Zoli Toth (Sistem): “Am decis să cânt muzică clasică accesibilă marelui public”

De Viva.ro, pe

Zoli Toth va participa si anul acesta la Festivalul Enescu, unde va sustine un concert de muzica clasica in 27 septembrie, alaturi de Silvestri Orchestra, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare. Este a doua lui participare la Festival, prima fiind la editia din 2011. Am stat de vorba cu el despre pasiunea pentru muzica clasica.
Zoli, publicul te cunoaste mai mult în calitate de membru al trupei SISTEM decât ca solist percuţionist de muzică clasică. Povesteste-ne putin despre inceputurile tale muzicale…
Povestea incepe la inceputul anilor ’40, cand bunicii mei au inceput sa studieze muzica clasica. Parintii mei au continuat si ei, sunt profesori de muzica amandoi, si eu am dus traditia mai departe. Cred ca nici nu se putea altfel, am muzica in sange. Primele lectii au fost de pian la varsta de 5 ani. La 14 ani m-am apucat de percutie si de atunci fac asta in toate formele posibile: muzica clasica, pop, muzica moderna, contemporana etc. Am abordat toate genurile si voi continua sa o fac.
Esti singurul artist pop din showbiz-ul românesc care a concertat în cadrul Festivalului George Enescu, in 2011.  Urmeaza cel de-al doilea concert, la editia de anul acesta. Ce urmeaza sa canti si ce asteptari ai de la acest eveniment?
In comparatie cu concertul din 2011,  acum, programul este mult mai complex si mai melodios. De data acesta voi canta piese clasice si contemporane la marimba si vibrafon, doua instrumente foarte melodice ale secolului XX.
Cel mai important moment al concertului va fi interpretarea a 5 piese in prima auditie mondiala, lucrari ale compozitorilor Adrian Enescu si Petru Margineanu. Lucrarile clasice apartin unor compozitori cunoscuti de publicul larg, de la Johann Sebastian Bach la Maurice Ravel si Astor Piazzola. Sper ca publicul sa guste abordarea moderna a unor piese clasice si sa vina in numar cat mai mare in Piata Festivalului in 27 septembrie. Nu vor fi dezamagiti!
Citeşte continuarea interviului pe site-ul Viva.ro!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter