Cum şi de ce sărbătoresc americanii Ziua Recunoştinţei

De Nicoleta Galeteanu, pe

Fanfare, trupe de dans, clovni şi majorete invadează în fiecare an bulevardele din New York, de Ziua Recunoştinţei, într-o paradă americană ce strânge milioane de spectatori… recunoscători.
Veche de 400 de ani, Ziua Recunoştinţei – Thanksgiving Day, în engleză – este una dintre cele mai importante sărbători tradiţionale pentru americani, englezi şi germani deopotrivă, pentru fiecare însă având o istorie diferită.

Istoria „Recunoştinţei” la New York

New York-ul se laudă astăzi cu cea mai sonoră paradă cu prilejul acestei zile, dar istoria sărbătorii a luat naştere prima dată în Massachusetts, pe atunci, colonia Plymouth.

Primii care au sărbătorit Ziua Recunoştinţei au fost pelegrinii şi puritanii din Anglia, primii colonişti europeni sosiţi în „Lumea Nouă” în căutarea libertăţii religioase. Se spune că pentru noii locuitori, clima a fost atât de aspră încât recolta înregistrată în 1621 nu a fost decât un miracol, aşa încât, în semn de recunoştinţă, aceştia au mulţumit lui Dumnezeu pentru recoltă printr-o festivitate.

Canada mulţumeşte mai devreme

În Canada, Thanksgiving Day se sărbătoreşte în a doua zi de luni din octombrie, dar şi istoria sărbătorii cunoaşte o altă poveste.

Conform legendei, în urma unei călătorii lungi în jurul lumii, un explorator britanic, pe nume Martin Frobisher, se stabileşte în Canada, deşi încercase să ajungă în Orient.

Recunoscător pentru faptul că a ajuns teafăr în urma ocolului lumii, în anul 1578 acesta organizează o ceremonie, în regiunea care astăzi poartă numele de provincia Newfoundland and Labrador. Răspunsul locuitorilor la gestul lui Frobisher a fost fireşte apreciat, astfel că exploratorul a fost înnobilat, iar în memoria sa golful Frobisher Bay a primit numele său.

„Recunoştinţa” lui Lincoln

În SUA, cea care a impus Sărbătoarea Recunoştinţei a fost jurnalista Sarah Josepha Hale. Prin influenţa sa editorială – articole, scrisori oficiale -, în 1863, aceasta reuşeşte să îl convingă pe preşedintele Lincoln să sărbătorească, în ultima zi de joi a lunii noiembrie, Ziua Naţională a Recunoştinţei.

Abia în 1941, în urma rezoluţiei date de Congresul SUA şi mai târziu, Ziua Recunoştinţei devine oficial sărbătoare naţională.

În Regatul Unit, Ziua Recoltei se sărbătoreşte în biserici şi în sate într-o duminică după strângerea recoltei în acea localitate, dar nu este o sărbătoare deosebit de importantă.

În Germania sărbătoarea este cunoscută sub numele de „Erntedankfest” şi este serbată încă de pe vremea coloniştilor, astăzi fiind celebrată cu precădere în şcoli, cu muzica, dansuri şi poeme despre toamnă.

Mâncărurile tradiţionale de Ziua Recunoştinţei sunt curcan umplut la cuptor, jambon, cartofi dulci, porumb, şi plăcinta de dovleac.

Foto: NorthFoto

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter