Cum se formează şi se tratează cearcănele

De Erika Chivu, pe Ultimul update Marți, 24 septembrie 2019, 13:44

Dacă şi tu ai cearcăne, probabil ţi-ai dat seama că te îmbătrânesc mai mult decât ridurile. Află de ce ţi-au apărut şi cum poţi scăpa de ele prin dietă şi o îngrijire adecvată.
Ne-am obişnuit să asociem cearcănele cu oboseala. De fapt, câteva nopţi nedormite nu pot fi de vină pentru cearcănele care îţi dau bătăi de cap de câţiva ani. Adevăratele cauze ale acestei probleme cu care se confruntă multe femei – dar şi bărbaţii – sunt cu totul altele.

De ce ai cearcăne

Probabil ai observat că sunt şi copii sau adolescenţi care au cearcăne. În acest caz nu poate fi de vină nici oboseala, nici lipsa îngrijirii adecvate. Uneori cearcănele sunt o moştenire genetică de care nu prea se poate scăpa. Îţi poţi da seama dacă e şi cazul tău uitându-te la cei din familie. Dacă părinţii, bunicii sau fraţii tăi au cearcăne, atunci poţi fi sigură că e vorba de ereditate. De obicei, asta se întâmplă la cei care au pielea deschisă la culoare şi ochii înfundaţi în orbite.

Dacă „în tinereţe” nu ai avut probleme cu cearcănele, înseamna că ele sunt o urmare a procesului natural de îmbătrânire. Pielea din jurul ochilor, care şi asa este subţire şi mai sensibilă, se subţiază şi mai mult odată cu vârsta, iar vasele de sânge din acea zonă devin mai vizibile. Iar dacă eşti şi amatoare de soare şi plajă, asta nu face decât să agraveze problema.

Cearcănele sunt mai vizibile şi la cele care au probleme cu retenţia de lichide în ţesuturi. Vasele de sânge de sub ochi se dilată şi se umflă, motiv pentru care se văd mai bine prin piele. Totuşi, asta se întâmplă mai degrabă la persoanele care suferă de anumite boli – cardiace, de tiroidă, rinichi, ficat – sau care iau anumite medicamente.

Dacă te-ai trezit dintr-o dată cu cearcăne sau dacă ţi-au apărut în urma unui tratament probabil că ar fi mai înţelept să iei legătura cu medicul. O altă boală asociată cu cearcănele este anemia.

Mai puţin cunoscut este faptul că cearcanele apar şi din cauza alergiilor la polen sau praf. Acestea duc la congestia nazala, adică nasul înfundat, care dilatează vasele de sânge de sub ochi. În plus, când te ustură ochii ai tendiţa să îi freci mereu, ceea ce înrăutăţeşte problema.

Dieta, tratament pentru cearcăne

Deşi unii dermatologi nu sunt de acord, este posibil ca şi dieta greşită să fie vinovată pentru apariţia cearcănelor. Unul din principalii vinovaţi este sarea, care afectează circulaţia sanguină şi favorizează retenţia de lichide. Ca să eviti asta, va trebui să te abţii de la toate alimentele procesate, chiar dacă nu sunt foarte sărate, pentru că reprezintă surse de sodiu ascuns.

Citeşte continuarea articolului în pagina următoare!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter