Senzaţional: Profeţiile sumbre de la Fatima

De Libertatea pentru femei, pe

1917, anul apariţiei Maicii Domnului, a rămas un punct de referinţă în istoria Portugaliei. Miracolul de la Fatima a dat speranţă şi a întors spre credinţă multe suflete care aveau nevoie de alinare.
În timp ce ţara era zguduită de revolte interne, iar prigoana împotriva religiei luase amploare, într-un sat izolat de ciobani avea să se petreacă una dintre marile minuni ale secolului XX. Vestitorii ei au fost trei copii, crescuţi cu frica lui Dumnezeu, în familii care nu-şi lepădaseră credinţa. Lucia Santos avea 10 ani, iar verii ei, Jacinta şi Francisco Marto, aveau 7 şi, respectiv, 9 ani. În ziua de
13 mai 1917, pe când se aflau cu oile la păscut, în timpul unei furtuni, cei trei copii au văzut un fulger şi silueta unei făpturi de lumină între crengile unui stejar. Lucia a fost singura care i-a vorbit fiinţei luminate, iar aceasta a sfătuit-o să se roage în fiecare zi şi să se întoarcă la stejar în fiecare lună, în data de 13. Se pare că ceilalţi doi copii nu au reuşit să o audă, Lucia fiind singura care a înţeles ce spunea făptura miraculoasă.

Miracolul soarelui

Apariţia divină de la Fatima avea loc într-o perioadă tulbure din istoria Portugaliei. Monarhia fusese înlăturată de la pu-tere, lăsând cale liberă dictaturii militare. Revoltele şi foametea din timpul Primului Război Mondial puneau credinţa oamenilor la grea încercare.
Nu este de mirare că, la răspândirea veştilor despre apariţia de la Fatima, aveau să se strângă aici peste 70.000 de oameni, cu speranţa că vor găsi izbândirea din necazuri. Începând din iunie, copiii s-au întors să se roage la locul miracolului în fiecare lună.
Se pare că au lipsit doar pe 13 august, când au fost reţinuţi de autorităţi şi interogaţi, pentru că spusele Luciei au fost puse la îndoială de multă lume, inclusiv de familia ei. Fata susţinea că făptura de lumină îşi va dezvălui identitatea după şase luni, pe 13 octombrie, zi în care mii de oameni au venit la Fatima cu speranţa că vor fi martorii unui miracol. Şi de data aceasta, făptura divină s-a arătat numai copiilor, iar Lucia a fost cea care le-a spus tuturor că este „Doamna rozariului”, Fecioara Maria. Sub ploaia rece, mulţimea îşi pierduse răbdarea şi aştepta un semn divin. Atunci, soarele s-a ivit brusc dintre nori, tremurând, gata să se prăbuşească de pe cer.
Dar o mână nevăzută a oprit căderea soarelui şi cerul s-a înseninat. Era minunea Fecioarei, care îi avertiza pe oameni că numai credinţa îi poate izbăvi de nenorocirile care aveau să vină.

► PROFEŢIILE S-AU ÎMPLINIT

Întâmplările din mica localitate portugheză au devenit celebre în toată lumea, dar poveştile martorilor sunt contradictorii. Unii spun că soarele a dansat, alţii spun că a răspândit lumini albastre şi roşii, că părea să se prăvălească peste lume. Observatoarele astronomice nu au înregistrat nimic deosebit pe cer în acea zi, iar fenomenul a fost interpretat în fel şi chip: a fost un OZN, a fost o iluzie optică, o eclipsă sau, pur şi simplu, isterie în masă. Dar autorităţile bisericeşti au adunat dovezi şi au declarat evenimentul demn de crezare, drept pentru care au aprobat ridicarea unui lăcaş de cult. Cât despre profeţiile Fecioarei, Lucia le-a dezvăluit la mulţi ani după petrecerea evenimentelor. Una dintre profeţii vorbeşte despre moartea grabnică a verilor Luciei. Într-adevăr, Jacinta şi Francisco au murit de gripă la doi ani după miracol, dar profeţia a fost cunoscută abia în anul 1927.
Cea de-a doua profeţie este o viziune asupra iadului şi vorbeşte despre izbucnirea unui război cumplit în timpul Papei Pius al XI-lea, care poate fi indentificat cu cel de-al Doilea Război Mondial.
Totodată, Lucia a avut o viziune conform căreia un papă avea să fie ucis, iar atentatul din 1981 asupra Papei Ioan Paul al II-lea poate fi identificat cu profeţia.
O altă viziune, dezvăluită în anul 2000, vorbeşte despre sfârşitul lumii în urma unui cataclism. Primele profeţii s-au împlinit, dar publicarea lor după petrecerea evenimentelor ridică un semn de întrebare. Mesajul ultimei profeţii a fost cunoscut abia după ce Papa Ioan Paul al II-lea a vorbit despre el.
În anul 2000, Sfinţia Sa i-a declarat „binecuvântaţi” pe Jacinta şi Francisco şi a declarat că îi datorează viaţa Fecioarei Maria, aşa cum a fost profeţit la Fatima.

CEA MAI MARE BISERICĂ DIN PORTUGALIA

Devoţiunea religioasă a poporului portughez a ridicat Fatima la rang de loc sfânt pentru pelerinaj. În locul în care a apărut pentru ultima oară Fecioara Maria se ridică azi cea mai mare biserică din ţară, care atrage sute de mii de credincioşi şi turişti în fiecare an. Aici a fost depus şi trupul neînsufleţit al surorii carmelite Lucia, care a murit pe 13 februarie 2005.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter