Motivul pentru care dispar pungile de plastic

De Laura Davidescu, pe
În urmă cu două zile, autoritățile de la Bruxelles au declarat oficial război plasticului, strategia prevăzută pentru următorii ani incluzând cercetări, o colectare mai bună a reziduurilor, taxe pentru comportamentul dăunător și interdicția de a produce anumite tipuri de produse, acesta din urmă fiind și motivul pentru care dispar pungile de plastic în viitorul apropiat inclusiv în România.

Măsura care a impulsionat comportamentul responsabil față de mediu al oficialilor Uniunii Europene este decizia Chinei de a interzice importurile de materiale reciclabile,  spune The Guardian, ceea ce pune multe țări în imposibilitatea de a mai scăpa de propriile reziduuri, dintre care cele plastice sunt în cantități impresionante. Anual, europenii generează 25 de milioane de tone de reziduuri de plastic, din care mai puțin de 30% se reciclează. Iar 85% din gunoiul de pe plajele lumii este reprezentat de plastic.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmerman a declarat că prioritatea este restrângerea sticlelor de plastic de unică folosință care „se produc în cinci secunde, se folosesc cinci minute și se distrug în 500 de ani”. Oficialul european spune că aruncăm nonșalanți paie, recipiente colorate nedegradabile, pahare de cafea, capace, bețișoare pentru amestecat, tacâmuri de unică folosință și caserole încât riscăm ca, în 50 de ani, să avem mai mult plastic decât pești în oceane.

Strategia Comisiei Europene este de a recicla 55% din plastic până în 2030 și de a impune statelor membre să reducă numărul pungilor de plastic de la 90/an la 40/an până în 2026.

De asemenea, urmează măsuri legate de etichetare, astfel încât consumatorii să conștientizeze mai bine ce anume este reciclabil și ce nu.

Când dispar pungile de plastic la noi în țară

În România, colectarea deșeurilor reciclabile este mult sub media europeană. În încercarea de a recupera decalajul, încă din toamnă a fost luată o măsură legislativă care urmează să intre în vigoare în această vară, respectiv de interzicere a importului și comercializării de pungi subțiri de plastic cu mâner, pungi care nu sunt reciclabile. Vor exista în continuare pungi de plastic la magazine, dar ele trebuie să fie confecționate dintr-un plastic mai gros, care să permită să fie reutilizate.

De la 1 iulie 2018 se interzice introducerea pe piaţă a pungilor de transport din plastic subţire (sub 50 de microni) şi foarte subţire (sub 15 microni) cu mâner, iar de la 1 ianuarie 2019, comercializarea lor. Interdicţia vizează exclusiv pungile de transport din plastic cu mâner, nu şi cele fără mâner.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și:

Ce reprezintă cifrele de pe ambalajele de plastic

De ce se umflă ambalajele alimentelor când zburăm cu avionul

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter