Foto: Cum arată oraşele fantomă ale lumii

De Nicoleta Galeteanu, pe

Distruse aproape complet de cutremur şi tsunami, localităţile abandonate de pe coasta de est a Japoniei au devenit adevărate oraşe-fantomă. Măturate de catastrofe naturale…
 …sau de războaie şi dezastre nucleare, de-a lungul timpului, multe alte oraşe, cândva pline de viaţă, au rămas în beznă şi trecute sub tăcere pentru totdeauna.

Iată 7 oraşe – fantomă din lume care există astăzi doar pentru că au fost uitate.

1. Humberstone – Chile

Un oraş foarte prosper în anii 1930, Humberstone era unul dintre cele mai mai mari producătoare de nitraţi din regiune, construit fiind în jurul minelor descoperite în La Palma.

Pentru o bună bucată de vreme, oraşul şi-a trăit perioada de aur. Numai că, activitatea mineritului a început să scadă drastic odată cu diminuarea comerţului cu nitraţi, iar oarşul a început să intre în declin.

Astăzi, atât Humberstone cât şi Santa Laura, oraşul vecin, sunt îngropate în nisip şi doar fabricile, care altădată zbârnâiau, au mai rămas ruine în picioare.

Foto: Cum arată oraşele fantomă ale lumii

2. Kolmanskop – Namibia

La începutul anilor 1900, Kolmanskop şi Luderitz era „bântuite” de căutătorii de diamante care veniseră în deşertul Namibiei să se îmbogăţească. Ca o oază în mijlocul pustietăţii, Kolmanskop a început să înflorească rapid, în doar doi ani acesta fiind o metropolă în toată regula, cu cazino şi cartiere rezidenţiale.

Dar în anii ’50, vânzările de diamante au început să scadă iar oraşul a fost trepta abandonat.

Foto: Cum arată oraşele fantomă ale lumii

3. Pripiat – Ucraina

Cunoscută ca una dintre cele mai mari catastrofe nucleare din istorie, oraşul ucrainean Pripiat este unul dintre cele mai recente oraşe – fantomă.

Explozia de la centrala nucleară de la Cernobâl din 26 aprilie 1986 a schimbat iremediabil destinul unei întregi comunităţi de locuitori, muncitori şi copii care au crescut aici. Radiaţiile răspândite în urma exploziei au ucis mii de locuitori, au iradiat orice altă formă de viaţă şi au cauzat sute de cazuri de cancer, deşi toţi locuitorii, peste 40 de mii, au fost evacuaţi în 60 de ore de la producerea accidentului.

Foto: Cum arată oraşele fantomă ale lumii

4. Agdam – Azerbaijan

Un oraş extrem de animat, cu peste 150.000 de locuitori, din 1993 Agdam nu mai păstrează decât câteva ruine care îi atestă existenţa-

Oraşul a fost pustiit de către armenbi în timpul războiului din Nagorno Karabah, deşi acesta nu a fost teatru de operaţiuni în timpul conflictului.

Foto: Cum arată oraşele fantomă ale lumii

Vezi şi alte oraşe fantomă din lume.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter