolo simți vacanța, plus că aurul e mai ieftin decât la noi și mai mult. Ce demodat! Thailanda, Seychelles, Vietnam, Cambodgia. Astea destinații! Cam astea sunt gândurile noastre, ale tuturor, când ne pregătim vacanțele. Dar chiar așa să fie? Chiar toți ne facem planurile în acest fel?

De fiecare dată când plec într-o vacanță, oricare ar fi destinația, mă bucur, mă bucur tare de familie și de prieteni, dar, fără s-o fi spus vreodată cuiva, mă încearcă un sentiment de vinovăție. Poate că nu e OK, dar el există în sufletul meu, e prezent de fiecare dată.

E frumos să mergi să te bronzezi în ianuarie și să umpli Instagramul cu poze cu elefanți, maimuțe și plaje ca în vederile pe care, apropo, nu ni le mai trimitem între noi. Unii ne bucurăm să împărtășim experiențele cu cei dragi, alții se bucură să le împărtășească cu cei 2 507 174  de apropiați de pe pagină, alții o fac ostentativ, unii cu gust, alții fără, dar câți ne gândim în acele momente la cei care nu au ieșit vreodată din satul lor, din cartier sau din oraș, nu au văzut marea sau cum arată un palmier și asta nu pentru că nu și-ar fi dorit, ci pentru că nu au putut?!

Nu îmi place să stric stări frumoase sau bucurii, dar cred că ar trebui măcar câteva clipe să ne gândim la ei. Eu nu cred că mi se cuvine să îmi petrec vacanța în Thailanda, Malaezia sau unde o fi. Nu e ceva normal și încerc să îi transmit și fetiței mele acest sentiment și îi spun că suntem extrem de norocoși și că aceste momente trebuie trăite cu conștiința activată la maximum. Conștiința care te trimite automat cu gândul și la ce ai realizat până acum, la ce puteai să faci mai mult, dacă meriți ce ți se întâmplă și la faptul că ești dator vieții cu cel puțin atât cât ți-a oferit ea ție. Ai în jurul tău prieteni, ai oameni dragi sau necunoscuți.

Cred că suntem datori să ne uităm mai des în ochii lor, la problemele lor și să îi ajutăm. Nu e nevoie să îi inviți la o masă și să le dai câte o servietă plină cu bani, deși gestul lui Clooney mi s-a părut foarte fain și de suflet. Câteodată, sunt suficiente o vorbă bună, un sfat, înțelegere sau o îmbrățișare. E minunat să știi că orice ți se întâmplă, la orice oră din zi și din noapte, ai un prieten care îți poate oferi aceste lucruri. Iar dacă poți ajuta în orice fel un necunoscut fără a aștepta un „mulțumesc“, fără chiar a-ți dezvălui calitatea de binefăcător, este și mai fru­mos. Dăruiește, zâmbește și multumește-i tu vieții că poți face asta. Bucură-te și oferă-le și altora bucurii. Ia-o de la capăt, muncește, învață și încearcă să devii cea mai bună varianta a ta. Dacă aceste gânduri îți trec prin minte, dacă aceste sentimente te încearcă, atunci ești cel mai norocos om din lume, pentru că ești… un om bun.

 

Citește și – Lecţii

Citește și – Secretul eleganței stă în respect

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter