Spune-mi ce colegi ai, ca să-ți spun ce să le faci cadou

De Revista Unica, pe Ultimul update Miercuri, 04 decembrie 2019, 15:35
Se apropie celebrele petreceri cu firma de Crăciun. Secret Santa la birou. Prilej de cumpărat cadouri pentru colegi... Grea misiune, știm! Tocmai de aceea, ne-am gândit să-ți ușurăm treaba, alcătuind un ghid haios. Miruna Stănculescu (psihoterapeut) a identificat și descris 7 tipologii de colegi, iar redactorul UNICA a venit cu idei de cadouri.  

Atacantul
Colegul procupat de tragă la poartă și să înscrie. E orientat de obiectiv. Și dacă are de ales între obiectiv și colegi va alege (evident) obiectivul. Și va încerca să dribleze pe lângă orice i se pare că se poziționează între el și poartă. Se descurajează greu sau deloc și este foarte stabil emoțional. Așa de stabil încât pentru unii (mai sensibili) nu e greu să pară de-a dreptul nepăsător sau (mai dur) nesimțit. Îl găsiți, deseori, în echipa de vânzări și, trebuie să recunoașteți, că nu prea lucrează într-un domeniu care să lase loc pentru sensibilități. Până la urmă definiția des utilizată a vânzătorului de succes este aceea că “intră pe geam chiar dacă îl dai afară pe ușă”. Doar că, dacă în afara organizației tipul ăsta de abordare aduce “cifre”, în interiorul ei calcă pe bătături pentru că omul va intra pe geamul oricărui birou pe a cărui ușă a fost poftit afară. Dacă are nevoie de ceva o să știe să insiste. Dacă poate ocoli o regulă nu se va gândi prea mult până să o sară. Iar dacă îl rogi ceva se va gândi mai întâi dacă îl ajută cu ceva să îți aloce timp. Cum poți colabora cu el? Păi, să vedem… Lasă “sentimentalismele” și treci la argumente obiective și la fermitate. Nu încerca să îi explici chestia cu “team-player-ul”, că o să zică ce zici tu și o să facă ce vrea el. Mai degrabă, explică-i de ce e în avantajul lui să colaboreze, cum îl ajută să înscrie mai multe goluri.
Ce să-i iei: O carte despre acceptarea emoțiilor. Un CD-compilație cu piese de genul „Men cry too”. Un bilet la un workshop despre copilul interior.

Cloșca
Omul care are întotdeauna timp și disponibilitate să îți asculte of-urile organizaționale (și nu numai). E, de regulă, de ceva vreme în organizație și știe tot ce mișcă de la bârfe la zvonuri ori care e omul potrivit în rezolvarea vreunei probleme. E dispus mai întotdeauna să investească timp într-o cafea sau un ceai. Îl găsiți prin departamentele de suport, în job-uri care prin natura lor presupun contactul cu celelalte departamente. O să fie dispus (sau dispusă) să vă ajute, atât timp cât nu încercați să faceți altfel de cum vă spune sau să fiți de părere că ar fi mai bine altfel. De altminteri, aveți grijă! Nu vă ajută doar pe voi ci probabil multă altă lume (pentru că îi e greu să spună nu). Așa că poate promite și, mai apoi, poate avea greutăți în îndeplinirea promisiunilor.
Ce sa-i iei: Un stoc de batiste, pentru a oferi celor care vin să-i plângă pe umăr. O colecție de ceaiuri aromate.

Animalul Social
Colegul care e gata întotdeauna să bea o bere după program. Care se gândește în prima zi de după petrecerea de Crăciun cum o să fie următorul team bulding. Are întotdeauna o glumă pregătită sau ceva amuzant de povestit. Omul e drăguț și te bine dispune cu condiția să te prindă când nu ești înghesuit de deadline-uri. Caz în care ai impresia aia cu “țara arde și baba se piaptănă”. Tocmai de aceea e bine să încerci să-l eviți când chiar ai treabă, pentru că să îi ții un discurs moralizator despre seriozitate sau să îl repezi o să îl determine să se poarte la fel, doar considerându-te în plus un constipat profesional care se ia prea în serios.
Ce să-i iei: O carte cu citate haioase, în caz că-și epuizează stocul de glume. Un bilet la o conferință despre cum să îți organizezi timpul eficient. Un voucher la barul preferat.

Workaholic-ul
Un model prezent prin organizații. Și da, se ia în serios. De cele mai multe ori inveștește energie exclusiv în viața profesională, poate din pasiune sau poate doar din motive personale și deseori disfuncționale. Dacă e din pasiune, atunci e modelul care poate inspira sau intimida, dar care nu are neapărat pretenția ca tot restul lumii să răspundă la mail-uri la 04.00 am și nici nu o să-l auzi plângându-se. Dacă are alte motive atunci devine toxic. De vreme ce fie nu are o viață personală, fie nu îi convine cea pe care o are se va face că nu pricepe care e marea chestie cu terminatul programului la ore decente. Va avea implicit pretenția ca toată lumea să se chinuie la fel. Cu modelul ăsta funcționează fermitatea și luarea în considerare a faptului că fiecare dintre noi facem alegeri.
Ce sa-i iei: O carte despre beneficiile somnului. Un bilet la un spectacol de stand-up comedy. Pentru doamne sau domnișoare, un masaj de relaxare.

Spune-mi ce colegi ai, ca să-ți spun ce să le faci cadou
Creativul a.k.a. Aiuritul
Colegul cu idei geniale altminteri, dar care habar nu are pe ce lume e. Întârzie la întâlniri, vine în blugi rupți în genunchi la vizita regională, face veșnic chestiile pe ultima sută de metri. Nu te bagă niciodată în bucluc dar te face să simți asta ca fiind iminent și inevitabil de fiecare dată. Nu funcționează bine dacă îl presezi sau încerci să îl grăbești. Mai bine încearcă să obții același rezultat cu o cafea de la Starbucks. Ideile bune fac casă proastă cu deadline-urile. Așa că poate ajuta să îi oferi omului iluzia de spațiu și să păstrezi presiunea pentru tine. Da, da, știu e nedrept. Dar ce e drept pe lumea asta… Chestia e că ideile sunt la el.
Ce sa-i iei: O agendă cu to-do-list-uri presetate, ca să nu mai uite (prea des) ce are de făcut. Un obiect cool de design românesc. O ilustrație cu mesaje amuzante.

Frustratul profesionist
Unul dintre modele cele mai toxice. Jumătate de oră petrecută cu el îți scoate (în mod eficient) și ultima urmă de optimism din viața profesională. N-o să mai fii în stare să te gândești decât la ce vremuri organizaționale trăiești sau vei trăi și la ce greu și inutil e să te strădui să faci o treabă bună. Dar dacă te uiți cu atenție o să vezi că frustrarea exprimată constant are un beneficiu – îl ajută să nu își asume vreo responsabilitate. Viața de corporație n-o fi ea perfectă, dar noi o alegem, cu bunele și cu mai puțin bunele ei. Poți deci alege dacă te lași dus pe drumul lui “ce nu putem face cu ce nu avem” sau o ei pe calea lui “ ce pot face cu ce am”.
Ce să-i iei: O carte despre optimism sau gândire pozitivă. Un CD cu muzică ambientală de relaxare. O cutie cu bomboane de ciocolată, să se îndulcească măcar pe moment.

Mr. sau Mrs. Perfect
Genul ăla de persoană care te lasă cu gura căscată. Pur și simplu nu pricepi cum poate să arate ca scoasă din cutie tot timpul. Îmbină serviciul cu viața personală. Trăiește sănătos, face sport. Își face treaba și este apreciată. Pare că gestionează cu un zâmbet și cu mult calm stresul corporatist. Te face să îți vezi toate imperfecțiunile cu lupa. Ai vrea să o urăști dacă nu te-ar umple de admirație (sau invidie). Un model atât de rar întânit, așa-i? Așa că dacă ai dat de el, lasă-l să te inspire și încearcă să îl ai în echipă. Știe pe ce lume e, așa că va avea pretenția că și restul lumii să se ia în serios și să își facă treaba.
Ce să-i iei: Fa o donatie in numele lui/ei pentru o cauza nobila!

 

Foto: Pixabay

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter