Misterul ceții ucigașe din Londra a fost rezolvat după 60 de ani

De Oana Savin, pe Ultimul update Marți, 14 decembrie 2021, 12:14
În anul 1952 străzile Londrei au fost învăluite într-o ceață densă, aceasta fiind cea mai gravă poluare atmosferică din istoria Europei. Misterul apariției acestei ceți a fost rezolvat în zilele noastre, 60 de ani mai târziu.

Pe 5 decembrie 1952 o ceață densă învăluia capitala Marii Britanii. Locuitorii nu s-au îngrijorat, ei mai văzând asfel de fenomene. Însă condițiile deveneau din ce în ce mai rele, cu fiecare zi ce trecea. Cerul devenise negru, iar vizibilitatea se redusese la câțiva metri. În cele cinci zile cât a durat fenomenul, 150.000 de persoane au fost spitalizate, dintre care 12.000 au murit, majoritatea din cauza unor infecții ale căilor respiratorii, notează Daily Mail.

Misterul apariției ceții a fost rezolvat după 60 de ani

Cu o zi înaintea apariției ceții, mai exact joi, 4 decembrie 1952, un anticiclon s-a instalat asupra Londrei, schimbând brusc nivelul temperaturii. Astfel s-a făcut extrem de frig. Oamenii și-au alimentat sobele pentru a se încălzi, iar coșurile au început să fumege.

Existau apoi centralele electrice ale Londrei, toate alimentare cu cărbune. Contribuie și ele la creșterea nivelului de poluare. Cerul, deja acoperit, se transformă într-un „big smoke” (fum uriaș).

Citește și: Misterul diamantelor căzute din cer în Sudan, dezlegat după 10 ani

Vina aparține, deci, sobelor sau mai degrabă unei combinații toxice: cărbunele de după război, de o calitate mediocră, conținea o anumită proporție de sulf, ceea ce a sporit cantitatea de dioxid de sulf prezent în fumul degajat. Anticiclonul, care a împiedicat dispersia gazelor poluante, și temperatura scăzută, care a favorizat condensarea vaporilor de apă, au agravat situația.

O echip internațională de chimiști au vrut să afle, totuși, ce proces chimic ar fi putut conduce la apariției ceții ucigașe.

Cercetătorii știau că sulful contribuise la crearea ceții și că particulele ce conțineau acid sulfuric aveau legătură cu decesele. Dar nimeni nu reușea să explice originea acestui acid sulfuric. Ei bine, tocmai au dezlegat acest mister. „Vinovat” este dioxidul de azot, un alt subprodus rezultat din combustia cărbunelui. În amestec cu dioxidul de sulf creează acidul sulfuric și provoacă „ceața”.

Ceața poluantă din China

China locuiește de câțiva ani sub un smog permanent.

Poluarea aerului din China ar fi provocat 1,2 milioane de decese premature în 2010, adică aproape 40 la sută din totalul mondial al morților premature cauzate de poluare.

Prezența particulelor fine la Beijing este legată în proporție de 22 la sută de combustia cărbunelui. Potrivit unui studiu realizat de Greenpeace, publicat în 2013, poluarea generată de cele 196 de centrale pe cărbune situate la periferia capitalei chineze a provocat decesul a aproape 2.000 de locuitori ai Beijingului în 2011 și a aproape 8.000 de persoane în provincia Hebei.

Citește și: Misterul din Titanic a fost elucidat. De ce Jack nu s-a salvat alături de Rose

Cercetătorii spun că ceea ce se produce azi în China este o ecuație similară cu cea din 1952 de la Londra. Mai mult: în afară de dioxidul de sulf și de dioxidul de azot, care provin în principal de la centralele electrice ale țării, intervine în proces și amoniacul, care rezultă din folosirea îngrășămintelor și a mașinilor.

Cercetătorii susțin că stă în puterea oamenilor să intervină. În primul rând, în procesul de formare a sulfului, ceea ce ar duce la atenuarea smogului. Pentru aceasta, e nevoie de reducerea emisiilor de oxid de azot și de amoniac.

Credem că am rezolvat misterul ceții din Londra și, în consecință, îi oferim Chinei cheile în privința modalității de a-și îmbunătăți calitatea aerului”, conchid specialiștii.

Sursă foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter