Povestea lui Cupidon. Cine a fost Zeul iubirii și cum s-a îndrăgostit, lovit fiind de propria săgeată

De Oana Savin, pe Ultimul update Luni, 27 februarie 2023, 15:45

Cupidon este cunoscut drept Zeul Iubirii și este înfățișat ca un copil cu aripi, ce ține în mâni un arc și o săgeată, săgeata iubirii. Însă, pe vremuri, Cupidon era cunoscut drept frumosul zeu Eros.

Zeul Iubirii era fiul lui Ares, zeul războiului, și al Afroditei, zeița frumuseții. Se spune că Cupidon era atât de frumos, încât era irezistibil atât pentru oameni, cât și pentru zei.

Cine a fost Cupidon, zeul iubirii

Primul autor care îl menționează pe Eros, în jur de 700 î.Hr., a fost Hesidos, care l-a descris pe zeu în „Theogony” ca fiind una dintre zeitățile cosmogonice primprdiale născute din oul lumii. Dar relatările ulterioare despre descendența lui Eros variază, descriindu-l ca fiind fiul lui Nyx și Erebus, sau al Afroditei și al lui Ares sau chiar al Afrodeitei și Zeus, făcândul pe acesta din urmă atât tatăl cât și bunicul lui Cupidon, notează History.com.

Înarmat cu un arc și o tolbă plină de săgeți de aur care trezeau dorința și săgeți de plumb care aprindeau aversiunea, Eros s-a jucat cu inimile și emoțiile zeilor și muritorilor.

Într-una din poveștile din mitologia greacă se spune că Eros (Cupidon) l-a înțepat pe Apollo, care s-a îndrăgostit nebunește de nimfa Daphne, iar apoi a tras o săgeată spre Daphne pentru ca aceasta să simtă repulsie față de zeul muzicii și al poeziei.

Citește și: Mesaje de dragoste. Cele mai emoționante mesaje și declarații de iubire

Citește și: Top 5 filme de pe Netflix pe care trebuie să le vezi de Dragobete

Povestea de iubire dintre Cupidon și muritoarea Psyche

Într-o altă poveste de spune că mama lui Cupidon, Afrodita, era atât de geloasă pe frumusețea muritoarei Psyche, încât i-a cerut fiului ei să o facă să se îndrăgostească de un monstru. Însă, în drum spre frumoasa prințesă, Cupidon s-a zgâriat din greșeală cu una din săgețile sale, iar în momentul în care a văzut-o pe Psyche, tânărul zeu s-a îndrăgostit iremediabil de ea.

Acesta a furat-o pe frumoasa femeie din camera sa, în miezul nopții și s-a însurat cu ea. Tânăra locuia acum într-un palat împodobit cu aur și marmură. Ziua ea nu își putea vedea soțul, care dispărea, în timp ce seara Cupidon i se alătura în pat, fără a-i permite soției sale să îi vadă chipul.

Potrivit Omofon.com, Psyche se obișnuise cu acest mod de viață și îi plăcea să fie alături de soțul ei în fiecare seară, fără să îi cunoască chipul.

Într-o zi, surorile sale au mers să o viziteze. Dar imediat ce au văzut în ce lux trăia sora lor, ele au fost invidioase. Și-au întrebat sora cum arată soțul ei, dar Psyche nu știa ce răspuns să le dea. Curiozitatea a început să o macine pe Psyche. Într-o seară, tânăra a furat o oglindă și a folosit-o pentru a vedea fața soțului ei, dar acest lucru l-a făcut pe Cupidon să fie furios și să fugă.

Psyche și-a căutat iubitul zile întregi, prin păduri și temple, însă fără succes. A cerut ajutorul zeițelor care au refuzat să o ajute. Acela a fost momentul în care tânăra a decis să apleze la Afrodita.

Citește și: Canalele au secat în Veneția. Romantismul venețian, distrus de secetă / Foto

Citește și: Controverse pe platourile de filmare ale serialului Bridgerton, creat de Netflix. Actorii au acuzat probleme de sănătate din cauza costumelor

Psyche, pedepsită de Afrodita

Zeița frumuseții știa exact unde se află fiul ei – în închisoare. Supărată că Eros a trecut peste cuvântul ei și în loc să o facă pe Psyche să se mărite cu un monstru s-a însurat cu ea, Afrodita a decis să îl țină captiv. Între timp, a conceput câteva planuri împotriva nurorii sale.

Ajunsă la Afrodita, Psyche a fost supusă unor încercări îngrozitoare: biciuieli, foamete, călătorii în iad și multe altele. La un moment dat Psyche a murit, dar Afrodita a readus-o la viață pentru a o face să sufere la nesfârșit.

În cele din urmă, Cupidon, care nu mai suporta chinurile soției sale, a decis să intervină. A reușit să evadeze din închisoarea mamei sale și i-a cerut ajutorul lui Zeus, care îi acordase permisiunea de a se însura cu cine dorește.

Zeus a adunat zeii și, în fața lor, i-a căsătorit pe Cupidon și Psyche. După ceremonie, Cupidon i-a dat soției sale să bea o băutură magică care i-ar fi acordat tinerei viața veșnică.

Sursă foto: Profimedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter