Un fals chirurg italian a operat în România zeci de oameni

De Oana Dinu, pe Ultimul update Marți, 05 februarie 2019, 15:24
Un an de zile, falsul specialist în chirurgie plastică a operat la mai multe clinici private din România. Sub numele de scenă Matthew Mode, italianul a reușit să păcălească pe toată lumea. 

„Chirurgul englez”, așa cum se prezentase, avea un CV demn de un geniu al chirurgiei plastice. Numeroasele diplome, inclusiv la prestigioasa facultate Johns Hopkins University School of Medicine, nu au dat de gândit celor care i-au semnat avizele necesare pentru a practica în România, conform Libertatea.ro.

Astfel că, Matthew Mode a ajuns în sălile de operație ale mai multor spitale private din țara noastră: Euromedical, Prestige, MH Medical Group și Monza. Cu renumele pe care și l-a construit în acte, lista sa de programări era una lungă.

Cei pe care nu a reușit să-i convingă au fost colegii. Aceștia au sesizat anumite nereguli cu privirile la respectarea protocoalelor medicale: „L-am văzut pe medic cum a intrat în grupul operator cu mâinile jos, și nu ridicate, așa cum e procedura! Am tresărit când am văzut că nu știe să-și pună mănușile!”,  a povestit una dintre asistentele prezente în sală.

După munca de detectivi a medicilor care au fost alertați de asistente, adevărul a ieșit la iveală.

Falsul chirurg a înșelat și sistemul medical din Italia

Matthew Mode este de fapt Matteo Politi, un italian din Veneția care a absolvit doar 8 clase și care nu avea niciun drept de liberă practică în domeniul medical. Înainte de a-și construi minuțios „reputația” de chirurg, acesta lucrase pe post de valet de parcare.

Matteo Politi, medic fals

În 2011, a fost condamnat la un an și jumătate cu suspendare după ce a mințit că este medic și a furat identitatea unui cardiolog cu renume: Luigi Vincenzo Politi. Cu acte false, acesta a reușit nu doar să practice medicina, dar și să ţină cursuri la un centru de formare pentru chirurgi plasticieni din Verona

„Hoţul de identitate, devenit medic fără să facă liceul. Clonând viaţa unui medic real, şi-a bătut joc de pacienţi şi spitale timp de doi ani”, scria La Stampa, în septembrie 2010.

„Nu are nici măcar bacul, dar a păcălit şase spitale din patru regiuni că este medic şi a reuşit chiar să-şi deschidă propriul centru de estetică”, titra cotidianul local Nuova Venezia.

Și-a schimbat identitatea și a venit în România după ce a fost demascat în țara sa natală. Aici s-a folosit tot de acte false pentru a convinge Direcția de Sănătate Publică să semneze avizul. Și nu i-a fost greu deloc.

Conducerea Colegiului Medicilor din București a făcut plângere la Parchetul General.

De asemenea, Grupul Monza România a iniţiat demersurile judiciare necesare împotriva lui Matteo Politi, ca parte lezată. Acesta susține că falsul chirurg a solicitat o colaborare în decembrie 2018, pezentându-se cu actele necesare și parafa de medic eliberată de Direcţia de Sănătate Publică.

„Intervenţia chirurgicală a avut loc la Centrul Medical Monza, în luna decembrie 2018, pentru o pacientă căreia Matteo Politi îi oferise, în prealabil, consultaţie preoperatorie într-o altă instituţie medicală. Niciun alt pacient al Grupului Monza nu a fost consultat sau operat de către Matteo Politi”, transmite Grupul Monza România.

Contact de reporterii ziarului Libertatea, bărbatul care a practicat medicina în România și a făcut zeci de operații la mai multe clinici, fără să aibă drept de liberă practică, nu a spus decât atât: „plecat din țară cu probleme de familie”.

 

Sursă foto: Libertatea.ro/Shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter