Spa sau tortură: 5 tehnici de înfrumuseţare din antichitate

De Diana Zagrean, pe

Vorba cu baba care suferă la frumuseţe n-a fost nicicând mai adevărată decât în trecutul îndepărtat al omenirii. Femeile din antichitate, epoca medievală şi chiar din vremea renascentistă îşi supuneau corpurile la nişte tehnici de înfrumuseţare care ar fi făcut să tremure chiar şi marii inchizitori.
Fond de ten din seu de oaie
Untura era considerată cea mai bună bază pentru machiaj acum câteva sute de ani. Femeile erau chiar sfătuite să aplice untura în strat cât mai gros cu putinţă, pentru a ascunde ridurile. Pentru a masca mirosul neplăcut al grăsimii oxidate, amestecau seul cu ulei de verbină sau apă de trandafiri.
Ochi de căprioară, orbi ca viezurele
Este un fapt destul de cunoscut că femeile foloseau belladona (atropină, mătrăgună) pentru a-şi mări pupilele. Astfel, ele obţineau un efect spectaculos : ochii lor păreau mai mari şi creşteau şansele găsirii unui soţ. Partea proastă, cunoscută chiar şi acum de oricine a avut parte de un control oftalmologic bazat pe picături cu atropină este că nu mai vezi mai nimic după ce pupilele s-au dilatat.
Spa sau tortură: 5 tehnici de înfrumuseţare din antichitate
Antirid din excremente de crocodil
Dacă folosirea ardeiului iute pentru umflarea buzelor vi se pare sadic, încercaţi masca de argilă şi excremente de crocodil. Metoda era adesea folosită în Grecia antică pentru a trata ridurile doamnelor din înalta societate.
Fruntea înaltă, cu durere se obţine
În perioada medievală, o frunte înaltă şi boltită era considerată foarte frumoasă. Prin urmare, femeile cu fruntea normală ajungeau să-şi smulgă rânduri întregi de păr din faţă, pentru a avea o şansă la bărbaţii interesaţi de frumos. Cum pe vremea aceea nu prea existau medicamente şi leacuri pentru infecţii, multe din ele sfârşeau în dureri groaznice şi necroze.
Spa sau tortură: 5 tehnici de înfrumuseţare din antichitate
Pielea albă, semn de elitism sau anemie
În perioada renascentistă, lipitorile erau oricum considerate panaceu universal şi scurgerea sângelui rău era metoda principală de tratament pentr majoritatea afecţiunilor. Dar grăsunele femei din înalta societate europeană au mers şi mai departe: foloseau lipitorile în zona urechilor înainte de serate şi evenimente sociale, pentru a avea cât mai puţin sânge în zona capului şi, astfel, un ten mai alb. Unele dintre ele leşinau oricum înainte de bal din pricina celuilalt tratament de albire, care conţinea oxid de plumb. Acesta este foarte toxic pentru organismul uman.
Foto: Shutterstock
 
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter