Primul ajutor în accidentele din vacanţă

De Lumea Femeilor, pe

Vine vara şi, odată cu ea, vacanţa mult aşteptată. Enormal să fii bucuroasă! Dar nu uita că paza bună trece primejdia rea şi află ce e de făcut dacă, departe de casă, intervine vreun incident neplăcut

Dacă ştii ce ai de făcut în situaţii neplăcute,  un incident neprevăzut nu va putea să-ţi strice plăcerea călătoriei

Farmacia din geamantan

Fii prevăzătoare şi pune în bagaj şi o trusă medicală, din care nu ar trebui să lipsească câte un medica­ment din următoarele categorii:
– antalgice (Aspirină, Algocalmin sau Paracetamol) – pentru tratamentul durerilor
– antialergice, antiinflamatorii (Hidrocortizon, Supercortizol, Romergan sau Efedrină) – pentru urticarie, intoxicaţii, înţepături de insecte
– antibiotice, antiinfecţioase (Penicilină, Eritromicină sau Tetraciclină) – pentru tratamentul infecţiilor acute cu microbi
– antidiareice (Furazolidon sau Saprosan) – pentru tratamentul infecţiilor intestinale şi al toxiinfecţiilor alimentare
– antiseptice, dezinfectante (apă oxigenată, tinctură de iod, alcool) – pentru dezinfectarea rănilor
– calmante digestive (Calmogastrin, cărbune medicinal sau Lizadon) – pentru indigestii, colici intestinale, diaree, toxiinfecţii alimentare, răul de mişcare
– calmante nervoase (Diazepam, Extraveral sau Distonocalm) – pentru rău de mişcare, insomnie
– laxative (Ciocolax sau Laxatin) – pentru combaterea constipaţiei
– unguente, alifii (unguent cu Kanamicină, cu Tetraciclină, Jecolan) – pentru tratamentul rănilor, arsurilor, infecţiilor pielii şi ale mucoaselor, înţepăturilor de insecte
– Faringosept, picături de pus în nas, Codeină fosfat – pentru infecţii ale gurii, nasului, gâtului sau tuse
– tablete Burow (Burovin) – pentru comprese în caz de entorse sau loviri
– cremă antisolară – pentru arsuri solare, insolaţie
– insecticide, insectifuge (praf, lichide, spray) – pentru îndepărtarea şi distrugerea insectelor

Răul de maşină

Apare mai ales la copii şi este favorizat de zguduirile de pe drumuri şi de proasta amortizare a sistemului de suspensie. În astfel de cazuri, se va opri autovehiculul, iar persoana afectată va fi scoasă la aer curat şi culcată cu faţa în sus 30-40 de minute. În continuare, se va conduce maşina cu viteză redusă, evitând pornirile bruşte sau vira­jele strânse. Nu se va citi în maşină, în timpul mersului, şi nu se va privi pe fereastră. Consumul de alimente sau de îngheţată pe drum favorizează apariţia răului de maşină.

Înecul

Dacă a trecut mult timp de la căderea în apă, un bun înotător va încerca respiraţia gură la gură chiar din apă. Apoi se culcă înecatul pe burtă, cu capul mai jos decât restul corpului şi se încearcă scoaterea apei din plămâni, apăsând puter­nic cu palmele pe coaste la baza toracelui, câteva zeci de secunde. Se deblochează gura şi nasul de mucozităţi, de mâl sau de corpuri străine. Se începe respiraţia gură la gură în mod susţinut, combinată sau nu cu alte metode de respiraţie artificială (15 respiraţii pe minut). Dacă pulsul sau bătăile inimii nu se simt, se va face masaj cardiac.

Insolaţia şi arsurile solare

Insolaţia este cauzată de acţiunea directă a razelor solare asupra capului. Persoana insolată se întinde la umbră, cu capul mai sus decât corpul şi i se pun comprese reci pe cap şi pe piept. I se dau băuturi călduţe (nu reci!). Se recomandă repausul la pat, la adăpost de razele soarelui, timp de 24 de ore. Dacă s-au produs arsuri solare, se calmează usturimea prin duşuri reci cu comprese cu apă rece, ceai de muşeţel răcit sau cremă contra arsurilor. I se vor da antinevralgice şi cafea.
În cazul în care apar băşicuţe, acestea se sparg în mod steril cu un ac dat prin flacără, se aplică o alifie cu sulfamide sau antibiotice şi se face un pansament. Dacă ochii sunt iritaţi şi roşii, se vor pune picături de colir în ochi, de 5-6 ori pe zi şi comprese cu soluţie de bicar­bonat, iar ochii vor fi feriţi de lumină şi de praf cu ajutorul ochelarilor de soare.

Entorsa şi luxaţia

Entorsa este o întindere, uneori cu rupere, a ligamentelor din jurul articulaţiilor. Se întâlneşte mai frecvent la articulaţia gleznei, dar poate să se producă la orice articu­laţie. La locul respectiv se simte o durere ascuţită, urmată de umflătură şi de învineţirea pielii, iar mişcarea articulaţiei este dureroasă. Pentru entorsele piciorului, se recomandă repaus la pat. Se pun comprese cu apă rece sau cu soluţie de Burovin, care se schimbă des. Articulaţia afectată se va înfăşura strâns cu o faşă de tifon sau pânză şi se vor da calmante ale durerii. Luxaţia se deosebeşte de entorsă prin aceea că extremitatea osului iese de la locul ei, în afara articulaţiei.
Are aceleaşi simptome ca entorsa, deosebirea fiind că accidentatul nu mai poate face mişcări din articulaţie. În acest caz, persoana afectată trebuie transportată imediat la medic, care va reintro­duce osul în articulaţia sa. Pe timpul transportului, membrul luxat se va imobiliza, pentru ca starea accidentatului să nu se agraveze.

Înţepături şi muşcături de insecte

De obicei, înţepăturile viespilor, albinelor şi bondarilor nu sunt periculoase decât dacă sunt în număr mare sau se repetă de mai multe ori consecutiv. La unele persoane, veninul produce însă alergie. În acest caz, persoana înţepată trebuie culcată şi i se aplică pe muşcături comprese reci, unguente cu cortizon şi antialer­gice. La nevoie, i se dau calmante ale durerii şi o tabletă de Diazepam.
Dacă în piele pătrunde o căpuşă, insecta trebuie extrasă, pentru a nu provoca o infecţie. Pentru a nu se rupe în piele, se pune pe ea o picătură de benzină, esenţă de terebentină, eter, gheaţă sau ulei ori se atinge cu o ţigară aprinsă. Apoi, se dezinfectează.
Am selectat pentru tine aceste măsuri de prim ajutor din cartea „Medicul călătorului”, al cărei autor este medicul primar Ioan Năstoiu, doctor în medicină. Cartea, care cuprinde multe alte informaţii utile referitoare la acciden­tele care pot surveni în vacanţă, a fost publicată de Editurile All (telefon 402.26.00).

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter