Motive pentru care să nu îți mai faci unghiile

De Amelia Matei, pe
O manichiură frumoasă te scoate din anonimat și îți poate face săptămâna mai frumoasă, dar știai că îți riști sănătatea unghiilor, dacă urmezi frecvent acest ritual?

Potrivit celebrului medic Mehmet Oz, lacurile și oja de unghii conțin compuși chimici, fiind considerate printre cele mai toxice produse care se găsesc în industria cosmeticii. Ojele au formaldehide, ftalați, acetonă, toluen și benzofenonă, arată Dr. Oz în cartea ”The Owner’s Manual for Teens: A Guide to a Healthy Body and Happy Life”, pe care o semnează alături de doctorul Michael F. Roizen.

Ftalații, care sunt solvenți pentru numeroasele culori pe care ni le aplicăm pe unghii, sunt toxici pentru sistemul nervos.

Acetona și toluenul, care ajută la menținerea culorii în forma lichidă, se evaporează rapid, eliberând în aer vapori toxici și amenințându-ți sistemul respirator.

O altă substanță chimică extrem de dăunătoare este benzofenona, care poate duce la apariția cancerului.

În cazul în care aplici lacurile colorate în camere aerisite bine, este probabil indicat să folosești oja. Însă nu este recomandat să te dai cu ojă de câteva ori pe săptămână, așa cum se întâmplă în cazul majorității adolescnetelor din zilele noastre.

De asemenea, acetona sau soluția pentru îndepărtarea ojei nu trebuie folosită la o frecvență mai mare de două ori pe lună. Dacă oja a sărit de pe unghii, poate cel mai bine ar fi să adaugi culoare în zonele care au rămas neacoperite. Iar când chiar nu mai ai cum să repari manichiura și ai nevoie de soluție de curățare, caută să folosești una fără acetonă, care usucă unghiile și ai cărei vapori au un efect nociv asupra ta.

Acetona este toxică nu doar pentru căile respiratorii și plămâni, dar și pentru ochi, așa că poate un ar fi rău să îți achiziționezi un aparat pentru filtrarea aerului, astfel încât să-ți protejezi plămânii și creierul.

Cum îți dai seama dacă ai unghii sănătoase:

Unghiile sănătoase sunt tari, groase și translucente, fără pete sau diferențe de nuanță ori textură. În cazul în care te confrunți cu una dintre probelmele de mai jos, atunci află că ai probleme cu sănătatea unghiilor.

Unghii galbene  – le poți avea fie din cauza vârstei înaintate, ceea ce este normal, fie din cauza folosirii frecvente a lacurilor și produselor de colorare a manichiurii. Fumatul mai poate fi un motiv pentru care unghiile tale au o nuanță gălbuie.

Unghii ciobite – dacă practici sporturi de apă, precum înotul, sau speli foarte des vasele, unghiile se pot subția și ciobi. Soluția ar fi să încerci să speli vasele cu o pereche de mânuși sau să nu mai trăiești într-un mediu prea umed.

Unghii curbate –  atunci când unghiile cresc spre interior acesta poate fi un semn al problemelor cu rinichii sau ficatul.

Pete albe – acesta este un indiciu al faptului că duci lipsă de calciu. Uneori mai pot fi semnul unor traume minore la nivelul unghiei.

Striații  – la fel cum ridurile apar pe față, pe unghii striațiile reprezintă un semn al îmbătrânirii.

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter