România are un sistem de alertare premiat la nivel european. De ce nu este folosit în caz de cutremur

De Oana Dinu, pe
România are un sistem de alertare care a primit în 2006 marele premiu est-european, dar pe care Protecția Civilă nu vrea să îl folosesc.

Sistemul este unul performant, care a fost realizat în decurs de mai mulți ani și ar alerta imediat populația și instituțiile în cazul unui cutremur mare, a spus pentru Digi24 Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al INFP.

„În secunda 4 ştim ce magnitudine avem şi dacă sistemul spune că am magnitudinea 7,1-7.2 atunci imediat suntem conectaţi la foarte multe lucruri din România, inclus Cernavodă, inclusiv la foarte multe lucruri guvernamentale. Sistemul funcţionează, nu ne facem probleme” a declarat Mărmureanu pentru sursa citată.

Singurul sistem de alertare din lume care dă magnitudinea în Vrancea

La singurul sistem din lume care dă magnitutinea unui cutremur în Vrancea sunt conectați deja mii de oameni, dar nu poate fi conectat la toate telefoanele existente în România: „În România sunt 17-18 milioane de celulare. În momentul de faţă nu avem capacitatea ca tehnologia actuală să se conecteze la toţi aceşti oameni. E clar, că lucrăm şi cu STS, cu toate că sistemul l-am introdus pe partea stângă şi dreaptă a Dunării, funcţionează acolo. Nu am avut suficiente linii de legătură. La cele 18-19 judeţe care sunt de o parte şi de alta avem conexiunile de la protecţia civilă care au pe masă acest sistem şi care au şi calculator şi un dispozitiv prin care văd şi lumini. Dacă e roşu înseamnă că are peste 7 şi atunci el ştie în judeţul lui ce structură are”, a mai precizat Mărmureanu.

Deși sistemul de alertare ar putea să salveze viețile românilor în cazul unui cutremur de mare intensitate, Protecția Civilă nu vrea să îl folosească. Directorul onorific al INFP a explicat de ce: „Avem această problemă cu domnul ministru secretar de stat, cu Raed Arafat, pentru că are un alt sistem construit acum, care spune că nu intră pe partea de avertizare pe parte seisimică”.

Gheorghe Mărmureanu a mai spus că în cazul unor cutremure mai mici, de 5,7 sau 6 nu activează structurile care sunt necesare în cazul unor seisme mari, dar se trimit semnale către toate instituțiile conectate.

În noaptea de sâmbătă spre duminică (27 – 28octombrie 2018), România a fost zguduită de un cutremur ce a avut magnitudinea 5,8. Acesta s-a resimțit puternic la București, dar nu au existat pagube materiale sau victime. Raed Arafat, secretar de stat și șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a explicat de ce sistemul de avertizare RO-ALERT nu a trimis nicio avertizare înainte de cutremur.

Citește și:

Adele, cea mai bogată artistă din Marea Britanie, chiar dacă s-a retras din activitate pentru o perioadă

Vremea 30 octombrie 2018. Temperaturi ridicate ziua și ploi pe timp de noapte

Sursă foto: shutterstock.com

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter