Povestea Paraschivei, fata de la țară care a intrat la medicină cu 9.40

De Oana Savin, pe
Paraschiva Apostol a reușit să intre la Facultatea de Medicină din Iași cu media 9.40. Asta după ce a renunțat la școală din cauza sărăciei, dar a reluat-o cu ajutorul unui preot cu suflet mare.

Tânăra în vârstă de 25 de ani este din satul Parpanița, județul Vaslui, a fost nevoită să abandoneze școala în clasa a VI-a și a reluat-o la vârsta de 17 ani.

După moarte atatălui ei, ea a primit un ajutor nesperat de la preotul satului. Acesta, impresionat de drama familiei care trăia în sărăcie, într-o casă derăpănată, i-a promit fetei și surorii acesteia că le va fi ca un tată, cu condiția să se întoarcă la școală.

Părinții Paraschivei le-au dat pe cele două fete la o școală specială din Negrești, unde aveau cazarea și mâncarea asigurată, pentru că nu aveau condiții și resurse pentru a le înscrie la o școală normală.

Fetele au învățat acolo până în clasa a IV-a, moment în care profesorii au realizat că nu au nevoie speciale și ar trebui să învețe la o școală normală. Atunci, Paraschiva a fost nevoită să repete clasa a IV-a la școala „Mihai David” din Negrești, iar în clasa a V-a a fost printre cei mai buni elevi din clasă.

Problemele au apărut în clasa a VI-a, în momentul în care clasa ei s-a desființat, iar elevii au fost redistribuiți.

Am avut neşansa să ajung într-o clasă cu copii care nu m-au primit tocmai bine, mulţi dintre ei de bani gata, care nu vorbeau cu oricine. M-am simţit marginalizată şi nu am reuşit să ma acomodez. Într-a V-a eram a treia din clasă, ori în noul loc eram cam pe la mijloc, spre coadă. Nu făceam faţă, nu aveam cu cine să discut, părinţii nu m-au înţeles. Dintr-a VII-a nu m-am mai dus deloc, am stat trei ani acasă. Aveam aproape 17 ani când a murit tata şi a venit părintele şi ne-a spus că ne va construi casă, dacă ne vom reapuca de şcoală“, a povestit Paraschiva pentru Adevărul.

Citește și: Restaurant dedicat femeilor, deschis de o tânără în Irak

Atunci, tânăra s-a înscris la Programul „A doua șansă”, la școala din Negrești, unde mergea la fiecare sfârșit de săptămână. La vârsta de 18 ani a terminat clasa a VIII-a și s-a înscris la liceul din Negrești, la seral.

Paraschiva a fost desemnată de preotul Vasilică Mihai Paraschiv drept „bibliotecară”, având ca sarcină să țină o evidență a cărților donate de voluntari.

Pe lângă această activitate, Paraschiva și-a căutat și un loc de muncă deoarece singura sursă de venit a familiei era pensia socială a mamei.

Singurul loc de muncă pe care l-a găsit pentru ea și sora ei a fost la „Spații verzi”, într-un program special cu finanțare europeană, pentru persoane defavorizate.

Am început să plâng de rușine, aveam 18 ani. Săpam la spațiile verzi și plantam flori prin oraș. A venit însă părintele la noi, ne-a spus că va vorbi el la primărie poate ne mută în altă parte, dar până atunci să ne ducem așa, să câștigăm un ban pentru că munca nu este o rușine. Și ne-am dus. Avea părintele o putere de convingere extraordinară”, și-a amintit fata.

Banii câștigați împreună cu sora sa (800 de lei pe lună) au fost economisiți pentur construcția unei noi case. Astfel, cu economiile celor două surori și cu fondurile adunate la biserică, preotul a reușit să le construiască o casă nouă.

După ce a murit tata, bun-rău, bețiv cum era, ne gândeam ce o să facem, cum ne-om descurca. Mai târziu, însă, după tot ajutorul pe care l-am primit, chiar spuneam că părintele este un înger pe care l-a trimis tata să aibă grijă de noi. Copilăria noastră a fost foarte grea, am avut puține momente frumoase. Ne-au dat la școală specială unde stăteam la cămin, că nu avea cu ce să ne întrețină acasă. Țin minte că în primele săptămâni fugeam acasă pentru că nu îmi plăcea deloc la școala specială, erau copii răi, te băteau, urlau”, a povestit Paraschiva.

În anii în care nu a mai fost la școală, ea nu a fost întrebată de nimeni de ce nu mai vrea să își continue studiile.

Tata era beat mai toată ziua. Ne băteau să ne ducem la școală, însă nu știau cum să vorbească cu noi, nu ne întrebau de ce nu vrem să ne mai ducem, dacă avem probleme cu cineva”, a subliniat tânăra.

Citește și: Un bărbat a obținut 9 milioane de dolari de la amantul soției. Vezi cum a reușit

Pentru examene Paraschiva s-a pregătit singură și a citit toate cărțile despre care aflase că îi trebuiau la Bacalaureat.

Examenul l-a susținut în 2015, însă a picat la matematică cu 4.10. La limba română obținuse 7.10, iar la Biologie 5.65.

Astfel a făcut o lună de meditații la matematică șia reușit în sesiunea din iarnă să ia 7.35.

După ce a luat Bacalaureatul, a decis să rămână un an acasă și să se pregătească deoarece nu mai erau locuri la școlile pentru asistenți medicali, unde voia să se înscrie.

Părintele m-a întrebat de ce nu încerc la Medicină. Dar el mi-a spus aşa, probabil mai în glumă, însă eu am început să visez. Ştiam însă că nu este admis orcine la Medicină, dar mi-am zis să încerc. Chimie am făcut pregătire cu doamna preoteasă, ea ştia din liceu, dăduse şi la Bacalaureat. M-a luat practic de la zero“, explică Paraschiva.

Citește și: O tânără a renunțat la carieră pentru a deveni o casnică din anii 1950

În 2016 a susținut admiterea la Universitatea de Medicină și Farmacie din iași, însă a picat cu 6.40. Însă, încurajată de părintele Paraschiv, și-a stabilit un program de lucru intensiv și a ajuns să învețe și 10 ore pe zi.

Îmi spuneam că, dacă nu voi lua, va fi din cauza mea, că nu am învăţat suficient, pentru c-am avut şansa de-a fi pregătită de nişte oameni extraordinari, fără de care nu aş fi reuşit să fiu admisă la Medicină“, a spus Paraschiva.

Duminică, 30 iulie, după afişarea rezultatelor la admitere, Paraschiva a fost sărbătorită la biserica din sat, fiind dată exemplu pentru toţi enoriaşii.

Sursă foto: Adevărul

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter