Săptămâna Haferland 2019. Fii și tu parte din comunitate!

De Laura Davidescu, pe Ultimul update Joi, 24 iunie 2021, 13:42
În fiecare vară, comunitățile din satele transilvănene încearcă să revitalizeze cultura locală în cadrul Săptămânii Haferland, un minunat festival al tradițiilor săsești. În 2019, evenimentul are loc între 25 și 29 iulie.

Sate întregi pustii sau cu doar câteva case locuite. Asta a rămas în urma exodului familiilor săsești petrecut în urmă cu aproape 30 de ani. Unele gospodării au fost ocupate de romi, altele au căzut în paragină. Totuși în ultimii ani sate precum Criț, Viscri sau Saschiz au renăscut parcă din propria cenușă datorită unor asociații și fundații înființate de foștii locuitori de naționa­litate germană și membrilor comunităților locale, care doresc să facă zona și tradițiile sale cunoscute cât mai multor turiști. Anual se organizează Săptămâna Haferland, eveniment care a reunit, de-a lungul celor șase ediții, aproximativ 20 000 de participanți, însă inițiativele de promovare au contribuit la creșterea turismului și în restul anului. Cea de-a șaptea ediție se desfășoară în perioada 25-29 iulie, în localitățile Archita, Viscri, Homorod, Saschiz, Rupea, Criț, Bunești, Roadeș, Meșendorf și Cloașterf, organizatori fiind Fundația Michael Schmidt și Fundația Tabaluga, împreună cu Fundația Mihai Eminescu Trust, Fundația Adept, Veci-nătatea Femeilor din Saschiz, Asociația Sașilor Transilvăneni din Germania, Asociația Nowero Rupea și Primăria Rupea.

Când are loc Săptămâna Haferland 2019

Am avut ocazia de a experimenta în avanpremieră câteva dintre surprizele pregă­tite de organizatori și vă asigur că toți cei care vor ajunge în zonă în perioada 25-29 iulie 2019 vor fi foar­te bine primiți. Tema de anul acesta este „Fii parte din comunitate!“, astfel că toți cei prezenți și interesați de arta și cul­tura sașilor vor putea deveni ambasadorii acestei cul­turi, deoarece fiecare participant va primi o amintire prin care se atestă apartenența la comunitatea celor care își doresc să revitalizeze satele săsești, dacă vor contribui la pictura literelor de lemn care vor semnaliza de acum înainte regiunea Haferland. Iată doar o parte dintre surprizele care vă așteaptă în localitățile participante.

Ce surprize vă așteaptă la Hafeland 2019

Archita – sătucul în care Prințul Charles și Lordul Carrington, fostul său aghiotant, au renovat fiecare câte o casă, își așteaptă vizitatorii cu dansuri și cântece tradiționale, dar și cu bunătăți din zonă, vedeta incontestabilă fiind omleta cu trufe, acompaniată de pâine de casă cu untură de mistreț. De altfel, pentru doritori se organizează oricând drumeții în căutare de trufe (ne aflăm în plin sezon) și chiar partide de vânătoare. Cereți mai multe detalii pe pagina de Facebook @ArchitaHunt.

Cloașterf este un alt sătuc numai bun pentru un sejur relaxant. Aici, Călin, un bucureștean ajuns în zonă, s-a hotărât să recondiționeze o gospodărie săsească și să o introducă în circuitul turistic, iar rezultatul este o cazare-boutique fabuloasă. Pe lângă eleganța simplă și autentică a camerelor, a hambarului-salon și a decorațiunilor, la magia Dominic Boutique contribuie și preparatele culinare pregătite de Cosmina. Întrebată ce le place cel mai mult turiștilor să mănânce, ea ne-a mărturisit că ciorba ei de tarhon face furori de fiecare dată.

Cosmina este cea care va găti și pentru brunch-ul delicios programat pe 29 iulie, după concertul special ce va avea loc la biserica forti­ficată din sat. Nu e de ratat la degustare nici „gâsca“, așa cum i se spune în regiune mămăligii cu brânză.

Criț este unul dintre cele mai frumoase sate săsești și merită să-l vizitezi atât datorită bisericii fortificate renovate, precum și pensiunii-restaurant Casa Kraus, amenajată în fosta casă parohială. Pe 27 iulie te vei putea bucura aici de un concert de orgă, de ateliere de pictură, de muzică de fanfară și dansuri tradiționale, precum și de un concert de violoncele. De asemenea, vei putea admira expoziția de lăzi de zestre și de fotografii vechi ale sașilor de altădată, iar spre seară vor avea loc un spectacol de teatru și un bal săsesc tradițional.

Roadeș este un sat cu o comunitate foarte unită, datorită Fundației Tabaluga, patronată de fostul brașovean Peter Maffay, devenit unul dintre cei mai cunoscuți muzicieni ai Germaniei contemporane. Fundația a dezvoltat o mulțime de proiecte sociale, în special pentru copii, așa că, dacă vrei să vezi ce înseamnă implicare reală în viața unei comunități, o vei putea face în Săptămâna Haferland.

Saschiz este o altă veche așezare săsească un­de tradițiile sunt cultivate cu grijă, în spe­cial datorită Vecinătății Femeilor din sat. Pe 26 iulie veți putea participa aici la o conferință despre comunitate susținută de Theodor Paleologu, la un brunch cu bunătăți locale și la diverse ateliere. Și dacă tot ajungeți în Sas­chiz, profitați de ocazie și relaxați-vă la ceai­năria Tei, unde, pe lângă grădina de poveste, veți găsi un meniu foarte cool, din care nu lipsesc berea artizanală, sucul din mere locale sau cafeaua cold brew.

Cu ce m-am întors eu din expediția în satele săsești? Cu gustul de lichiu și de plăcintă cu rabarbăr (deserturi tradiționale în zonă) și cu o piesă de ceramică din atelierul de olărit al lui Marinel din Saschiz. Dulceață de lapte n-am găsit, semn că va trebui să revin!

foto: Călin Stan, www.calinstan.com

S-ar putea să te intereseze și:

Cisnădioara, o așezare cu ureche muzicală

Destinații de weekend mai puțin cunoscute

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter