Ecologistul Virgil Iantu elibereaza muntii de munti de gunoaie

De Unica.ro, pe

La sfarsitul lunii mai, vedeta Prima TV a dat o mana de ajutor celor 25 de voluntari MaiMultVerde aflati in tabara Recycle, Raft & Race de la Busteni.
Putini, dar voinici, ecologistii condusi de Iantu au pus gand rau gunoaielor de langa telecabina Busteni si din raul Spumoasa si au reusit sa stranga intr-o singura zi 80 de saci de deseuri, adica aproximativ 800 de kilograme.

Ploaia mocaneasca si racoarea de munte nu l-au oprit pe Iantu sa-si arate dragostea pentru mediul inconjurator. Inarmat cu manusi si pelerina de ploaie, acesta a escaladat bolovanii din apele repezi pentru a-i ajuta pe voluntari sa „pescuiasca” cea mai mare specie intalnita pana acum in apa de munte: patul dublu de Busteni! Curatarea de sedimente (a se citi solzi) a durat trei ore, dupa care patul a fost tras cu succes la mal si pregatit pentru o groapa de gunoi adecvata, alta decat cea improvizata de localnici in natura.

Virgil Iantu va reveni alaturi de voluntarii MaiMultVerde la inchiderea proiectului Recycle, Raft & Race din data de 7 iunie. Impreuna cu Andreea Raducan, acesta va conduce a patra serie de voluntari din tabara in intrecerea cu plute confectionate din PET-uri de pe lacul Baneasa din Bucuresti.

Adunati pentru a da un exemplu societatii civile din Romania, Iantu si Raducan vor vasli in paralel cu „adversari” ca Iulia Vantur, Razvan Fodor, Amalia Enache, Cabral Ibacka, Malvina Cservenschi sau Dragos Bucurenci, liderii celorlalte trei serii de voluntari MaiMultVerde.

Proiectul Recycle, Raft & Race isi propune sa formeze 100 de tineri lideri care sa mobilizeze voluntari de mediu in comunitatile lor si sa organizeze propriile actiuni de ecologizare, plantare, informare si educatie.

Procesul de formare a avut loc in cadrul unei tabere de o luna, in perioada 4-31 mai 2009, in patru serii saptamanale. La fiecare serie au participat 25 de tineri care au urmat cursuri de leadership, orientare si supravietuire in natura, acordarea primului ajutor, comunicare si dezvoltare organizationala.

PET-urile stranse de acestia la finalul fiecarei saptamani sunt folosite pentru constructia plutelor care iau parte la intrecere. Restul deseurilor sunt separate dupa colectare si predate firmelor de reciclare.

Foto: Arhiva personala

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter