Vacanţă în Havana, oraşul cu ritmuri de salsa şi gust de rom negru

De Madalina Racorean, pe

Există locuri pe pământ unde dacă ai ajuns o singură dată vei spune ori ”nu mă mai întorc nicicând”, ori ”trebuie să vin aici din nou”.
Unul din ele se numeşte Havana, oraşul împărţit între splendoare şi decadenţă, unde turistul primeşte ipocrizia afişată de seniorii şi bogătaşii acestui stat controversat numit Cuba. Poveştile lui Hemingwai despre ,, Havanita,, şi libertatea visată de Che Guevara, mirosul de fum de trabuc precum şi romul negru dulceag băut pe ritmuri de salsa, au atras aici lume dornică de a vedea şi de a trăi simplitatea, dar şi luxul staţiunilor superbe, cu hoteluri exclusiviste.

Havana, între vintage şi actual pe ritmuri cubaneze în Tropicana Show

Aici la Havana, capitala fascinantă a Cubei, timpul nu aleargă. Lumea parcă e desprinsă din anii ’50, vei vedea maşini americane de epocă, case foarte vechi, cu varul şters de vreme, dar în acelaşi timp şi cele mai elegante colecţii de edificii urbane din întreaga Americă. Pieţele din zona veche o oraşului, numită La Habana Vieja te fac să străbaţi străduţele înguste  şi să te bucuri de una dintre cele mai frumoase panorame asupra cetăţii El Morro. Relaxarea îşi are locul în Bodeguida del Medio, un club în care obişnuia să meargă Ernest Hemingway pentru a degusta mojito, un cocktail din rom alb, frunză de mentă şi lămâie, devenit foarte popular în toate barurile din lume. Seara trebuie dedicată faimosului Tropicana Show, un spectacol de vis, live, în care îşi etalează talentul peste 150 de dansatori costumaţi pompos, pe ritmuri caraibiene antrenante de cha-cha, mambo şi salsa.
Indispensabilul loc de cazare poate fi găsit foarte uşor, mai ales dacă dispui de ceva mai mulţi bani şi îţi doreşti să stai într-un hotel elegant unde se regăseşte amprenta Art Deco. Ca recomandare, te poţi opri la Casa 1932. Aici totul este vintage, iar proprietarul este un designer expert în istoria havanei, atotştiutor, de la filmele cubaneze, până la poveştile vechi despre fabricarea  trabucurilor cubaneze. Preţurile pornesc de la 25 de lire pentru o cameră de două persoane.

În Havana la capitolul bărbaţi, mai bine vorbim despre femei

Guitar Festival pentru oameni temperamentali şi Festivalul Trabucurilor pentru pasionaţii de tutun

În Havana are loc anual „Guitar Festival”, unde toată lumea dansează pe ritmuri de chitară şi îi votează pe cei mai buni cântăreţi ai show-urilor. Acesta se desfăşoară în luna mai şi este vizitat de peste 500.000 de cubanezi şi turişti din lumea-ntreagă. Dacă eşti iubitoare de teatru şi te afli în Havana în luna septembrie, înainte de începerea uraganelor, poţi să te bucuri de „ Havana International Theatre Festival”. În martie se organizează „Festivalul Trabucurilor”, o reuniune a celor care adoră ţigările de foi cubaneze şi în acelaşi timp un refugiu pentru fumătorii care se confruntă în propria ţară cu legea ce interzice viciul în locuri publice. Aici se fumează pe săturate şi oricine are privilegiul să vadă fabricile unde se răsuceşte cu pasiune foaia de tutun.
Una dintre cele mai cunoscute fabrici este Partagas. Femeile de aici împăturesc cu grijă havanele, apoi le vând celor bogaţi, care oferă foarte mulţi bani pe obiectul pasiunii lor.  În ultima noapte a festivalului au loc licitaţii unde sunt cumpărate cu sute de mii de euro trabucuri în cutii speciale foarte preţioase, evident handmade… Află care este oferta de vacanţă în Havana cu Christian Tour Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter