Masa de Crăciun: Istoria reţetelor tradiţionale (Partea 1)

De Diana Zagrean, pe Ultimul update Joi, 19 decembrie 2019, 13:34

Deşi consumăm produse tradiţionale la masa de Crăciun în fiecare an şi, poate chiar le preparăm la noi acasă, cunoaştem foarte puţine despre locurile de unde au apărut sau povestea din spatele reţetelor.Iată istoria reţetelor.

Caltaboşul de Crăciun

Caltaboşul este un tip de cârnat care se fierbe, nu se prăjeşte şi, în funcţie de zona ţării în care îl preparaţi şi consumaţi, are o reţetă diferită.
Cunoscut şi sub numele de chişcă sau călbaj, caltaboşul se pregăteşte în preajma Crăciunului, la tăierea porcului din carnea şi organele acestuia trase într-un maţ şi fierte.
Tot în funcţie de zona ţării, caltaboşii conţin sau nu orez în compoziţie şi bucăţi de slănină sau chiar sânge (atunci se numeşte sângerete).

Sarmale cu mămăliguţă

Indiferent dacă vorbim despre sarmăluţe în foi de viţă de vie, sarmale de post cu orez şi ciuperci, sarmale în frunze de varză sau chiar ştevie, acest preparat tradiţional nu poate lipsi de pe masa de Craciun.
Reţetele de sarmale diferă în funcţie de anotimp şi zona ţării, dar, în general, românii consumă sarmale alături de smântână grasă şi mămăliguţă, cu sau fără ardei iute.

Nu rata o rețetă de sarmalute traditionale!

Acest produs tradiţional de Crăciun a venit la noi odată cu cuceririle turcilor şi cum Imperiul otoman era destul de extins, multe popoare din Balcani şi europa de Est au împrumutat reţeta de sarmale cu mici modificări.
Citeste si alte retete traditionale de Craciun in cel mai nou dosar Unica.ro.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter