Jurnaliștii Maria Ressa și Dmitri Muratov au câștigat premiul Nobel pentru pace

De Unica.ro, pe

Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat în 2021 jurnaliștilor Maria Ressa și Dmitri Muratov pentru „lupta lor curajoasă” în apărarea libertății de exprimare în țările lor, Filipine și Rusia.

Dmitri Muratov și Maria Ressa vor primi o medalie de aur, o diplomă și suma de 10 milioane de coroane suedeze (aproape 980.000 de euro). Dacă situația epidemiologică o va permite, aceștia își vor primi premiul în cadrul unei ceremonii ce va avea loc pe data de 10 decembrie la Oslo, în Norvegia.

Doamna Ressa şi domnul Muratov primesc Premiul Nobel pentru pace pentru lupta lor curajoasă pentru libertatea de exprimare în Filipine şi Rusia.

În acelaşi timp, ei sunt reprezentanţi ai tuturor jurnaliştilor care susţin acest ideal într-o lume în care democraţia şi libertatea presei se confruntă cu condiţii din ce în ce mai potrivnice, a declarat preşedinta Comitetului, Berit Reiss-Andersen, potrivit Agerpres.

Citește și: Logodnica lui Geo Rotariu, Bianca Tudor, a pierdut sarcina în luna a șaptea. Modelul urma să nască în decembrie

Laura Giurcanu și iubitul ei, Cezar Bitlan, s-au despărțit după 2 ani și jumătate de relație

Viorica de la Clejani, puternic afectată de COVID-19. Solista a stat 10 zile în spital

Ce cadou a primit Vlăduța Lupău de la Adrian Rus pentru aniversarea a doi ani de mariaj

Cine sunt Dmitri Muratov și Maria Ressa

Dmitri Muratov, în vârstă de 59 de ani, a absolvit Facultatea de Filologie din cadrul Universității de Stat din Moscova. În 1993 a fondat împreună cu alți jurnaliști cotidianul Novaya Gazeta, al cărui redactor-șef este.

Dmitri Muratov a apărat de decenii libertatea de exprimare în Rusia în condiții tot mai dificile. În 1993 el a fost unul dintre fondatorii ziarului independent Novaya Gazeta. Șase dintre jurnaliștii săi au fost uciși de la înființarea ziarului.

În pofida crimelor și amenințărilor, redactorul-șef al Novaya Gazeta, Dmitri Muratov, a refuzat să abandoneze politica editorială independentă a ziarului. El a apărat constant drepturile jurnaliștilor, a transmis comitetul Nobel.

Maria Ressa, în vârstă de 58 de ani, este co-fondator și CEO al site-ului de investigaţii Rappler.

Maria Ressa folosește libertatea de exprimare pentru a dezvălui abuzul de putere, folosirea violenței și creșterea autoritarianismului în țara ei natală, Filipine.

În 2012 ea a cofondat Rappler, o companie media digitală pentru jurnalism de investigație. Ca jurnalist și CEO al Rapple, Maria Ressa s-a arătat a fi o apărătoare neînfricată a libertății de exprimare, a menționat comitetul Nobel norvegian.

Sursă foto: Profimedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter