Vremea în România va fi puternic afectată de o masă de aer foarte rece

De Oana Dinu, pe
Vremea în România va fi puternic influențată de furtunile din Oceanul Atlantic şi Marea Mediterană, care aduc temperaturi ridicate, umezeală și o masă de aer foarte rece.

Timp de o lună și jumătate, România se va afla în zona de confluență au fenomenelor climatologice extreme, cum sunt furtunile din din Oceanul Atlantic şi Marea Mediterană, conform ȘtirileProTv.

″Ţara noastră se va situa, cel puţin în următoarea lună – o lună şi jumătate la zona de confluenţă între doi factori care vor încerca să domine această regiune a Europei, respectiv furtunile dinspre Oceanul Atlantic şi Mediterană, care aduc temperaturi mai ridicate şi mai multă umezeală, şi zona de aer foarte rece asociată cu presiuni atmosferice ridicate, care va aduce la noi perioade mai secetoase şi temperaturi mai scăzute”, a declarat directorul executiv al Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Florinela Georgescu, precizând că furtunile se formează din cauza temperaturii apelor oceanice, mult mai mare decât normalul acestei perioade.

Masele de aer foarte rece dinspre zona arctică vor pătrunde și în Europa: ″Lipsa de gheaţă în zona polară ar putea încercui vortexul polar, acea zonă cu vânturi foarte puternice. Încercuirea acestui grup de vânturi puternice care determină masa de aer foarte rece să rămână în zona arctică favorizează această pătrundere a maselor de aer foarte reci înspre Europa, bineînţeles şi către continentul nord-american. Acesta ar putea fi un semnal pentru posibile episoade cu temperaturi foarte scăzute în zona euro-asiatică. De asemenea, un alt parametru după care ne uităm în această perioadă este extinderea suprafeţei acoperită cu strat de zăpadă din zona euro-asiatică. Se observă că, în ultimele luni, această extindere a fost minimă comparativ cu anii precedenţi. Nu este un semnal favorabil pentru ceea ce ar putea să se întâmple, pentru că acest parametru, împreună cu ceea ce am arătat mai devreme, generează o masă de aer foarte rece în partea de est şi sud-est a Europei, deci inclusiv şi asupra ţării noastre”, a explicat Florinela Georgescu.

Vremea în România în decembrie

Directorul executiv ANM a mai spus că vremea în luna noiembrie va fi una normală, cu valori termice mai scăzute față de luna precedentă, dar care se vor menține pozitive până la finalul lunii, când ar putea să scadă sub -10 grade Celsius. Maximele nu vor depăși 20 de grade Celsius. Sunt așteptate și precipitații însemnate în următoarea perioadă,”care pe zona de munte ar putea depăşi 50-60 de litri/mp și 40 l/mp în celelalte zone”.

În luna decembrie, presiunea atmosferică continuă să fie ridicată, ceea ce face posibilă apariția unui nou val de aer foarte rece în parte de nord-vest a continentului și a furtunilor în partea vestică.

Temperaturilor vor scădea câteva grade față de luna noiembrie, astfel că am putea avea parte de temperaturi negative în aproape toată țară: „Este luna în care pot apărea primele ninsori, deci mai multe zile la rând cu temperaturi sub minus 10 grade şi, statistic vorbind, primul episod de viscol de amploare”, a precizat Florinela Georgescu.

Vremea în România în luna ianuarie 2019

Specialistul ANM a mai spus că în luna ianuarie va fi cel mai frig în România, cu temperatura medie sub O grade în cea mai mare parte a teritoriului și probabilitate de precipitații mai mare în zona de vest și sud-vest a țării:  „Statistica ne arată că luna ianuarie are două viscole, luna februarie tot două viscole şi trebuie să fim atenţi şi la statistica de viscole din martie. De asemenea, să nu uităm că anul trecut am avut un viscol de proporţii şi în luna aprilie… Să lăsăm deschisă posibilitatea ca iarna să nu se încheie pe 28 februarie.”

Citește și: 

Uranus, planeta transformărilor, se întoarce în Berbec. Iată cum afectează fiecare zodie în parte

Justin Bieber și-a făcut o schimbare radicală de look FOTO

Sursă foto: shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter