Ce vei putea vedea la proiectul expozițional unic de la Muzeul Național de Artă al României

De unica, Unica.ro, pe Ultimul update Vineri, 15 noiembrie 2019, 13:33
Dana și Stephane Maitec, fotografi români profesioniști cu renume mondial, stabiliți la Paris, aduc publicului din România #Maitec - Lemn Aur Lumina, un proiect expozitional unic, la Muzeul Național de Artă al României, în perioada 31 octombrie 2019 – 31 ianuarie 2020.

Dana și Stephane Maitec sunt renumiți la nivel mondial, având expoziții la Bruxelles, Amsterdam, Geneva, Paris și Los Angeles, o colaborare de peste 10 ani cu Financial Times, in portofoliul fotografic al cărora se numără personalități precum Samuel L. Jackson, Naomi Campbell, Heidi Klum, Eva Longoria, Michelle Rodriguez, Lara Flynn Boyle și Kim Kardashian.

Proiectul expozitional #Maitec – Lemn Aur Lumina cuprinde 3 expoziții care se vor desfășura simultan în două săli expoziționale ale MNAR care vorbesc despre istoria uneia dintre cele mai apreciate familii de artisti romani din ultimul secol: retrospectivă Ovidiu Maitec (sculptură), retrospectivă Sultana Maitec (pictură) și expoziție Dana & Stéphane Maitec (fotografie). Cele trei expozitii sunt gândite ca un dialog fluid artistic între două generații de artiști aparținând aceleiași familii în trei limbaje artistice diferite: sculptura, pictura și fotografia.

Lemn este materialul și simbolul operei sculptorului Ovidiu Maitec, considerat cel mai cunoscut și important sculptor român după Brâncuși, Aur este marca picturilor semnate de Sultana Maitec, iar Lumina este instrumentul operelor artiștilor fotografi Dana și Stephane Maitec. Expozițiile reprezintă istoria unei familii transpusă vizual în 6 decenii de creație artistică și vor cuprinde peste 200 de lucrări semnate #Maitec.

Dacă Sultana și Ovidiu Maitec sunt doi artiști – reper pentru pictură și sculptură românească a ultimei jumătăți secol, cunoscuți iubitorilor de artă pentru operele lor, Stephane Maitec, fiul acestora, împreună cu soția lui, Dana Maitec, aduc în premieră în România expoziția “Mirror Reflections”, cu care au impresionat deja în Franța unde au fost considerați de către critici că fiind inventatorii unei tehnici noi în istoria fotografiei.

Vezi care sunt cei mai mari inventatori romani!

 

Expoziția aduce ineditul gen de fotografie “Art mirroring vivid”

“Art mirroring vivid”, așa cum s-ar putea denumi acest gen de fotografie, este un experiment vizual inovator în care jocul de reflexii asupra unor sculpturi realizate din oglinzi exploatează potențialul creator al luminii și culorii în fotografii, fără nicio intervenție digitală. Deși lucrările realizate prin tehnica art mirroring vivid par la prima vedere similare picturii, iar prin iluzia tridimensionalitatii, similar sculpturii, ele sunt fotografie pură, adusă la un alt nivel.

“La 12 ani de la dispariția tatălui meu, Ovidiu Maitec, și la 3 ani de la trecerea în neființă a mamei mele, Sultana Maitec, am considerat că am o datorie morală față de ei, dar și față de pasionații de artă din România, de a aduce în același spațiu expozițional cea mai cuprinzătoare selecție de lucrări din creația lor. Dragostea unuia pentru celălalt și a amândurora pentru artă a căpătat cea mai frumoasă expresie prin lucrările lor care merită privite și cunoscute de cât mai multă lume.”, a declarat fotograful Stephane Maitec, fiul celor doi artiști care are acum șansă de a trăi același tip de poveste de dragoste alături de soția lui, fotograful profesionist Dana Maitec, alături de care duce artă familiei #Maitec mai departe.

Expoziția #Maitec Lemn Aur Lumină va fi deschisă pentru public în perioada 31 octombrie 2019-31 ianuarie 2020, de miercuri până duminică, între orele 10.00-18.00, la Muzeul Național de Artă al României, Calea Victoriei 49-53.

Organizatorii evenimentului sunt Primăria Capitalei, prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic și Expo Arte, Muzeul Național de Artă al României și Asociația Maitec, iar curatorul este Irina Ungureanu.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter