Pazeste-ti pielea!

De Iulia, pe

Vara a venit si razele arzatoare ale soarelui si-au facut deja simtita prezenta pe pielea ta. Cu soarele nu mai este de glumit de cand stratul de ozon s-a rarefiat in ultimii ani.
Dintr-un prieten de nadejde, soarele se poate transforma intr-un dusman al pielii frumoase si sanatoase.

Soarele, prieten sau dusman?

Nu trebuie sa te feresti de soare incat acesta are efecte benefice asupra organismului. Dupa cum stii, razele UV au un rol important în sinteza vitaminei D, indispensabila pentru fixarea calciului în oase. Din acest motiv, doctorii te sfatuiesc sa faci curele de calciu in timpul verii.

Ca orice lucru in exces, si soarele se poate transforma intr-un pericol atunci cand nu te protejezi. Dupa prea multe ore de stat la soare, fie te poti alege cu arsurile solare, ale caror simptome se pot manifesta între 6 si 24 de ore de la expunere, fie poti plati, in timp, un pret mult mai scump. Este vorba de îmbatranirea cutanata si cancerul de piele. Aceste doua efecte negative sunt cauzate de razele UVB, care stimuleaza aparitia radicalilor liberi. Acestia sunt molecule dezechilibrate, care declanseaza reactii în lant si au o putere mare de distrugere.

Ce este FPS-ul?

Pentru a te proteja de efectele nedorite ale ultravioletelor ai la dispozitie o gama extrem de variata de produse solare. Cel mai important criteriu de alegere al lotiunilor pentru plaja este factorul de protectie solara care apare mentionat pe ambalaj sub forma unui numar insotit de diverse prescurtari FPS, SPF, FP, IP. Desi poate parea complicat, alegerea lotiunii de soare potrivite este simpla. Trebuie sa-ti alegi FPS-ul în functie de culoarea pielii. Cu cât  ai o piele mai deschisa, cu atat ai nevoie de un FPS mai mare. Te vei bronza incet dar sigur. 

Cum ne dam cu lotiunea de plaja?

Chiar daca folosesti o lotiune de plaja asta nu inseamna ca te poti culca pe o ureche! Desi, potrivit studiilor, un factor de protectie solara 30 poate bloca 97% dintre razele ultraviolete, lotiunea devine ineficienta, daca produsul este aplicat gresit.In primul rand nu trebuie sa fii zgarcita cu cantitatea de lotiune de soare pe care o aplici pe corp.  Folosit in cantitati prea mici, produsul solar isi micsoreaza simtitor efectul de protectie. 

O alta greseala de care trebuie sa te feresti atunci cand mergi la plaja, este sa aplici crema neomogen pe suprafata pielii. Astfel, apar ceea ce specialistii numesc „fisuri în protectia solara”, care pot avea drept consecinte arsurile solare, petele pigmentare sau alergiile. Potrivit studiilor, nu trebuie decat 20 de minute ca sa te alegi cu o arsura de toata frumusetea.

Un alt lucru pe care trebuie sa-l stii atunci cand mergi la plaja este ca lotiunea de protectie solara ar trebui aplicata, din abundenta, pe toata suprafata corpului, cu 30 de minute înainte de expunerea la soare si, cel putin o data la doua ore, reaplicata. Chiar daca unele produse solare sunt rezistente la apa, ele nu rezista pe piele mai mult de o baie, necesitand reaplicarea dupa fiecare intrare în apa. Fereste-te de soare inclusiv in zilele noroase. Chiar daca nu se fac simtite prin caldura, razele UV penetreaza stratul de nori. 

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter