Vacanta intre cuburi de gheata, la Balea Lac

De Unica.ro, pe

O destinatie de vis pentru sarbatorile de iarna: la peste 2000 de metri altitudine, la cabana Balea Lac, unde zapada e numai buna pentru schiat, iar doua constructii ingenioase va vor lasa cu
…respiratia taiata: Ice Hotel – deja aflat la editia a doua! – si, cu totul si cu totul nou, o biserica de gheata, prima de acest fel din Romania.

Palatul din Avrig

La micul complex turistic de pe malul lacului inghetat se ajunge doar cu telecabina, intrucat soseaua dintre Balea Cascada si Balea Lac este inchisa, la fel ca si Transfagarasanul.

Turistii care vin dinspre Sibiu vor avea de parcurs un drum care va dura cam o ora si jumatate. Pe drumul DN1, care duce la Brasov, primul popas interesant trebuie facut la Avrig, unde poate fi vizitat Palatul de vara Brukenthal. Construit in 1771 in stil baroc, ca resedinta de vara a baronului Samuel von Brukenthal, guvernator al Transilvaniei, castelul este de o frumusete deosebita, la fel ca si gradina care il inconjoara.

Dupa ce treceti de localitatea Scoreiu, ca sa ajungeti la Balea va trebui sa o luati pe DN 7C, prin Cartisoara. Urmatorul popas, chiar capat de linie pe timp de iarna, este la Balea Cascada. Peisajul este magnific.

De aici se vede ca-n palma intreaga vale dintre munti, iar sus deja se observa serpetinele dese, pe care ar fi trebuit sa le parcugeti cu masina ca sa ajungeti la Balea Lac, de n-ar fi fost iarna, iar drumul inchis. Va ramane singura optiune, a telecabinei, iar drumul va fi un vis, chiar daca turisti ca Dorel sau Cristi si-au lasat autografele, scrise cu spray alb pe stancile care marginesc soseaua serpuita.

Cascavalul de Rucar

Sus, pe malul lacului, la 2034 metri altitudine, sunt insirate tarabe cu fel si fel de suveniruri. Daca nu va vor tenta obiectele de artizanat, poate veti lua pentru acasa o roata de cascaval afumat, adus tocmai de la Rucar. Costa 15 lei kilogramul.

Mihai si Florina Soare au venit la Balea tocmai din Constanta, cu cei doi copii. „Am vazut la televizor ca e zapada si am venit cu copiii”, spun cei doi soti, in timp ce baietelul cel mare arunca cu bulgari de zapada in ei, rumen in obraji.
La Cabana Balea Lac, singura cabana de trei stele din zona, e plin de turisti, insa inca nu a fost atins varful sezonului. 

„Sezonul de varf este, pe de o parte, in perioada iunie-august. Pana la Revelion, merge mai slab, dar facem rezervari pentru perioada de iarna”, spune Gunter Klingeis, patron al cabanei.

Fiul sau, Arnold Klingeis, este director al cabanei si se ocupa si de celebrul Ice Hotel, ridicat pentru prima oara iarna trecuta. „Balea este un loc ideal pentru relaxare si odihna.

Avem 60 de locuri de cazare la cabana, iar ca agrement se poate juca tenis de masa si in weekend organizam discoteca, cu DJ.
Recomandam si trasee, de la cele de o jumatate de ora, pana la unele de trei ore. Turistii vin din toata tara, mai ales in weekend, cand pot fi cateva mii in toata statiunea”, explica Arnold Klingeis.

O camera dubla la Balea Lac costa 21 de euro, micul dejun fiind inclus. In total, in statiune sunt aproximativ 150 de locuri de cazare. Pe langa Cabana Balea Lac, mai sunt Vila Paltinul si Balea Cascada.

Rezervari la noul Ice Hotel

Cat despre Ice Hotel, proiect aflat iarna trecuta la prima editie, deja se lucreaza la noul hotel de gheata. „Va fi gata probabil la sfarsitul lunii decembrie, dar deja avem rezervari”, spune Arnold Klingeis.

„Ice Hotel este in primul rand un proiect de marketing, care are scopul de a crea un brand pentru un target continental. Vrem ca Balea Lac sa devina o destinatie cunoscuta in alte continente”, spune initiatorul ingeniosului proiect, care pledeaza pentru o strategie de promovare a turismului, pentru ca valorile nationale sa fie cat mai bine cunoscute.

„Resurse naturale avem, trebuie dezvoltate brandurile si strategiile”, spune Klingeis, care este si director de marketing al revistei „Romania turistica”.

Un sejur de Revelion la Ice Hotel, din 29 decembrie pana pe 2 ianuarie, va costa 299 de euro de persoana. Pentru o alta zi oarecare, un turist va trebui sa plateasca 69 de euro, pentru o noapte la Ice Hotel. In weekend insa, tariful urca la 89 de euro.

Un alt proiect ingenios prinde contur acum la Balea: prima biserica de gheata din Romania. Un sobor de preoti a sfintit apa lacului din care au fost scoase cuburile pentru constructie, iar patronii nu au acum decat sa spere ca ideea se va materializa intr-o reusita deplina.
                                                                                                   
Renascuta din propria cenusa


Prima cabana la Lacul Balea a fost construita in 1904, de catre Societatea Carpatina Transilvaneana (S.K.V.). A fost inaugurata in vara lui 1905, fiind o constructie simpla, cu o singura camera. In 1937, cabanei de piatra i-a fost adaugata inca o cladire, de lemn. In 1975, s-a amenajat linia de telecabina, pentru usurarea accesului la cabana si la crestele muntilor.

In 1995, cabana a fost distrusa complet de un incendiu. Dupa cinci ani a inceput reconstructia, acum cabana Balea Lac fiind singura de trei stele din zona. Cabana Balea Lac este situata pe peninsula care musca din lacul Balea, dinspre nord-est, fiind inconjurata din trei parti de apa.

Foto: Mediafax

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter