Vedete care poartă ia tradiţională românească

De Madalina Racorean, pe

M-am uitat pe o hartă a personajelor cu renume, care iubeau să îmbrace ia tradiţională românească. Am descoperit că în anul 1923 o purta cu mândrie principesa Ileana a României, precum şi Rgina Maria şi Regina Elisabeta a Greciei.
Pentru cei care nu ştiu, până şi Nadia Comăneci a apărut la un concurs international de gimnastică îmbrăcată tot în ie. Azi am întrebat o mână de vedete autohtone de ce ar trebui ca fiecare dintre noi să tânjească după o ie şi dacă le place să o poarte.

Gianina Corondan mi-a spus că a purtat ia la grupul Song, atunci când de altfel şi noi, generaţia cu cheia de gât o purtam la grădiniţă.  “Am purtat-o şi la meteo! Dacă mă întrebi de ce azi este un trend, ei bine eu cred că e o dorinţă potenţată de faptul că era cât pe ce să ne fie subtilizată de alte ţări. Suedezii deja au pus ochii pe lucrurile tradiţionale româneşti, pe inscripţiile tradiţionale româneşti… Ne este frică probabil că ne vom pierde identitatea, eu asta aş vrea să cred şi de aceea există acest trend. De asemenea, sunt oameni care îşi urmează idolii, există personaje renumite care poartă ii… Mie îmi plac iile vechi, cele cu valoare sentimentală şi istorică. Cele mai multe încă mai sunt la îndemâna celor de la ţară. Evident, foarte preţioase şi foarte frumoase.”

Cristina Spătar spune că îi place foarte mult ia tradiţională românească şi o poartă cu drag. „Eu mi-am cumpărat deja două ii. I-am luat şi fetiţei mele… O poţi purta la orice, este o ţinută rafinată, fină, elegantă. Am fost acum trei săptămâni la o nuntă în Corbeanca unde a fost obligatorie ţinuta tradiţională. A fost ceva de vis, s-a mâncat rustic, s-a dansat muzică populară şi oamenii erau ca nişte ghiocei, toţi îmbrăcaţi în costum naţional. A fost o nuntă foarte frumoasă, de-a dreptul deosebită. Cred că ar trebui să ne amintim de identitatea naţională chiar şi la nunţi, dar nu numai…  Am văzut că acum au preluat toţi designerii modelul iei noastre, ar trebui să o purtăm cu mândrie, e a noastră!”

Sanda Ladoşi ne-a asigurat că ia nu este un trend. “Eu cred că este un obiect vestimentar fin, foarte feminin, fiecare dintre noi ar trebui să avem în casă o ie. Cred în valoarea noastră de bază şi spun că ar trebui să speculăm tradiţia noastră. Ia românească este o adevărată bogăţie, este lucrată cu măiestrie şi migală. Păcat că nu îi acordăm importanţa cuvenită. Am văzut într-un film american, evident cu tema lui Dracula, ia românească purtată de o acriţă americancă. Cu siguranţă habar nu avea de unde provenea acea ie, dar în filmul acela o purta cu mândrie… Suntem nişte superficiali, noi le purtăm numai dacă sunt în trend… Să ne amintim de adevăratele costume vechi, de cămaşa de fecior al bunicului meu. Eu am una pe care am pus-o în ramă, e istorie… Vă pot spune că am un cult pentru latura asta. Am stat lângă bătrâni care coseau astfel de lucruri şi ştiu câtă muncă e…”

Pentru Dana Săvuică ”ia este un simbol românesc autentic, arată talentul, imaginaţia şi măiestria în arta portului popular românesc, originalitatea şi frumuseţea aparte cu care  borangicul şi firul de aţă crează adevarate poveşti ale naturii pe fiecare cusătură de mânecă sau pieptar. Ia a fost întotdeauna apreciată la adevarata ei valoare şi a fost oferită ca dar preţios chiar şi soţiilor de preşedinti sau monarhi”.

Întrucât moda este un trendsetter ce se inspiră din cultura diferitelor naţiuni, ia a devenit rapid un centru de atracţie şi de inspiraţie pentru designeri din întreaga lume. Pentru mine, este un simbol al feminităţii, al purităţii, cu o croială ce pune în valoare orice femeie.

Ia este acel must have din garderoba ta care te poate scoate din orice situaţie dificilă. De la un stil casual, purtată cu jeans, la un dress code  cocktail – elegant şi sofisiticat, purtată cu o fustă lungă cu trenă din mătase, ia se adaptează şi se accesorizează în multiple forme. De aceea eu o consider un produs important al modei anilor 2000, a carei valoare rămâne neatinsă în timp şi care are toate caracteristicile unui produs ”vintage”, ce se va regăsi din nou şi din nou în garderoba femeilor fashioniste.

Citeste pe www.ecotrend.ro despre ia cu maneca scurta.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter