Un scriitor grec la Paris

De Luisa Neag, pe

Vassilis Alexakis e un scriitor grec stabilit in Franta inca din 1968. De atunci, a scris nu mai mult de 14 carti in limba franceza. Pentru romanul Dupa Isus Hristos, a primit…
…Marele Premiu al Academiei Franceze. Pentru „Limba materna”, a luat Premiul Femina. Ambele carti au fost traduse la noi la Editura Trei. In legatura cu primul, am stat putin de vorba cu autorul. E o poveste curajoasa despre lucrurile necurate care se intampla in ziua de azi la Muntele Athos.

Cum v-ati documentat pentru roman? Ati fost de la Muntele Athos?


Am fost de multe ori acolo, dar m-am si documentat despre ceea ce se scrie despre Muntele Athos. Am vazut zeci de istorici specialisti, in acelasi timp in antichitatea greaca si in perioada biznatina.

Si la Paris sunt multi specialisti cu privire la Muntele Athos, pentru ca Instituitul de Studii Bizantine este cel care publica arhivele Muntelui Athos. Am facut aceasta munca ca un jurnalist serios, sau ca un student care are de facut o teza. Asat nu m-a plictisit deloc.

In primul rand, imi place foarte mult sa invat lucruri noi. Pentru mine a fost un nou univers pe care l-am descoperit. In plus, gasesc ca romanul, in afara de reteaua romanesca insasi, de personaje si de ceea ce se petrece, daca nu e interzis, da o serie de invataturi – adica cititorul chiar invata ceva din el!

Nu este acesta esentialul romanului, dar poate fi si asta unul dintre punctele lui tari.

Romanul dvs a primit reactii negative din partea bisericii?


Da, s-ar putea spune ca a fost destul de combatut de biserica, dar actualitatea a ajutat cartea, pentru ca un mare scandal financiar a izbucnit la Muntele Athos.

Toate ziarele au vorbit despre asta, a fost declansat un proces etc. Actualitatea a demonstrat ca ceea ce se spune in carte este adevarat – din pacate.

Ce parere au grecii in legatura cu aceasta?


Majoritatea grecilor au o viziune sentimentala in legatura cu muntele Athos. Este supranumit „Gradina Fecioarei”, si ei sunt foarte atasati de Sfanta Fecioara.

Forta Muntelui Athos este ca din cauza fervorii populare niciun om politic nu indrazneste sa-l atace. Sa spui ceva de rau despre Muntele Athos va displace majoritatii. Asa ca, de frica sa nu piarda alegerile, mai bine profita la maximum.

Ce semnifica pentru dvs Marele Premiul Academiei Franceze, cu care a fost distins acest roman?


In spatele fiecarei carti pe care am scris-o, este o munca enorma. Eu nu sunt francez, dar scriu in franceza. Francezii trebuie sa fie constienti ca aceasta insemana o imbogatire enorma a limbii si a culturii lor. Au numai de castigat pentru ca strainii scriu in limba lor.

Momentan sunt foarte xenofobi datorita guvernului Sarkozy – o politica oribila in ceea ce-i priveste pe straini. Dar exista si o alta parte a Frantei, cea intelectuala, cultivata, care si-a dat seama ca scriitorii straini ii imbogatesc. In ideea asta fac ceea ce fac.

Pe vremuri, ma vedeau ca pe un intrus: „De ce scrie grecul asta in franceza, doar avem si noi romancierii nostri etc.” Este un fel de a vedea literatura ca pe o munca de electrician sau instalator.

Daca ii avem pe ai nostri, atunci de ce sa mai vina si strainii? Optica asta exista de vreo 50 de ani incoace. Apoi a avut loc o schimbare. Si-au dat seama ca tocmai de asta aveau nevoie. Aceasta schimbare de atitudine mi-a adus si premiul, probabil.

Cum va alegeti subiectele cartilor, avand in vedere ca sunteti atat de prolific? Va cautati ideile prin cercetare, sau ele vin ca niste intuitii?


Cred ca totusi vin ca niste intuitii. Vine un moment in care stiu ca trebuie sa gasesc subiectul urmatorului roman – la urma urmei asta e meseria mea, trebuie sa-l gasesc.

Si traiesc cu aceasta constiinta, ca sunt in cautarea unor elemente pentru roman. Tot ceea ce se petrece ma intereseaza din doua puncte de vedere: pentru ca iubesc mult viata, si de asemenea pentru ca totul poate sa-si gaseasca locul intr-un nou roman.

Asta ma face sa fiu mult mai atent, si in acelasi timp ma intreb in mod constant: poate sa intre asta in urmatoarea carte? Imi pun intrebarea atat de des incat sfarsesc prin a gasi raspunsul.

http://www.edituratrei.ro/product.php/Dupa_Isus_Hristos/2137/
http://www.edituratrei.ro/product.php/Limba_materna/2174/

Foto: Mediafax

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter