Alina Bajko, de la pictura şi modă la tatuaje

De Erika Chivu, pe

Alina Bajko a pictat de când se ştie, mai întâi pe hârtie şi pânză, apoi pe pielea clienţilor ei. Este unul din cei mai buni artişti tatuatori din România…
… iar tatuajele realizate de ea sunt, fără îndoială, lucrări de artă.

Ideea acestui articol mi-a venit în timp ce mă uitam la un episod din L.A. Ink. Impresionată de portretele lui Kat Von D, m-am întrebat dacă există şi la noi artiste atât de bune. După ceva căutări am găsit una singură, dar care se numără printre cei mai buni artişti tatuatori din ţară – salonul ei este pe locul trei în topul realizat de un site specializat.

Alina Bajko locuieşte într-un sătuc de lângă Timişoara împreună cu soţul şi cei doi copii. Este o mămică altfel, care are curajul să fie diferită şi să poarte cu mândrie, pe propriul piele, arta ei şi a colegilor de breaslă.

De la pictură la tatuaje

A fost mereu pasionată de artă şi pictează de când se ştie. A făcut un liceu de artă şi o facultate de design vestimentar pe care a terminat-o în 1998. De atunci a încercat mai multe stiluri în pictură, dar şi mai multe joburi, de la designer vestimentar până la preparator universitar.

Alina Bajko, de la pictura şi modă la tatuaje

Însă adevăratul drum în viaţă şi l-a găsit din întâmplare. Uitându-se la emisiuni TV despre arta tatuajului, şi-a dat seama că aceasta ar fi meseria ideală pentru ea.

„Am dat câteva telefoane şi m-am documentat în legătură cu un atestat profesional în domeniu pentru că am dorit să încep în ordinea firească”, povesteste Alina. După ce şi-a obţinut atestatul de tattoo artist, a decis să-şi deschidă propriul salon de tatuaje, decizie de care este mândră şi acum, în fiecare zi, deşi Inkognito Tattoo funcţionează deja de doi ani.

„Nu am avut aşteptări mari, financiar vorbind, am realizat că voi avea o afacere de «serie mică»… în sensul că tatuajul nu este nicidecum ceva comun sau necesar. Sunt uimită în fiecare zi că cel puţin un om decide ca, dintre toate lucrurile pe care le-ar putea dori, să îşi facă un tatuaj.”

Alina Bajko, de la pictura şi modă la tatuaje

Româncele, amatoare de tatuaje

Alina Bajko spune că aproximativ 60% din clienţii ei sunt femei, poate şi pentru că realizează şi tatuaje cosmetice. „Însă cea mai mare parte a doamnelor vin pentru un tatuaj artistic, de regulă modele florale, figurative, fluturaşi sau elemente de scrisuri cu caractere caligrafice, elegante şi feminine”, povesteşte Alina.

Chiar şi aşa, pragul salonului ei este trecut de mulţi bărbaţi. Ce reacţie au ei când află că vor fi tatuaţi de o femeie? Alina recunoaşte că a avut oarecare emoţii în privinţa asta, „însă reacţiile au fost, spre surprinderea mea, «de bine»”.

La fel de bune sunt relaţiile cu colegii de breaslă, chiar dacă majoritatea sunt bărbaţi. „La apariţia mea în cadrul convenţiilor de tatuaje, m-au făcut să mă simt excelent, sunt prietenoşi şi apreciativi, sunt deosebiţi şi speciali.”

„Port cu drag arta mea”

Ca orice pasionat al acestei arte, Alina are mai multe tatuaje mari şi vizibile de care este foarte mândră. „Port cu drag arta mea şi pe cea a colegilor mei, pe propriul corp. Sunt îndrăgostită de tatuajele mele, de aceasta artă, mi se pare magie să poţi executa o lucrare artistică pe pielea cuiva, mi se pare un privilegiu.”

Nu se simte jignită când cei din jur o privesc insistent, iar prejudecăţile românilor faţă de tatuaje nu o deranjează. „Cred cu sinceritate că nu doar românii, ci şi alte naţionalităţi, au dreptul să reacţioneze neobişnuit la apariţia unei persoane tatuate, consider că oamenii sunt liberi să reacţioneze sau să îşi formeze păreri şi chiar principii pe criterii estetice, au dreptul să şi le schimbe sau să rămână prinşi în aceste principii… nu mă afectează în nici un fel”, se destăinuie Alina.

Citeşte continuarea în pagina următoare!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter