Ce oxidant trebuie să folosești, dacă te vopsești acasă. Care sunt proporțiile corecte

De Luciana Polite, pe Ultimul update Marți, 21 martie 2023, 12:56

Colorarea părului acasă necesită mai multe cunoștințe decât ai putea crede. Dacă alegerea vopselei este simplă, oxidantul este o provocare, mai ales când nu ai idee ce ți se potrivește. Pentru a nu da greș, trebuie să cunoști diferențele dintre oxidantul de 3%, 6%, 9% și 12%. Astfel, vei putea obține nuanța potrivită chiar și fără să ajungi la salon.

Vopsirea părului acasă este, într-adevăr, o variantă mult mai accesibilă ca preț pentru cele care își doresc să-și schimbe culoarea părului pentru că plătești doar vopseaua și oxidantul. Seturile de vopsea care se găsesc în toate magazinele pot ajuta, dar, pe termen lung, pot afecta sănătatea părului și nu pot fi utilizate pentru transformări radicale. Așadar, cea mai bună variantă rămâne utilizarea unei vopsele profesionale, achiziționată de la centrele specializate. Dezavantajul acestei metode este faptul că trebui să cunoști teoria elementară, dar odată ce înțelegi procesul, lucrurile devin simple.

De ce oxidant ai nevoie când te vopsești acasă, în funcție de tipul tău de păr

Principalele tipuri de oxidant sunt cele de 3%, 6%, 9% și 12%, dar puteți găsi pe piață și oxidanți de 1,9%, 3,5%, 4 sau alte procente care sunt apropiate de valorile menționate anterior. Cel de 1,9%, de exemplu, este extrem de rar utilizat pentru că nu are putere de deschidere și poate fi folosit în cazul unui păr extrem de fragil. Cel de 3,5% este puțin mai puternic decât cel de 3%, la fel și în cazul celui de 4%. Pentru a putea face lucrurile clare, este ideal să înțelegeți cum funcționează toate tipurile de oxidant.

Ce este oxidantul de 3% și cum se folosește

Dacă ți-ai cumpărat deja vopseaua profesională, nu uita de oxidant! Fără el, este imposibilă colorarea părului. Dacă ai ales oxidantul de 3, cunoscut și ca 10 volume, trebuie să știi că acesta deschide cuticula cât să permită penetrarea ușoară a cuticulei de păr, astfel încât să permită vopselei să acționeze. Atenție! Acest tip nu are putere de deschidere și nu este recomandat persoanelor care au multe fire albe.

Printre avantajele prezentate de 10 volume, se numără faptul că nu este agresiv cu părul și ajută la o colorare ton pe ton. Este ideal pentru cele care își colorează părul pentru prima dată sau pentru cele care își doresc să obțină o nuanță mai închisă decât cea pe care o au deja. Bonus: nu este la fel de agresivă cu scalpul și este ideală pentru cele care au probleme în acest sens, potrivit Bangstyle.

CITEȘTE ȘI: 10 tunsori la modă pentru femeile peste 30 de ani. Sunt ușor de întreținut și recomandate de specialiști

Oxidantul de 6% pentru vopsirea părului acasă

Cunoscut și ca 20 volume, oxidantul de 6% are o concentrație de perioxid de hidrogen de 6%, dublă față de oxidantul de 3%. Acesta are puterea de a deschide nuanța naturală cu un ton, maximum cu două tonuri. De exemplu, dacă tu ai părul cu o bază 6, acesta fiind șatenul deschis sau blondul închis, poți obține, cu ajutorul produsului, maximum baza 8, care înseamnă un blond deschis.

Pentru cele care au multe fire albe, 20 volume este, cu siguranță, cea mai bună alegere, dacă nu-și doresc o schimbare radicală de look sau o deschidere mai mare de două trepte a culorii naturale. Acesta este și motivul pentru care este cel mai des utilizat oxidant, mai ales pentru vopsirea de acasă.

Un dezavantaj pe care îl are, totuși, acest oxidant, este faptul că poate da tonuri portocalii sau galbene părului, în special pe rădăcină. Efectul este perfect normal, fiind similar cu ceea ce se întâmplă în cazul decolorării. Pentru a combate efectul, Brad Mondo, unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați experți în materie de hairstyle din lume, recomandă, cu căldură, utilizarea de șampon mov, pentru nuanțele gălbuie și șampon albastru, pentru nuanțele de arămiu sau portocaliu.

CITEȘTE ȘI: Măști de păr naturale. 15 rețete eficiente pentru toate tipurile de păr

Când trebuie să folosești oxidant de 9%

În cazul în care chiar vrei să fii îndrăzneață, trebuie să-ți asumi faptul că oxidantul de 9% nu este deloc blând cu părul sau ușor de folosit. Cunoscut și ca 30 volume, are proprietatea de a deschide părul cu până la trei nuanțe. Așadar, dacă nuanța de bază a părului tău este un 5, de exemplu, ceea ce înseamnă șaten mediu sau deschis, poți ajunge maximum la baza 8, ceea ce înseamnă un blond deschis. Bonus: este ideal pentru cele care au albit aproape în totalitate.

Chiar dacă 30 volume sună de parcă este salvarea șatenelor care visează la blond platinat, oxidantul prezintă un risc de supraprocesare și poate chiar să explodeze cuticula de păr. Bineînțeles, aceste situații au loc doar atunci când părul a fost, în trecut, extrem de agresat sau atunci când este acoperit, în timpul vopsirii, stând în sursă de căldură. Este strict interzisă folosirea sa în folie de aluminiu. Ideal este să fie aplicat în aer liber și să nu fie lăsat, sub nicio formă, mai mult de 30 de minute.

Ca în cazul oxidantului de 6%, poate na nuanțe de galben, în special de portocaliu. Pentru a combate efectul, poate fi utilizat un pigment cenușiu care să neutralizeze.

CITEȘTE ȘI: Vopsirea părului: 8 greșeli care te fac să pari mai bătrână

Oxidantul de 12% și când trebuie utilizat

Cunoscut și ca 40 volume, oxidantul de 12% este unul dintre cele mai puternice care se pot găsi pe piață. Are puterea de a deschide cu până la patru nuanțe. Este utilizat în special pentru șuvițe și balayage, dar nu este recomandat pentru tot părul. Cauza este că poate arde părul. Ideal este să fie utilizat de un profesionist, dar dacă vrei, totuși, să-l încerci acasă, ai grijă să nu îl folosești cu folie de aluminiu sau alte surse de căldură.

Ce proporții de oxidant trebuie să folosești

Dacă ai, de exemplu, un tub de vopsea de 50 de ml, trebuie să folosești tot 50 de ml de oxidant, în cazul în care folosești procentul de 3. Astfel, proporția este, în general, de 1 la 1.

În general, pentru vopselele care necesită oxidant de 6% sau 9%, ideal este să folosești, la 50 de ml de vopsea, 75 de ml de oxidant. Pentru acuratețe, este ideal un cântar de bucătărie. Proporția este 1:1,5.

Pentru situația în care ajungi la oxidantul de 12%, trebuie să îl amesteci în cantitate dublă față de vopsea. Așadar, să pui o proporție de 1:2. Sfatul este valabil și pentru cele care optează pentru nuanțe deschise.

Sursă foto: Pixabay

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter