Nașterea accelerează procesul de îmbătrânire

De Oana Dinu, pe
Nașterea accelerează procesul de îmbătrânire, avertizează cercetătorii americani. Iată care este speranța de viață a unei femei care a devenit mamă.

Multe femei se plâng de faptul că stresul postnatal le îmbătrânește. Cercetătorii de la Universitatea Northwestern, Illinois, au descoperit că aceste îngrijorări sunt justificate. Aceștia spun că îmbătrânirea femeilor este accelerată cu până la doi ani de fiecare dată când acestea dau naștere unui copil, conform DailyMail.

Studiul efectuat în Filipine, în care au fost implicate 3.200 de femei cu vârste cuprinse între 20 și 22 de ani, a arătat că fiecare naștere are un efect dăunător la nivel celular. Concret, o femeie cu mai mulți copii are o rată de viață mai mică. Cercetătorii au analizat doi markeri ai îmbătrânirii celulare – lungimea telomerilor (o regiune de ADN) și vârsta epigenetică – ambii prezicând independent mortalitatea.

„Ambii (n.r. markeri) au fost mai mari la femeile care au avut mai multe sarcini în perioada lor de reproducere. Chiar și după ce s-au luat în calcul alți factori care afectează îmbătrânirea celulară, numărul sarcinilor a continuat să apară” a spus conducătorul studiului, Calen Ryan. 

Echipa de cercetare crede că modificările celulare în timpul sarcinii pot fi legate de schimbările de adaptare ale sistemului imunitar.

În prezent este efectuat un alt studiu care implică femeile ce au fost testate în 2005 pentru a vedea dacă celulelor lor continuă să apară mai îmbătrânite sau a existat o ameliorare.

Citește și:

Un bărbat și-a creat propriul costum “Iron Man”. Poate zbura la peste 3000 de metri altitudine

Un bărbat a fost diagnosticat cu apendicită, dar a murit din cauza unei boli grave

Sursă foto: shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter