Ce înseamnă vacanţa pentru partener

De Lumea Femeilor, pe

În sfârşit, sunteţi gata de plecare! O săptămână, două sau doar câteva zile – ce mai contează? – important este să fiţi împreună. Tu şi el sau tu, el şi copiii.
«Împreună» e un fel de a spune… El înţelege altceva prin «vacanţă» decât tine? Avem soluţii.

Nu prea ai ce-i reproşa, e un bun familist. Asta se vede tot anul. Doar că, în vacanţă, parcă ar vrea să fie liber şi independent, ca pe vremuri, când nu era însurat. Cum îl aduci înapoi, în sânul familiei? Cu înţelegere, calm, abilitate şi umor.

El face sport cinci ore pe zi

Concediul este atât de scurt! Şi el trebuie să recupereze tot ce a pierdut un an de zile la capitolul mişcare în aer liber. Ia micul dejun în viteză: „Iubito, ne vedem pe plajă. Trebuie să alerg trei ture în jurul hotelului”. Pe plajă nu apuci să-l vezi – când nu e la volei, înoată şi, când nu înoată, e la volei. Seara e rupt de oboseală – cum să mai meargă şi cu tine la o terasă unde se dansează? Cum vă puneţi de acord

Nu spera că l-ai putea ţine cu forţa lângă tine (poate doar dacă ar face o entorsă, Doamne fereşte!)… De ce nu ai face şi tu mişcare? Ia copiii, rachetele şi bascheţii! Jucaţi tenis, alergaţi, intraţi în cercul voleibaliştilor dezlănţuiţi de pe plajă, iar când „tata” mai dă o fugă în apă – după el!

De ce să se plictisească înotând singur? După-amiaza, fă program pentru toată familia: „Facem o plimbare lungă pe faleză” (în pădure, în parc – depinde unde vă petreceţi vacanţa). Ţi se pare obositor? Ai prefera să leneveşti? Hai, fă-ţi curaj: să vezi ce corp o să ai, la întoarcerea acasă – numai muşchi şi fibră!

Una-două, dispare cu prietenii…

Acum era lângă tine, acum nu mai e. Parcă ar fi copil: prietenii lui sunt mai importanţi decât familia. Îl trimiţi după pâine şi vine după două ore: „M-am întâlnit cu Valentin şi am băut o bere împreună”. Păi, eşti în concediu cu familia sau „liberă la mare, singură la soare”?

Cum vă puneţi de acord

Nu îl cicăli, că rataţi vacanţa! În loc de clipe minunate de relaxare, o să aveţi, ca amintiri, certuri şi reproşuri. „Infiltrează-te” în cercul lui. De exemplu: „Iubito, mă duc cu băieţii la popice”. „Venim şi noi, în cinci minute îmbrac copiii şi sunt şi eu gata!” Distracţie garantată pentru toată familia: tu îţi încerci îndemânarea în a culca la pământ popicele. Dacă punctezi, soţul tău o să se umfle în pene de mândrie; dacă ratezi, prietenii lui trebuie să te încurajeze, din cavalerism; iar dacă tu singură îţi comentezi cu umor evoluţia, toată lumea se va simţi grozav. Cu atât mai mult cu cât copiii vă fac, pe margini, o galerie demnă de un campionat mondial! Apropo, de ce nu i-aţi atrage şi pe ei în joc, dacă au vâsta potrivită?

Se relaxează ceasuri la rând. În bucătărie!

Ei da, asta este pasiunea lui: să stea „la cratiţă”. Îl relaxează. Şi e tare mândru de victoriile lui în domeniu. Dimineaţa, bea cafeaua pe stomacul gol şi – dus e! „Dragă, dau o fugă la piaţă. Ieri am uitat să cumpăr…” cutare sau cutare ingredient. Vine de la piaţă şi dispare în bucătărie. Doar aţi trimis copiii în tabără ca să fiţi singuri-singurei acasă, câteva zile. Tu – singură în casă, el – singur în bucătărie.

Cum vă puneţi de acord

Ştii câte femei te-ar invidia pentru că nu trebuie să stai în bucătărie şi în concediu? Aşa că ia, şi tu, partea bună a lucrurilor. Iată câteva sugestii despre cum să îl ţii lângă tine în timp ce se dedică pasiunii lui de vacanţă: propune-i să îi dai o mână de ajutor – puţin probabil să te refuze, dacă te rezumi, într-adevăr, la o mână de ajutor şi nu începi să îl cicăleşti că nu face bine una sau alta; cere-i să te înveţe una din reţetele lui preferate; gândeşte-te şi la ceasurile după-amiezei, dedicate lecturii: cumpără-i o carte de bucate exotice; demaraţi cot la cot operaţiunea „cămara pentru iarnă” – tot e sezon plin la fructe, aşa că preparaţi dulceţuri, gem, şerbeturi.

În ajunul plecării, e chemat înapoi la serviciu

Şi se duce! El nu ştie să spună răspicat: „Pardon, sunt în concediu cu familia! O dată pe an, am şi eu dreptul să nu mai fiu sunat pentru probleme de serviciu!” În schimb, îţi spune ţie: „Draga mea, ia copiii şi du-te, vin şi eu poimâine”.

Cum vă puneţi de acord

Ştiu, e atât de greu să nu izbucneşti! „Tu eşti însurat cu serviciul, nu cu mine!”, „Spune drept, nu ştii cum să scapi de mine şi de copii!”… Câte nu i-ai spune! Şi ce furtună ai stârni! Praful s-ar alege de concediul ăsta! Şi cei mici cu ce sunt de vină, să îşi petreacă vacanţa cu nişte părinţi îmbufnaţi şi certăreţi? Dar tu eşti o soţie înţeleaptă şi ştii cu cine împarţi casa şi masa de nişte ani.

Dacă se poate, amână plecarea: „Mai stăm şi noi cu tine două zile, doar n-o fi foc.” Nu se poate (aveţi bilete de tren sau avion, camera la hotel este rezervată etc.)? Ai să vezi – două zile fără tata o să vă prindă bine ţie şi copiilor, puteţi să vă instalaţi în linişte, să vă împărtăşiţi toate micile secrete pe care el nu trebuie să le afle, să prospectaţi împrejurimile şi, în funcţie de ceea ce oferă ele, tu să faci planuri de vacanţă (o zi o să mergeţi colo, o zi – dincolo), ca să nu mai dispară dumnealui ba la bătut mingea, ba la o bere (luuungă) cu băieţii.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter