Studiu: aerul poluat ucide mai multe persoane decât fumatul, accidentele de mașină și virusul HIV

De Unica.ro, pe

Aerul poluat poate reduce viața oamenilor cu până lașase ani, ceea ce înseamnă că este un ucigaș mai mare decât fumatul, accidentele de mașină și virusul HIV.

Informațiile provin dintr-un raport realizat de cercetătorii de la Universitatea din Chicago, după cum arată The Guardian. Aceștia au descoperit că arderea cărbunelui este vinovatul principal pentru poluarea aerului. Crizei încălzirii globale i se alătură și poluarea aerului, care duce la incendii de vegetație și formează un cerc vicios.

În India, un cetățean moare, în medie, cu șase ani mai devreme din cauza aerului poluat. În China, aerul poluat reduce viața cetățenilor cu aproximativ 2,6 ani, deși țara a redus poluarea aerului în ultimii șapte ani prin diverse programe naționale.

Cercetătorii din Chicago spun că evenimentele din vara care a trecut, cum ar fi incendiile, inundațiile și valurile de căldură, ilustrează cum va arăta viitorul omenirii, în funcție de deciziile luate de guverne. În timpul pandemiei, poluarea din aer din Himalaya a fost redusă, însă incendiile din zona de vest a Statelor Unite au provocat poluare gravă pe partea cealaltă a continentului, în special în New York.

„Poluarea aerului este cea mai mare amenințare externă pentru sănătatea umană, iar acea nu este recunoscută la scară largă sau nu îi este recunoscută forța și vigoarea în adevăratul sens al cuvântului”, a explicat profesorul Michael Greenstone de la Universitatea din Chicago, citat de Digi24.

În medie, un cetățean de pe glob pierde 2,2 ani din viață din cauza poluării din aer. „Cel mai îngrijorător lucru este că există țări în care normele guvernamentale și societale permit oamenilor să ducă o viață mai scurtă și mai bolnavă”, a mai spus Greenstone. El a subliniat că trecerea la o energie mai curată și aplicarea unor măsuri care să asigure calitatea aerului în centralele electrice existente ar putea reduce poluarea în multe țări.

Foto– 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter