Numele Ion și Ioana. Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Ioan

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Miercuri, 06 ianuarie 2021, 11:19

Numele Ion și Ioana se numără printre cele mai populare și iubite nume de botez românești, dar și europene. Numele Sfântului Ioan are numeroase semnificații spirituale pentru români și este un nume care aduce noroc și îi protejează pe cei care îl poartă.

Cuprins

 

Numele Ion și Ioana sunt nu doar printre cele mai folosite nume de botez din România, dar și din lume. Ioan Botezătorul este una din figurile emblematice ale credinței creștine, dar misiunea lui și rolul pe care l-a avut în biserică au fost cunoscute și apreciate încă de la începuturile creștinismului.

Cine a fost Proorocul Ioan

Puțini sunt creștinii de azi care nu știu cine a fost Proorocul Ioan sau Sfântul Ioan Botezătorul. El este cel care propovăduia, în secolul I al erei noastre, venirea lui Mesia și începutul unei noi religii.

Menirea lui a fost aceea de a-i pregăti pe oameni pentru mesajul lui Dumnezeu și al lui Iisus Hristos. El a fost chemat de Dumnezeu să îl recunoască pe Fiul Domnului și să îl aducă în fața oamenilor, botezându-l în Iordan.

Sfântul Ioan Botezătorul a avut astfel un rol crucial în răspândirea credinței, iar biserica i-a închinat nu mai puțin de șase sărbători: zămislirea lui (23 septembrie), nașterea (24 iunie), soborul lui (7 ianuarie), tăierea capului (29 august), prima și a doua aflare a capului lui (24 februarie) și a treia aflare a capului său (25 mai).

Ce origine are numele Ion

Numele Ion vine de la numele ebraic Iohanan, care a fost tradus de către preoți prin expresia ”din mila lui Dumnezeu”. Proorocul Ioan s-a născut în familia preotului Zaharia din cetatea Orini, cu numai șase luni înaintea nașterii lui Iisus.

În mod miraculos, nașterea lui a fost vestită de arhanghelul Gavril, dar tatăl lui Ioan a fost neîncrezător că Dumnezeu îi dă un fiu la vârstă înaintată și arhanghelul i-a luat glasul până în ziua în care Ioan și-a primit numele la templu.

Iată ce ne explică George Pruteanu despre numele Ion și despre semnificația lui veche.

“Ion este numele cel mai răspândit de pe glob (desigur, în variante specifice diferitelor limbi). Numele Ion ne vine din ebraicul Iehohanan, redus la Iohanán. Acesta este compus din două părţi: Io: prescurtare obişnuită pentru Iehova (Dumnezeu) şi verbul hanan: a avea milă, a face favoare (din care verb se şi trage numele Ana) – deci traducerea lui Iohanán este “Din graţia lui Dumnezeu; Dumnezeu s-a îndurat”, adică o formulă de mulţumire adresată Cerului de părinţii care-şi doreau foarte mult un copil.”

Numele Ion, cel mai răspândit printre bărbații creștini

Peste 2 milioane de români poartă numele Ion și este în continuare foarte îndrăgit drept nume de botez, mulți părinți alegând și variantele străine precum John, Johny sau Johhan.

La români, prima atestare documentară a numelui ar fi cea din 1247, în Diploma Cavalerilor Ioaniţi, care vorbeşte de un conducător pe nume Ioan, cneaz al unei formaţiuni din nordul Olteniei. Cu siguranță, numele Sfântului Ion era cunoscut cu sute de ani înainte, datorită misionarilor creștini care predicau deopotrivă despre Iisus, cât și despre botezul creștinesc și despre Ioan Botezătorul.

Ioan

Ionel

Ionuț

Ionescu

Nelu

Nică

Nilă

Niță

Nuțu

Ionete

Ianache

Ioanid

Ioanichie

Ioanițoiu

Iova

Ivan

Numele Ioana și derivatele lui pentru fete și femei

Ionela

Ionica

Nica

Nela

Jana

Janina

Geanina

Ioana-Maria

Oana

Variante ale numelui Ion în țările vecine

Germania: Johann sau Hans

Italia: Giovanni sau Gianni

Ungaria: Janos

Rusia: Ivan

Polonia: Ian

Anglia: John

Olanda: Ian

Franța: Jean

Spania: Juan

Irlanda: Sean

Grecia: Iannis

armeni: Horbanes

arabi: Hana

Ce semnificații spirituale și mistice are numele Sfântului Ioan

Numele Ion sau numele Ioan are o rezonanță și o sonoritate deosebită. Nu doar că este simplu și accentuat de o vocală melodioasă și puternică, dar el se potrivește unei persoane înțelepte, cu autoritate și cu o responsabilitate deosebită în comunitate.

Numele Ioan este totodată asociat cu o personalitate puternică, este purtat de oameni care ies în evidență prin faptele și cuvintele lor bune, este un nume al oamenilor generoși, harnici și muncitori.

Femeile care poartă numele Ioana sunt femei deschise, generoase, sociabile, grijulii și înzestrate cu o tărie de caracter deosebită.

Numele Ion sau Ioana sunt sugestive totodată pentru caracterele responsabile și totodată sensibile la nevoile celor din jur și la persoanele mai puțin favorizate de soartă.

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter