(P) La ce riscuri se expun şoferii români care circulă fără RCA?

De Unica.ro, pe

Există şoferi care obişnuiesc să circule fără poliţa RCA, fie pentru o perioadă scurtă de timp, fie “permanent”. De cele mai multe ori, aceştia îşi dau seama de necesitatea încheierii asigurării obligatorii de răspundere civilă auto fie în momentul în care sunt prinşi de un agent de poliţie şi amendaţi, fie atunci când sunt implicaţi într-un accident, iar situaţia se complică.

La ce riscuri se expun şoferii români care circulă fără RCA?

Există o serie de sancţiuni care se aplică şoferilor care nu posedăun RCA valabil. Înainte de toate, trebuie specificat faptul că este ilegal ca o maşină care nu este asigurată printr-o poliţă RCA să circule pe drumurile publice.

Astfel, conform Legii nr. 136/ 1995 privind asigurările şi reasigurările în România, “persoanele fizice sau juridice care au în proprietate vehicule supuse înmatriculării/ înregistrării în România (…) au obligaţia să se asigure pentru cazurile de răspundere civilă ca urmare a pagubelor produse prin accidente de vehicule în limitele teritoriale de acoperire şi să menţină valabilitatea contractului de asigurare prin plata primelor de asigurare.”

În momentul în care un şofer este depistat fără poliţă RCA, acesta va fi sancţionat cu o amendă cuprinsă între 1000 şi 2000 de lei, conform articolului 64 din Legea nr. 136/ 1995 privind asigurările şi reasigurările din România.

Dincolo de amendă, agentul de poliţie va reţine şi certificatul de înmatriculare al maşinii, precum şi plăcuţele cu numerele de înmatriculare.

Poliţistul rutier va elibera o dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie. Şoferul îşi va recupera certificatul de înmatriculare al maşinii doar în momentul în care va prezenta dovada încheierii unei asigurări RCA.

Câţi şoferi sunt amendaţi anual din cauza lipsei RCA-ului?

Anul trecut au fost amendaţi mai mult de 4.500 de şoferi din cauza lipsei RCA-ului. In 2011 au fost amendaţi în jur de 8.490 de şoferi deoarece aveau poliţa obligatorie auto expirată, procentul fiind cu 15% mai mare în comparaţie cu 2010.

Conform statisticilor realizate de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), 11% dintre şoferii români circulă fără să deţină o poliţă RCA valabilă, procentul fiind mult mai ridicat comparativ cu alte state europene, unde procentul nu depăşeşte 4%.
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter