Pentru EL: Alexandru Ciucu vă învaţă cum să alegeţi costumul de ginere!

Sezonul nunţilor se apropie, iar voi sunteţi în febra pregătirilor pentru unul dintre cele mai importante evenimente din viaţă. Primele probleme care apar în cadrul acestei desfăşurare de forţe este alegerea vestimentaţiei.
Rochia de mireasă este, de departe, cel mai greu element de ales, însă nici când vine vorba despre costumul mirelui lucrurile nu sunt mai simple. Specialist în domeniu este fără doar şi poate Alexandru Ciucu care oferă, în exclusivitate pentru Unica.ro, informaţii preţioase care vor uşura căutarea.

Vrem să cumpărăm un costum de calitate. Care sunt criteriile de care trebuie să ţinem cont?

Ţesătura din care este făcut un costum este prima care vorbeşte despre calitatea acestuia. Se întâmplă foarte rar ca un costum bine croit să fie făcut dintr-un material de slabă calitate. Croiala şi cusăturile sunt de asemenea foarte importante în stabilirea calităţii unui costum. Cusăturile spre exemplu ar trebui să fie line, fără suprapuneri şi fără încreţituri. Croiala este însă discutabilă pentru că un costum de gata este posibil să nu se potrivească chiar dacă este bine făcut pentru simplul fapt că există o conformaţie diferită faţă de cea după care este gândit costumul respectiv. În acest caz întrebaţi dacă nu cumva există şi o altă talie a aceleiaşi măsuri saum mai bine, se alege realizarea unui costum la croitor. Relevante pentru calitatea costumului sunt şi micile detalii care intră în componenţa acestuia: nasturii, refileţii care trebuie să fie drepţi şi nu încreţiţi, butonierele care nu ar trebuie să aibe aţe rebele, etc

Atunci când spunem că un costum „pică bine”, care sunt elementele pe care le urmărim?

Pentru a „pica bine”, un costum trebuie să urmărească cât mai fidel linia corpului, fără însă să-l încorseteze. La croitor acest lucru se stabileşte de comun acord cu clientul pentru că fiecare îşi doreşte o lejeritate mai mică sau mai mare. Făcând acest lucru este clar că acel costum nu  va fi nici prea strâmt şi nici prea larg dându-i astfel ocazia să „pice bine”. Pentru a desăvârşi costumul, trebuie ţinut cont la croială de particularităţile fizice ale persoanei care îl comandă şi aici mă refer atât la conformaţie ( gras, slab, înalt, scund, etc) cât şi la poziţia corpului ( aplecat spre faţă sau lăsat spre spate scoţând abdomenul înainte), la poziţia mâinilor în poziţia de repaos, la poziţia umerilor ( daca unul este mai jos decât altul) etc.

Asemeni rochiilor de mireasă care se aleg şi în funcţie de tipul de siluetă al miresei, şi alegerea costumelor este bine să se facă în funcţie de tipul de corp al mirelui? Ce sfaturi puteţi oferi în acest sens?

Voi încerca să răspund cât mai schematic la această întrebare pentru a fi cât mai clar. Mă voi referi la două extreme de conformaţie fizică spunând ce este indicat să porţi şi ce nu.

Cazul 1: Scund şi gras

Nu este indicat să porţi
– costum deschis la culoare
– sacou la un rând cu trei nasturi sau mai mulţi
– costum în carouri
– pantaloni cu unul sau două falduri
– costum cu dungi late
– sacou fără şlit sau cu un singur şlit la spate

Este bine să porţi
– sacou la un rând cu doi nasturi şi două şlituri la spate
– sacou la două rânduri de nasturi (parte peste parte)
– pantalon fără fald
– costum cu dungi înguste
– costume în culori închise
– sacou de lungime clasică

Cazul 2: Înalt şi slab

Nu este indicat să porţi

– costum cu dungă îngustă
– sacou de lungime clasică sau mai mare

Este preferabil să porţi

– costume deschise la culoare la un rând sau la două rânduri
– costum cu dungă lată
– sacou la trei nasturi
– sacou mai scurt

Costumul ar trebui să se aleagă şi în funcţie de anotimpul în care se desfăşoară nunta?

Dacă vorbim despre o nuntă clasică, nu cred că materialul şi croiala se aleg în funcţie de anotimp. Referitor însă la confortul termic, cred că cel mai important la costumul de ceremonie este ca acesta să aibă vestă. Acest accesoriu este folositor atât pe timp de vară cât şi iarna astfel: vara se va purta sacoul fără vestă atât la cununia religioasă cât şi la petrecere până la momentul dansului de deschidere când se va înlocui sacoul sau redingota cu vestă. Astfel mirele se va răcori puţin şi va fi mai liber în mişcări pentru dans. Iarna, tot din raţiuni termice se va purta vesta pe sub sacou la ceremonia religioasă şi la începutul petrecerii, urmând să renunţăm la sacou când atmosfera se încinge. Iată deci că vesta ne poate fi folositoare în ambele extreme termice.

Care sunt tendinţele actuale în materie de costume de miri? Ce sfaturi oferiţi mirilor care vă calca pragul şi nu au experienţă în domeniu?

Tendinţele în zona de ceremonie masculină se schimbă destul de greu. Cu toate acestea redingota sub diverse croieli câştigă tot mai mult teren în faţa banalului costum negru. Smokingul este de asemenea foarte căutat şi am obsevat că oamenii sunt foarte deschişi la variantele restilizate ale acestuia. O altă abordare vestimentară extrem de cerută pentru ceremonie este combinaţia de sacou din brocart de mătase cu pantalon negru. Brocartul poate fi negru simplu cu desene florale sau geometrice din ţesătură, sau negru cu inserţii de argintiu sau bronz.

Legat de tendinţele în ceremonie am observat cu admiraţie că tot mai mulţi oameni îşi comandă costum de ceremonie chiar dacă sunt doar simpli invitaţi la o nuntă, din respect pentru miri dar şi din dorinţa de a fi eleganţi la un astfel de eveniment.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter