Un nou tip de înșelătorie pe internet: ce să faci dacă primești acest e-mail

De Oana Dinu, pe
Atenție! Un nou tip de înșelătorie circulă pe internet și oricine poate cădea în capcană. Ce trebuie să faci dacă primești acest e-mail. 

Mai mulți români au căzut victime unor atacuri cibernetice, iar Centru de Răspuns la Incidente de securitate cirberntică a emis o alertă privind metoda „Sextortion”, un nou tip de înșelătorie online.

Hackerii trimit e-mail-uri prin care îi atenționează pe oameni că au avut acces la camera web și au fost filmați în timp ce se uitau la filme pentru adulți. Pentru a le înapoia așa zisele fotografii compromițătoare, atacatorii cer o sumă mare de bani, informează Digi24.

„Tu ai fost ghinionist, în momentul în care ai vizitat un site pornografic – pe acel site exista un malware, care s-a descărcat în laptopul tău în timp ce tu te uitai la videoclipuri. Ţi-am activat camera web şi prin urmare tu ai fost filmat în timp ce vizitai acel site” este mesajul pe care l-a primit un internaut. Hackerii i-au cerut 3800 de dolari pentru ca imaginile să nu ajungă publice, iar bărbatul a alertat Poliția.

Mai grav este faptul că atacatorii, pentru a fi cât mai credibili, adaugă în mail foste parole de poştă electronică pe care internauții le-au folosit. Experții spun că datele provin de la o companie care oferă servicii de corespondență online, în urma unei scurgeri de informații.

Toate persoanele care primesc astfel de e-mail-uri sunt rugate să anunțe autoritățile și să nu facă plata cerută sau, dacă au făcut deja tranzacția, să sune la bancă pentru a încerca să oprească operațiunea.

Citește și: 

Tradiții și superstiții de Sfântul Ilie, aducătorul de ploi

Plaja din Mamaia destinată persoanelor cu dizabilități, ocupată de turiști

Sursă foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter