Nuntă inedită în Băicoi. O artistă s-a măritat cu alesul inimii ei, înconjurată de simboluri și tradiții

De Oana Savin, pe Ultimul update Joi, 27 octombrie 2022, 14:30

Ai crezut vreodată în dragoste la prima vedere? Nici eu, până să aud povestea lor de dragoste. Andreea și Constantin s-au văzut, s-au plăcut, s-au luat. De fapt, lucrurile au stat puțin altfel: au dansat, s-au văzut și au știut că vor rămâne împreună pentru totdeauna.

Andreea Zahn este o artistă desăvârșită. De mică îi place să picteze, iar lucrările ei sunt extrem de apreciate. Așadar, nu se putea ca petrecerea ei de cununie să nu aibă amprenta ei de artist. Și cel mai important, a fost o cununie cu adevărat românească.

Cum s-au cunoscut Andreea Zahn și alesul inimii ei

Dar să începem cu începutul. Andreea și Constantin s-au cunoscut pe plajă, în Vama Veche. Au dansat împreună și până și mișcările lor de dans se coordonau perfect. Apoi, ieșiți din feeria dansului, s-au văzut. Și desigur, s-au plăcut. Au stat de vorbă și au observat că au foarte multe lucruri în comun. Au fost nevoiți să plece din Vamă, însă s-au reîntâlnit câteva zile mai târziu, la București. Atunci au realizat că nu a fost doar o poveste de la malul mării, ci că se plac cu adevărat. Iar din acel moment au fost de nedespărțit.

Cererea în căsătorie nu a ieșit așa cum Constantin a plănuit.

Cei doi au plecat la ski, în Austria, de Revelion. Erau de trei ani împreună, iar Andreea nu bănuia absolut nimic. Constantin plănuise să o ceară de soție pe un vârf înzăpezit din Alpii austrieci, dar știți cum este vorba, socoteala de acasă nu prea se potrivește cu cea din târg. Tânărul a căzut și și-a rupt piciorul. Astfel, planurile lor s-au schimbat și au ales să petreacă timpul rămas în Austria vizitând orășelele din zonă.

„Când am ajuns în Hallstatt am ratat intrarea în parcare și Google ne-a pus să întoarcem în următorul sătuc minunat unde am dat peste o pajiște liniștită cu vedere direct la lacul dintre munți.  Mi s-a părut ceva divin și foarte intim, eram doar noi doi, o bancă, lacul în depărtare și un cimitir micuț lângă! Și el a simțit ca acela era locul perfect și m-a cerut acolo, nu în genunchi, ci în cârje! A fost foarte emoționant și foarte amuzant în același timp!”, a povestit Andreea Zahn pentru Unica.

Cununie cu tradiții și haine românești

Fiecare fată visează să îmbrace rochia de mireasă, iar la cununia civilă să aibă cea mai frumoasă rochie. Nu a fost și cazul Andreei. Nu a umblat prin magazine pentru a găsi rochia perfectă, pentru că ținuta visurilor ei se afla deja acasă: ia bunicii ei.

Din păcate, bunica Andreei a decedat înainte ca ea să se mărite. Și cum își dorea foarte mult să o vadă pe nepoata ei mireasă, artista noastră a simțit că, purtând ia bunicii, o va avea mai aproape în acea zi cu totul specială.  

„Bunica era din Nămăiești, un sat imediat după Câmpulung Muscel și mi-a lăsat moștenire costumul popular complet al mamei ei. Pentru mine acest costum a fost mereu o sursă de fascinație și nu aveam voie sa îl port decât cu acordul ei. Atunci poate nu înțelegeam de ce atâta strictețe, dar acum îl păzesc și eu ca pe ochii din cap. Tot ceea ce facem cred că facem cu un rost, cu un motiv și cu semnificație, de aceea am ales sa port IA bunicii și marama la Cununia noastră de Sânziene.  O onoare mai mare nu cred că i-aș fi putut aduce bunicii care mi-a lăsat așa o moștenire culturală și de familie”, a afirmat Andreea.

Importanța maramei purtată de Andreea în ziua cununiei

Și-a completat ținuta cu o maramă superbă, care are și ea o poveste aparte.

„Marama e lungă de 3,60 m și e țesută din borangic, cum se purta în zona Muscelului. Aici, în contextul căsătoriei, marama este de o importanță majoră, deci ea nu este doar o completare estetică a cămășii, ci o purtătoare de simbol, la fel ca și legătoarea de cap de care este prinsă. Marama este semnul ce marchează trecerea din rândul fetelor în cel al femeilor măritate. În ceremonia tradițională a nunții la români, acest moment al „învelirii” era și este foarte important, marcând un rit de trecere. Cu alte cuvinte, acoperirea capului la femei are și o evidentă funcție de cult fiind legată de cutuma afirmării statutului social”, ne-a explicat artista.

Andreea a avut, totuși, și câteva elemente moderne în ținuta purtată la cununia ei: coafura și sandalele.

„Pentru mine pieptănătura a fost împreună cu încălțămintea un element modern, ambele susținând piesele textile prin simplitate și transparență. Sandalele din plastic transparent nu au distrat privirea de la maramă și au completat-o în același timp, accentuând ideea de material fin, translucid”, a precizat Andreea Zahn.

Petrecerea cununiei civile, organizată în doar trei zile

Andreea și Constantin au făcut totul de unii singuri. Nu au vrut ca altcineva să se ocupe de detaliile acestei zile atât de importante pentru ei. Și astfel, în doar trei zile, au reușit să își organizeze petrecerea perfectă. Nu la vreun restaurant, ci în curtea casei părinților ei de la Băicoi.

Andreea s-a ocupat de prăjituri și de tort, a închiriat mesele și scaunele, a creat decorurile și aranjamentele. Florile nu le-a comandat, ci le-a cules de pe deal și a făcut totul fix așa cum și-a imaginat.

A avut ajutor din partea mamelor lor care s-au ocupat de mâncare, iar bărbații au fost însărcinați cu băutura, aranjarea curții, lumini, grătar și voie bună.

Cu toate aranjamentele făcute, nu le-a mai rămas de făcut decât un singur lucru: să spună DA din toată inima. Și au făcut-o. Apoi au petrecut împreună cu familia și prietenii lor, știind că au reușit să îmbine tradiția cu arta și simbolistica.

„Recunoștință, bucurie și multă fericire e ceea ce simt când mă gândesc la aceste momente și la tot ce am organizat împreună în acele zile”, ne-a spus Andreea Zahn.

Andreea și Constantin au devenit o familie care își iubește locurile natale și nu uită cât de importantă este istoria strămoșilor noștri. Pentru că noi suntem ceea ce ei au lăsat în urmă, noi suntem moștenirea lor și tot noi suntem cei care trebuie să ducem mai departe frumosul neamului.

Cine este Andreea Zahn

Andreea Zahn este un artist împlinit. A început să picteze pe mătase în anul 2015, în momentul în care și-a dorit să aibă mereu cu ea anumite simboluri românești. Spune că își găsește inspirația în mai multe lucruri, precum istorie, artă populară, artă orientală și artă abstractă.

„Cred că lucrurile pe care alegem să le purtăm nu sunt doar lucruri, ci ele poartă cu ele o simbolistică și o însemnătate pe care noi le-o dăm sau nu”, a explicat Andreea.

Deși a fost nevoită să ia o pauză de la pasiunea ei pentru a se putea muta în București, Andreea Zahn este din nou pregătită să se dedice 100% proiectelor ei.

Vezi în Galeria FOTO cum au arătat ținutele mirilor, precum și petrecerea de cununie a Andreei și a lui Constantin

Sursă foto: Arhivă personală (Matchboxfilm)

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter