Taj Mahal capătă nuanțe de galben și verde din cauza poluării

De Oana Savin, pe
Monumentul indian Taj Mahal începe să își schimbe culoarea, el căpătând nuanțe de verde și galben din cauza poluării din orașul Agra.

Taj Mahal, care este considerat una dintre cele șapte minuni ale lumii, este situat pe malul unui râu plin de gunoaie. Deseori, monumentul este învăluit de praf și fum ce provin de la furnelele fumegânde și de la autoturismele din orașul indian Agra, al optulea cel mai poluat oraș din lume, relatează Reuters.

Potrivit unui avocat specialist în domeniul mediului la Curtea Supremă a Indiei a afirmat că insecte minuscule din râul Yamuna, în care sunt deversate apele menajere ale oraşului, se aşează pe zidurile construcţiei, iar excrementele acestora pătează marmura.

Citește și: Monumente excentrice și situri arheologice, în ”orașul recordurilor”

Curtea a criticat guvernul pentru că nu se implică suficient pentru conservarea monumentului ce a fost construit de împăratul Shah Jahan pentru a servi drept mausoleu pentru soția sa, Mumtaz Mahal.

„Dacă cercetătorii indieni şi (ecologiştii) nu pot rezolva problema, ar trebui să contacteze experţi străini sau ecologişti, iar cei care pot veni vor fi fericiţi să ajute”, a precizat avocatul M.C. Mehta, care a luptat să salveze Taj Mahalul de la poluare în ultimele trei decenii.

Marmura este curățată de către restauratori cu o pastă din argilă minerală ce curăță impuritățile de pe suprafețe și poate fi îndepărtată cu apă.

Citește și: Orașul cu cel mai frumos centru istoric din România. Bucureștiul, Brașovul, sau Clujul nici nu se compară

De asemenea, activiștii s-au arătat îngrijorați de faptul că pânza freatică din Agra ar putea deteriora fundația din lemn a monumentului. Alte motive de îngrijorare sunt drumurile pline de vehicule poluante şi construcţiile ridicate într-un ritm galopant în vecinătatea monumentului.

Schimbarea culorii nu a apărut brusc. Ecologiştii şi istoricii au avertizat de mult timp despre riscul pe care îl presupune funinginea şi fumul de la fabrici şi tăbăcării pentru monument.

Sursă foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter