Mame care merită medalii de erou: 3 cazuri reale

De Libertatea pentru femei, pe

Sunt pregătite să îşi rişte viaţa, sunt capabile să îndure cele mai mari dureri şi să facă cele mai mari sacrificii pentru copiii lor. Dragostea lor puternică poate învinge boli şi suferinţe, poate învinge chiar moartea!

Căldura mamei l-a adus la viaţă

O tânără mamă din Australia a reuşit să-şi trezească la viaţă copilul nou-născut, care fusese declarat decedat de către medici. Kate Ogg a adus pe lume gemeni, o fetiţă şi un băieţel, după o sarcină de numai 27 de săptămâni. Fetiţa a fost sănătoasă şi puternică, dar fratele ei, de numai un kilogram, părea să se fi născut mort. Medicii au încercat să îl resusciteze, dar fără succes. Nu respira, inimioara nu se auzea, iar temperatura corpului scăzuse îngrijorător. Cu multă compasiune, i-au dat vestea mamei şi i-au adus copilaşul să îl vadă. Kate l-a desfăşat şi l-a luat în braţe, cu capul pe inima ei. Soţul ei, aşezat alături, îl mângâia uşor, incapabil să se despartă de bebeluşul firav. Nimeni nu îndrăznea să întrerupă ultimele clipe pe care le petreceau părinţii alături de copilul mult dorit. Şi atunci, s-a întâmplat minunea! Încălzit la pieptul mamei, micuţul Jamie şi-a mişcat stângaci capul. „A fost doar un reflex. Nu vă faceţi speranţe!”, au povăţuit-o medicii. Dar Kate a simţit că bebeluşul ei prinde viaţă. A pus o picătură de lapte de la sân pe un deget şi i-a apropiat-o de buze. Micuţul a ridicat o mânuţă şi a încercat să apuce degetul. „Nu îmi făceam speranţe mari. Încercam să mă obişnuiesc cu ideea că îl voi pierde”, povestea tânăra mamă, la o emisiune a postului NBC. Dar micul Jamie a învins moartea şi, astăzi, este un băieţel sănătos şi vesel.

Şi-a salvat copilul pe masa de operaţie

Tânăra Laura Roe i-a salvat viaţa băieţelului ei, donându-i o parte din ficat. Imediat după naştere, Laura a observat că pielea bebeluşului ei este nefiresc de galbenă. Medicii au liniştit-o, spunându-i că este icter, cu toate acestea, copilul prezenta simptomele unei afecţiuni mai grave şi tânăra mămică a insistat să i se facă analize amănunţite. La vârsta de numai 7 săptămâni, băieţelul ei a fost diagnosticat cu o boală rară de ficat, numită atrezie biliară. La început, părinţii au sperat că se va găsi un donator, dar timpul trecea şi viaţa copilului era în pericol. Tatăl şi bunicii s-au oferit să fie donatori, dar nu se potriveau. Laura a făcut şi ea testele de compatibilitate şi a fost fericită să afle că îi poate dona o parte din ficat copilului ei. Operaţia a durat 10 ore şi a fost un succes. În Marea Britanie, au fost efectuate doar 21 de astfel de operaţii, cu prelevarea ficatului de la o persoană aflată în viaţă, din cauza riscurilor pe care le implică. Dar ambii pacienţi s-au recuperat fără probleme, iar băieţelul Laurei se joacă alături de ceilalţi copii, la grădiniţă.

Gianna, „mesagerul dragostei divine”

Gianna Beretta Molla a fost sanctificată de Papa Ioan Paul al-II-lea, după ce şi-a sacrificat viaţa pentru copilul ei. Medic, soţie şi mamă, Gianna Berretta (1922 – 1961) este un simbol al dragostei şi al sacrificiului suprem. Pe când era însărcinată cu cel de-al patrulea copil, în a doua lună de sarcină, Gianna a fost diagnosticată cu fibrom uterin. Medicii i-au recomandat să întrerupă sarcina şi să se opereze pentru înlăturarea uterului. În caz contrar, viaţa ei avea să fie în pericol. Dar ea s-a opus vehement avortului şi a decis să aducă pe lume copilul, cu toate riscurile. La câteva zile după naştere, a murit, dar gestul ei a impresionat o lume întreagă şi Papa Ioan Paul al-II-lea a decis să fie beatificată în anul 1994, declarat Anul Internaţional al Familiei. Ea a fost canonizată, în anul 2004, după ce o femeie însărcinată, cu probleme grave, s-a rugat să fie ajutată de Gianna şi a adus pe lume un copil sănătos. Papa a numit-o pe Gianna „un simplu, dar mai mult ca niciodată, semnificant mesager al dragostei divine”.

► RECORDURILE UNOR MAME

► Cea mai tânără mamă din lume a avut, la naştere, doar 5 ani şi 7 luni, dacă dăm crezare statisticilor din Peru. Fetiţa se născuse în 1933 şi avusese prima menstruaţie la vârsta de 3 ani.
► Cea mai în vârstă mamă rămâne românca Adriana Iliescu. Ea a născut la vârsta de 67 de ani o fetiţă în urma unor tratamente de fertilizare.
► Mama cu cei mai mulţi copii din lume e austriaca Bernard Scheinberg. Ea a avut 69 de copii şi a murit la 58 de ani. Soţul ei s-a recăsătorit şi a mai avut încă 18 copii, în total, fiind 87 de copii.
► Cel mai mic interval între două naşteri a fost de 208 zile. Jayne Bleackley a născut un băiat pe 3 septembrie 1999, iar pe 30 martie 2000, a adus pe lume o fetiţă.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter