Foto: costumul de baie, din 1900 până astăzi

De Nicoleta Galeteanu, pe

Costumul de baie are o istorie interesantă pentru că moda pe plajă a reflectat mentalitatea oamenilor de-a lungul unui secol. Descoperă în imagini cum a evoluat…
… costumul de baie şi care era percepţia oamenilor despre distracţia la plajă.

Dacă astăzi costumul este reprezentat de cele mai multe ori de un slip cât mai îngust, la începutul anilor 1900, oamenii nici măcar nu se arătau pe plajă.

Pe lângă miturile despre monştri din ape, pe care unii chiar le credeau, marea era considerată murdară si nesănătoasă. În plus, ani de-a rândul s-a considerat că pielea femeilor trebuie să rămână albă, ca simbol al purităţii.

Târziu, spre sfârşitul anilor 1800, apare dorinţa oamenilor de a sta la plajă, dar se menţine aceeaşi pudoare.

Primele costume de plajă au fost de fapt nişte rochiţe cu mâneci bufante şi pantaloni până la genunchi, iar pentru a se proteja de vânt, rochiile erau tivite cu greutăţi ca să nu se ridice în apă.

Abia la începutul anilor 1900, femeile renunţă la volane, în locul costumului din două piese, care semăna mai degrabă cu nişte furouri mulate, sub care îmbrăcau pantaloni scurţi. Atenţia pentru accesorii exista şi atunci, aşa cum se vede în fotografia realizată în 1919, cureaua fiind un element foarte şic.

Foto: costumul de baie, din 1900 până astăzi

Peste câţiva ani, costumul de baie tinde spre modelul mai sumar, tot din două piese, cu sutien şi pantaloni scurţi bufanţi. Totuşi, femeile nu renunţă de tot la pudori. Costumul încă acoperea burta până aproape de sutien, în aşa fel încât buricul trebuia acoperit, fiind considerat dezgustător să ţi-l arăţi în public.

Citeşte continuarea în pagina următoare!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2 3 4

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter