LOREDANA – Pe aripile vântului, la Varşovia

De Revista Unica, pe Ultimul update Marți, 26 iulie 2022, 11:33

De pe acoperişul unui zgârie-nori din Varşovia, Loredana pare să conducă lumea. E femeia minune care le poate face pe toate: înregistrează un nou album, e antrenor la „Vocea României“, se pregăteşte de concert şi joacă într-un film!
Loredana, îmbrăcată într-o rochie strălucitoare, cu pene, îşi face vânt cu un evantai din puf roz. Se pregăteşte să asculte un concurent care visează să ajungă „Vocea României“. Stă în scaunul de jurat, cu spatele la artistul de pe scenă (suntem la audiţiile pe nevăzute), cu capul lăsat puţin pe spate şi cu mânile sprijinite pe ambele mânere. Nu-i aude decât vocea. Îşi apropie mâinile de butonul care poate întoarce scaunul. Se mai gândeşte puţin.Dar nu-l apasă…

Anul acesta, la preselecţiile pentru „Vocea României“, s-au prezentat sute de oameni. Mai mulţi decât în sezonul trecut, spune Loredana, pentru că şi echipele sunt mai mari acum: 14 concurenţi pentru fiecare dintre cei patru antrenori (Loredana, Horia Brenciu, Smiley şi Marius Moga). Au stat şi până la 3:00 dimineaţa ca să-i asculte pe toţi, dar a meritat, spune Lori, care are, de această dată, mai mulţi băieţi în echipă. „Fete am mai puţine, dar asta nu înseamnă că nu sunt bune. Şi la propriu, şi la figurat“, glumeşte ea. Însă e conştientă că îi va fi foarte greu să eli-mine jumătate dintre concurenţi, aşa cum i-a fost greu şi să aleagă doar 14. „Atunci când auzi o voce, primul impact este foarte important. Felul în care frecvenţele acelei voci îţi ating ceva acolo“, explică ea. Şi aşa este, pentru că şi eu i-aş recunoaşte oricând vocea. Când alege, Loredana nu se lasă doar pe seama primei impresii, ci analizează şi raţional dacă cel care a urcat pe scenă are sau nu şanse să crească sub îndrumarea ei. Şi, dacă ai ascultat cel mai recent single al său, balada „Ochii din vis“, la care a colaborat cu „îngeraşul“ ei din sezonul trecut, Dragoş Chircu, îţi dai imediat seama ce aşteptări are de la un concurent.
Editorial: Loredana Groza, „madonnă” sau artistă?

Loredana a promis din timpul show-ului că va continua să cânte împreună cu Dragoş, iar piesa „Ochii din vis“ a scris-o exact pentru vocile lor. „N-am mai scos de mult o baladă, sunt ani buni de când n-am mai scris un cântec romantic. Deşi mai toate piesele mele au şi puţin romantism, chiar dacă multe sunt ritmate…“. Acum, a fost inspirată de ideea de a construi un duet şi a ieşit o baladă puternică, „cu un mesaj profund, care să-i inspire pe oameni şi să-i facă mai drăgăstoşi“, cum spune ea. De fapt, întregul album pe care îl va lansa pe 25 noiembrie, când va susţine un concert la Sala Palatului, este unul de dragoste. „Am scris acest album ca pe o introspecţie, e o poveste frumoasă despre toate experienţele pe care le-am trăit în viaţă şi pe care vreau să o spun mai departe“. Albumul este special, pentru că, de data aceasta, Loredana a apelat la câţiva poeţi clasici, printre care Edgar Allan Poe şi T.S. Eliot, cărora le-a reinterpretat textele. „De exemplu, unul dintre cântece, care îmi este foarte, foarte drag şi care a ieşit superb, este bazat pe o poezie scrisă de Edgar Allan Poe pe la 1845. Şi mă gândeam cât de actuale sunt acele emoţii şi cât de simplu poate cineva să lase mai departe un mesaj atât de frumos şi de puternic. Efectiv, îţi dau lacrimile când asculţi cântecul şi simţi ceea ce vrea să transmită poezia respectivă…“ Loredana spune că este atrasă de poezie, ba chiar cochetează „pe ascuns“ cu ideea de a scrie versuri, dar nu a publicat încă niciunul. Îi mai trebuie puţin curaj, spune. Îi place mai mult să scrie pe muzică sau să cânte pe versurile unor poeţi – celebra piesă „Bună seara, iubito“, a fost scrisă de Adrian Enescu, pe versurile lui Lucian Avramescu, iar titlul albumului „Fata cu şosete de diamant“ este dat de o poezie a lui Mircea Cărtărescu. „Când legi poezia cu muzica, nu poate ieşi decât o combinaţie mortală!“, râde Lori.

De această dată, ea a scris toate piesele de pe noul album, aşa cum face, de altfel, din ’90 încoace. A lucrat timp de un an şi jumătate la scrierea şi producţia sa, împreună cu Uwe Bossert, chitaristul trupei Reamonn,  care a venit de câteva ori la Bucureşti pentru înregistrări, dar 80% din album l-a înre-gistrat la München. „Practic, producţia în sine a durat doar patru săptămani, în care am lucrat intens şi încă nu am terminat. Acum sunt în faza în care decid ce cantece vor ajunge pe album. Am de ales dintre 25 de piese. Oricum, va fi un album cat două!“, spune diva pop, care recunoaşte că e perfecţionistă. „Dar asta e frumuseţea. Dacă aş atinge perfecţiunea, n-aş mai scoate nimic. Tot timpul îţi dai seama că la următorul poţi să mergi într-o altă direcţie. Deja pot spune că am în cap şi chiar am înregistrat câteva piese pentru următoarele albume“, spune Loredana. Îi place să fie constantă, chiar dacă are o viaţă „destul de încărcată“. Am reuşit cu greu să o conving să ne întâlnim la o cafea după audiţii (de fapt, un ceai cald de iasomie), la care a venit direct de la înregistrări. Iar după interviu se grăbea să ajungă în studiourile de la Buftea, pentru a face duetele în echipă. „E foarte greu să ajungi şi la studio, să înregistrezi piese noi, şi la «Voce», şi, în acelaşi timp, să mergi şi în turnee, credeţi-mă, fac slalom ca să ajung la toate. Chiar mi-ar plăcea să îmi iau liber la un moment dat, să stau jumătate de an şi să scriu, pur şi simplu. Orice. Poate o carte, poate un volum de poezii, cine ştie, şi să mă întorc încărcată. Dar trăim într-o lume atât de grăbită şi de nebună, încât asta rămâne, deocamdată, doar un vis. Cu siguranţă însă că acesta mi se va împlini odată, pentru că eu cred în vise. Tocmai despre asta e vorba şi în acest album“, spune Loredana, convinsă că un cântec te poate salva când traversezi o stare mai proastă. De aceea, a încercat să păstreze o aură foarte optimistă în noul material discografic, care să emane poftă de viaţă, bucurie, indiferent de lucrurile din jur, „care sunt ca nişte graffiti“. „Zâmbetul e un medicament de care nu trebuie să uităm niciodată şi e cel mai la îndemână“, crede Lori.
Citește și: Loredana Groza și Nick Casciaro, primele declarații despre relația lor

Experienţa ei extraordinară de viaţă o va transpune şi în show-ul pe care îl pregăteşte la Sala Palatului, în noiembrie. Va fi o trecere prin toate etapele carierei ei, de la început şi până acum. „O să vă arăt drumul meu. Este metamorfoza mea ca artist şi sunt fericită că le-o pot destăinui tuturor celor care au curiozitatea să vină la acest concert, ca să vadă nu numai o faţetă de-a mea, ci toate acele preschimbări prin care am trecut ca să ajung aici“,  mărturiseşte Loredana. A lucrat foarte mult la conceperea spectacolului, ea însăşi fiind „maestrul de ce-remonii“. Dar o face cu sinceritate, pentru că aşa se simte mai apropiată de publicul ei. „A fost foarte greu, pentru că am sute de cântece, zeci de albume. Pe multe dintre ele nici nu am avut ocazia să le cânt în public, pe care, practic, doar fanii înrăiţi le cunosc. Şi, uneori, poate că sunt puţin mai valoroase decât cele pe care le ştie toată lumea. O să încerc să fac o combinaţie din aceste cântece şi să construiesc toată această călătorie cât mai frumos cu putinţă“, spune Lori.

Experienţa de scenă a ajutat-o şi în cariera de actriţă, pe care nu a abandonat-o după seria filmelor cu „State“. La jumătatea lunii octombrie, va avea premiera comediei romantice „Minte-mă frumos“, un lungmetraj MediaPro Pictures, în care Lori joacă alături de Andi Vasluianu şi Diana Dumitrescu. „Mi-a plăcut foarte mult rolul, de când am citit scenariul am zis că vreau să-l fac. Şi am avut parte de o echipă foarte mişto. Iura ca regizor (Iura Luncaşu, cel care a regizat şi serialele „Inimă de ţigan“, „Regina“, „State de România“ şi „Moştenirea“ – n.r.), Manu Kadosh, Director of Photography din Israel, care a făcut o imagine de excepţie, şi Vasluianu, alături de care am avut nişte scene foarte fierbinţi…“ Loredana e foarte mândră de noua generaţie de actori români care şi-au demonstrat talentul nu numai în ţară, ci şi în străinătate, obţinând premii importante la festivalurile de film. „Sunt nişte premii extrem de importante pentru orice actor din lume, darămite pentru cineva din România. E păcat că s-a vorbit atât de puţin despre ei. Eu am în-credere în generaţia asta, care poate să aducă o schimbare“, spune Loredana, pu-
ţin dezamăgită de faptul că la noi cultura nu este pusă pe locul pe care îl merită. „Sunt oraşe în care mă duc şi în care nu există o sală civilizată în care să pot cânta. Ei, cum poţi să faci cultură, să educi un public care are nevoie de asta la fel de mult cum are nevoie să bea apă şi să mănânce? Cum să nu găseşti o modalitate să renovezi, să construieşti? OK, se construiesc catedrale, dar hai să construim şi o catedrală a muzicii, a teatrului, pentru că oamenii au nevoie şi să se distreze! Ne rugăm, dar trebuie şi să cântăm, să facem şi sport!“, spune Lori. O parte din succesul ei se datorează, crede, şi faptului că a avut modele de viaţă. Unul dintre ele a fost Nadia Comăneci, născută, ca şi ea, în Oneşti. „Prin ce se remarcă o ţa-
ră dacă nu prin cultura ei, prin sportivii ei, prin valenţele ei spirituale?“. Loredana, care a susţinut mii de concerte în ţară şi în străinătate, a făcut cunoscută muzica şi tradiţiile româneşti  peste tot în lume. O întreb ce loc a uimit-o ultima dată şi îmi spune că Varşovia, un oraş pe care l-a găsit extrem de schimbat faţă de cum era când a cântat ultima dată acolo. „Am mai fost la Varşovia înainte de Revoluţie, am avut un turneu. Oau, e foarte schimbată! Ei au fost oricum înaintea noastră, erau cei mai tari bişniţari, veneau la noi cu gumă, cu rujuri din alea verzi… Ştiau să facă business şi probabil că asta i-a ajutat foarte mult pe timpul comunismului, care a fost foarte blând şi permisiv faţă de al nostru. Aveau voie să călătorească, să ţină valută…“.

Aajuns din nou la Varşovia prin intermediul Avon România, cu ocazia unei şedinţe foto pentru campania de promovare a unei game de produse de lux, a cărei imagine este. „Cui nu-i place puţin lux? Iar produsele sunt superbe, eu le-am testat prima“, spune Loredana, care recunoaşte că, datorită meseriei, este o „consumatoare înrăită de cosmetice“. Şi, după ce a făcut promourile pentru această campanie, a făcut şi câteva fotografii special pentru revista Unica. „Am urcat pe o clădire, undeva la etajul 19, cred, într-o zonă doar cu zgârie-nori. La un moment dat se stârnise un vânt şi un frig… cred că erau 14 grade!“, povesteşte Loredana. Chiar dacă nu au fost efecte speciale şi nici condiţii meteo excelente, Lori a reuşit să facă un pictorial de senzaţie! Sunt curioasă cum de face atâtea lucruri şi parcă nu oboseşte niciodată.  „Trebuie să treci de pragul ăsta al oboselii, pentru că este doar un mecanism creat în mintea ta. De multe ori ne lăsăm amăgiţi de propriile creieraşe setate pe statusul «comod». Sunt sigură că avem mult mai multă energie decât credem noi. Nu trebuie să laşi să treacă nicio zi fără să faci ceva, să arăţi că ai construit ceva. Aşa îmi vine mie pofta de a munci“, mărturiseşte Lori „secretul“ ei, care m-a încărcat şi pe mine cu multă energie pozitivă. După această discuţie, mi-am dat seama că, dacă te organizezi, poţi realiza mai mult decât credeai posibil.

Vezi şi locuri de vizitat în Polonia – cele mai apreciate obiective turistice!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter