Sfântul Ilie 2022. Ce nu este bine să faci în această zi

De Unica.ro, pe Ultimul update Miercuri, 20 iulie 2022, 10:42

Sfântul Ilie este sărbătorit în fiecare an în data de 20 iulie. Este cinstit de creştini ca aducător de ploi, după ce, prin rugăciunea sa, a salvat de la moarte poporul din Israel, după trei ani şi jumătate de secetă, dar şi ca divinitate populară a Soarelui şi a focului, atestată prin numeroase tradiţii şi datini.

Sărbătoarea Sfântului Ilie sau Sântilie, așa cum este cunoscută în popor, este marcată în calendarul creștin ortodox cu cruce roșie, însemnare ce nu apare astfel la niciun alt prooroc. Acestă zi este încărcată de tradiții și obiceiuri, care mai de care mai interesante.

Sfântul Ilie 2022. Cine a fost

Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul a fost fiul lui Sovac, un preot al Legii Vechi ce locuia în cetatea Tesve din Galaad (Israel). Sfântul Ilie a trăit cu peste opt sute de ani înainte de întruparea Mântuitorului, pe vremea regelui Ahab, în regatul Israel din Samaria.

Sovac a văzut la naşterea lui Ilie oameni îmbrăcaţi în veşminte albe care îl înveleau pe fiul său în haine de foc şi îi dădeau să mănânce o flacără. Preoţii templului din Ierusalim au interpretat vedenia considerând că Ilie a fost ales de Dumnezeu pentru slujirea profetică.

Potrivit Vechiului Testament, Sfântul Ilie a ajuns la curtea regelui Ahab şi i-a vestit acestuia că Dumnezeu va pedepsi poporul cu secetă, dacă nu va lepăda credinţa în zeul Baal. Şi pentru că regele, împreună cu poporul lui Israel, au nesocotit cele vestite de Ilie, nu a mai plouat timp de trei ani şi jumătate.

Sfântul Ilie a fost nevoit să se ascundă de mânia regelui Ahab la pârâul Cherit, în Hozeva. Aici se află peştera în care Sfântul Ilie Tesviteanul a stat trei ani şi şase luni, înainte de a urca pe Muntele Sinai.

Sfântul Ilie și-a ucis părinții, dar a fost iertat de Dumnezeu

Şi a zis Domnul către Ilie: «Du-te de aici, îndreaptă-te spre răsărit şi te ascunde la pârâul Cherit, care este în faţa Iordanului. Apă vei bea din acel pârâu, iar mâncare am poruncit corbilor să-ţi aducă acolo!» Şi a plecat Ilie şi a făcut după cuvântul Domnului; s-a dus şi a şezut la pârâul Cherit, care este în faţa Iordanului”, scrie în Vechiul Testament. Spre sfârşitul anilor de secetă, pentru cunoaşterea adevăratului Dumnezeu, Sfântul Ilie îi propune regelui să ridice un jertfelnic pe Muntele Carmel, unde să se roage lui Dumnezeu mai întâi prorocii lui Baal, iar apoi el.

Ilie a înlăturat cultul zeului Baal, reuşind să coboare foc din cer peste jertfa sa, ceea ce 450 de preoţi ai lui Baal nu reuşiseră să facă.

Ilie era un om foarte harnic și bun la suflet, însă se enerva foarte repede. Într-o zi, părinții lui au venit în vizita la el, iar acesta i-a ucis, fiind ispitit de Diavol. Într-un final, Ilie s-a căit și i-a cerut iertare lui Dumnezeu, care l-a trecut în rândul sfinţilor. Oamenii cred că Sfântul Ilie merge prin cer într-un car de foc, care face zgomot, iar atunci când plouă și se aud tunetele, ar fi datorită lui. Atunci când fulgeră, se spune că Sfântul Ilie lovește un diavol cu biciul.

Tradiții și superstiții de Sfântul Ilie

Potrivit tradiţiei, în dimineaţa zilei de Sfântul Ilie, se culeg plante de leac, în special busuioc, se pun la uscat în podurile caselor, sub streşini sau în cămări. Femeile duc în această zi busuioc la biserică și îl așază la icoane. Ele pregătesc pachete pe care le dau de pomană pentru sufletul copiilor care au decedat prea repede. La biserică se împart fructe, flori de câmp, apă și alte bucate.

Tot tradiţia spune că nu este voie să se consume mere și nuci pâna la 20 iulie pentru a nu aduce grindina asupra pomilor și pentru a nu pune în pericol recoltele. Merele, considerate fructele Sfântului Ilie, sunt duse la biserică pentru a fi sfinţite, crezându-se că numai în acest mod ele vor deveni mere de aur pe lumea cealaltă.

În aceast zi credincioșii își amintesc de sufletele morților, în special de cele ale copiilor. Femeile cheamă copii străini sub un măr, pe care îl scutură ca să dea de pomană merele căzute. Astfel, se consideră că morţii se veselesc.

Superstiții de Sfântul Ilie. Ce nu este bine să faci

Se spune că dacă în ziua de Sfântul Ilie este furtună, nu trebuie să se deschidă uşile și geamurile, ca nu cumva să se ascundă vreun diavol ce fuge de furia Sfântului.

De Sfântul Ilie nu se lucrează pământul pentru a nu-l mânia pe acesta şi a nu-l face să arunce fulgere asupra lor şi grindină şi prăpăd asupra recoltelor. De asemenea, nu se face treabă în gospodărie sau în casă.

Nu se mănâncă mere în această zi, pentru a nu atrage grindina. Ele pot fi mâncate doar după ce sunt duse la biserică, pentru a fi sfințite. Se spune că acela care muşcă din măr înainte de a fi sfinţit va avea parte după moarte numai de mere şi, când va dori să le atingă, vor dispărea.

Se crede că, dacă tună de Sântilie, toate alunele vor seca, iar fructele din livezi vor avea viermi. Tot în această zi se strânge mierea din stupi, se duc fagurii la biserică spre binecuvântare şi se împart de pomană.

Sursă foto: Shutterstock



Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter