Vin fiert – rețete. Cum prepari cel mai bun vin fiert. Istoria vinului fiert

De Adina Zamfir, pe

O cană de vin fiert, aromat cu scorțișoară sau cu portocale, este un deliciu în serile reci de iarnă. Descoperă mai multe rețete de vin fiert irezistibile, dar și istoria acestui obicei care ne încălzește în zilele friguroase!

Cuprins

Cine consumă o cană de vin fiert pe zi rezistă mai bine în sezonul rece tuturor virozelor, răcelilor și gripelor. Studiile au demonstrat că persoanele care obișnuiesc să bea vin roșu fiert și aromat cu mirodenii fac față mai bine frigului, se feresc mai bine de răceli și au un tonus mult mai bun, oricât de întunecată ar fi iarna!

Ce beneficii are pentru organism vinul fiert

Vin fiert – rețete. Cum prepari cel mai bun vin fiert. Istoria vinului fiert

Aromatul vin fiert ne încălzește și ne dă o stare de bine, ne relaxează și ne ajută să ne odihnim pe îndelete în după amiezile friguroase de iarnă. Dar iată și ce alte beneficii ale acestei licori aromate, care trebuie băută cât mai caldă. Nu trebuie să uităm, însă, că vinul fiert are aceeași meteahnă ca toate băuturile cu alcool și riscăm să ne îmbătăm. De aceea, se recomandă doar o cană, cel mult două, pe zi, în cazul persoanelor sănătoase, care nu au probleme cu alcoolul.  

  • Vinul fiert este o sursă bună de energie și ne ajută să facem față mai bine frigului sau efortului fizic prelungit la temperaturi scăzute;
  • Îmbunătățește digestia, mai ales după mesele copioase de iarnă, cu multă carne de porc;
  • Stimulează apetitul și trebuie să fim atenți să nu abuzăm de vin fiert, de zahăr și de alimentele grase, pentru că vom câștiga rapid câteva kilograme în plus;
  • Conține antioxidanți care ajută la controlul colesterolului și stimulează activitatea cardiacă;
  • În cantități mici și cumpătate el poate contribui la scăderea tensiunii arteriale.

Cât de fiert trebuie să fie vinul fiert

Termenul de vin fiert este impropriu, deoarece vinul nu se fierbe precum apa, până dă în clocote. Vinul se încălzește până când devine fierbinte și se topește bine zahărul. Dar nu se lasă pe foc să dea în clocote. Temperatura lui nu trebuie să depășească 80 de grade Celsius și poți folosi un termometru de bucătărie în timp ce îl fierbi.

Dacă vinul ar fierbe în clocote s-ar pierde cea mai mare parte din alcool prin evaporare și s-ar pierde totodata aroma fină a condimentelor. De aceea, vinul trebuie încălzit la o temperatură potrivită, să fie bun de băut și cald atât cât trebuie să alunge frigul din oase.

De ce se face vin fiert doar din vinul roșu

Cel mai bun vin pentru fiert este vinul roșu, deoarece el își păstrează cel mai bine aroma, gustul și culoarea în timp ce este încălzit. În plus, vinul roșu se potrivește cel mai bine cu mirodeniile clasice care se folosesc la fiert: scorțișoară, cuișoare sau anason.

Vinul ales pentru fiert nu trebuie să fie un vin de calitate superioară, un vin de marcă foarte scump. Este suficient să fie un vin bun roșu, fără coloranți sau arome sintetice. Vinul de buturugă, așa cum i se spune la țară, este cel mai potrivit să fie îndulcit cu miere și încălzit.

Cum faci cel mai bun vin fiert acasă

vin fiert

Vinul fiert este de fapt un cocktail dulce și plin de energie, în care se pune miere sau zahăr și se adaugă tot felul de mirodenii, după gust și preferințe. Unii preferă vinul aromat doar cu scorțișoară, alții adaugă cuișoare sau anason. Se mai poate prepara vinul fiert și cu diverse băuturi alcoolice mai tari precum cognac sau lichior.

În primul rând, pentru a face cel mai bun vin fiert trebuie să alegi un vin roșu de calitate, demisec sau demidulce. Un vin de proastă calitate, care conține tot felul de arome artificiale va avea un gust neplăcut după ce este fiert. De aceea, trebuie să folosești un vin bun, natural și simplu.

Vinul se toarnă într-un ibric și se lasă un sfert de oră să ”respire”, apoi se pune la fiert, la foc mic. Când se încălzește bine se adaugă zahărul sau mierea, după gust, și se amestecă să se topească bine. Ai grijă să nu pui prea mult zahăr, deoarece gustul dulce va acoperi parfumul celorlalte mirodenii și gustul natural al vinului.

După ce s-a topit bine zahărul, se adaugă diverse condimente, în funcție de rețeta aleasă. În general, se adaugă două sau trei mirodenii care se completează. Nu abuza de condimente, pentru că vinul poate căpăta un gust amărui sau neplăcut.

În tot acest timp, focul trebuie să fie la nivel minim, deoarece vinul nu trebuie să dea în clocot. Mirodeniile se infuzează în vinul fierbinte unul – două minute, apoi se oprește focul și se acoperă ibricul cu un capac. Se așteaptă câteva minute, apoi se servește fierbinte.

Rețeta clasică de vin fiert

Ingrediente:

  • 1 litru de vin roșu demidulce
  • 5 – 6 lingurițe de zahăr/ 4 lingurițe de miere
  • 2 batoane de scorțișoară
  • 10 cuișoare

Mod de preparare

Vinul se pune la fiert, la foc domol, într-un ibric de inox și se adaugă zahărul sau mierea. Se amestecă ușor până când se topește zahărul, apoi se adaugă celelalte mirodenii.

Se oprește focul în momentul în care încep să iasă primii aburi din ibric. Se acoperă ibricul cu un capac și se lasă să se odihnească vinul câteva minute, înainte de a fi turnat în căni. Se servește cât mai cald.

Cele mai aromate rețete de vin fiert

Vin fiert cu portocale

Ingrediente:

  • 1 litru de vin roșu demidulce
  • 5 – 6 lingurițe de zahăr/ 4 lingurițe de miere
  • 2 batoane de scorțișoară
  • 10 cuișoare
  • Bucăți mari de coajă de la o portocală

Mod de preparare:

Se pune vinul la fiert și când se înfierbântă bine se adaugă zahărul și se amestecă până când se topește. Apoi se adaugă scorțișoara și cuișoarele și se lasă două minute să infuzeze. La final se adaugă coaja de portocală tăiată în bucăți mari și se mai lasă vinul pe foc aproximativ un minut.

Se stinge focul, se scoate coaja de portocală și se acoperă cu un capac. Se așteaptă câteva minute și se servește fierbinte.

Vin fiert cu portocale și anason

Ingrediente:

  • o sticlă de vin roșu
  • 1 portocală mare
    2 steluțe de anason
    2 batoane de scorțișoară
    2 linguri de zahar brut/brun/alb
    1 păstaie de vanilie

Mod de preparare:

Portocala se decojește și se împarte în felii. Se pune într-un ibric la fiert în vinul roșu, la foc potrivit. După ce se încălzește bine vinul, se adaugă zahărul sau mierea și se amestecă bine.

Apoi se adaugă celelalt mirodenii și la final o păstaie de vanilie, opțional.

Când vinul se apropie de temperatura la care dă în clocot, se oprește focul și se acoperă câteva minute. Se îndepărtează batoanele de scorțișoară și steluțele de anason. Se servește cald.

Vin fiert, amețit cu coniac

Ingrediente:

  • 1 litru de vin roșu demidulce/demisec
  • 5 – 6 lingurițe de zahăr/ 4 lingurițe de miere
  • 2 batoane de scorțișoară
  • 10 cuișoare
  • O păstaie de vanilie
  • 50 ml de coniac

Mod de preparare:

Se pune vinul la fiert și se topește treptat zahărul, apoi se adaugă celelalte condimente.

După ce zahărul s-a topit și celelalte mirodenii și-au lăsat aroma, se oprește focul. Mare atenție să nu dea vinul în clocot!

Se toarnă vinul în căni și se adaugă puțin coniac, în funcție de preferințe. Coniacul poate fi și el încălzit în prelabil.

Vin fiert cu cidru

Ingrediente:

  • o sticlă de vin roșu
  • 1 măr mediu
  • 300 ml de cidru de mere
  • 2 – 3 steluțe de anason
  • 3 – 4 cuișoare
  • 5 – 6 lingurițe de zahăr

Mod de preparare:

Mărul decojit și curățat de cotor se pune la fiert în vin. Se adaugă zahăr și se amestecă bine până când se topește tot. Apoi se adaugă mirodeniile. Se lasă totul la foc mic, să nu dea în clocot, timp de 2 – 3 minute.

Se oprește focul, se adaugă cidrul de mere și se acoperă ce un capac. Se așteaptă 2 minute, apoi se servește cald, lângă o plăcintă de brânză sau de mere.

Vin fiert cu piper

Ingrediente:

  • 1 litru de vin roșu
  • 5 – 6 lingurițe de zahăr/ 3 ligurițe de miere
  • 2 batoane de scorțișoară
  • 10 cuișoare
  • 10 boabe de piper negru

Mod de preparare:

Vinul fiert cu piper este un adevărat leac pentru inflamațiile și usturimile din gât. Se pune vinul la fiert, se adaugă zahărul și se amestecă până când se topește. Se adaugă scorțișoara și cuișoarele, iar după un minut și boabele de piper negru. Se lasă totul la foc mic, să nu dea în clocot, timp de unul – două minute.

Când vinul fiert este gata, se oprește focul, se scot batoanele de scorțișoară și se lasă să se odihnească timp de 2 minute. Se servește cald.

Scurtă istorie a vinului fiert

Vin fiert – rețete. Cum prepari cel mai bun vin fiert. Istoria vinului fiert

Încă din Antichitate, grecii și romanii obișnuiau să pregătească vin cu diverse condimente și plante de leac, pe care îl administrau pe post de medicament. Era folosit pentru durerile de gât, pentru durerile de stomac, pentru durerile de mușchi și de oase sau pentru insomnii.

Rețeta de conditum paradoxum s-a păstrat din vremurile antice și o regăsim într-o carte de bucate din secolul al XI-lea: vin, miere, piper, mastică, negară, dafin, șofran, sâmburi de curmale macerați în vin.

Tot din Antichitate, s-au păstrat rețetele de vin fier cu piper, care purta numele de ipocras, de la Hipocrate, părintele medicinei, cel care recomanda acest leac pentru diverse inflamații și dureri.

În Evul mediu, vinul fiert cu tot felul de condimente era îmbunătățit cu alte soiuri de vin mai bune, tot roșii, astfel încât să rămână dulce și aromat, dar să aibă gustul dorit de vin de calitate. De altfel, în perioada medievală, vinul fiert se răspândește pe la toate curțile europene și de la mesele regilor ajunge și pe mesele negustorilor și al boierilor care își permiteau luxul de a bea vin aromat.

Regele Henric al III-lea folosea vinul fiert cu scorțișoară drept panaceu universal, nobilii germani consumau și ei din plin vin cald și aromat, iar la curtea Suediei, regele Gustav lansează moda vinului de Rin aromat cu miere, scorțișoară și ghimbir.

În secolul al XIX-lea, vinul fiert și aromat este tot mai des oferit călătorilor în hanuri și pe la popasuri pe timp de iarnă. De Crăciun, comercianții francezi scot la vânzare sticle cu vin fiert cu condimente, care se vinde mai ceva ca pâinea caldă.

În Germania, Austria, Elveția sau Țările de Jos vinul fiert devine un deliciu asociat cu târgurile și sărbătorile de Crăciun.

Englezii preferau vinul de Porto și fierbeau mai întâi condimentele în apă, pentru a extrage aromele, apoi peste condimente se adăuga vinul și mierea.

Cu timpul, vinul fiert a trecut oceanele și a ajuns în Canada, apoi în Brazilia unde se mai adaugă și cachaca, o băutură din trestie de zahăr fermentată.

Dar vinul fiert rămâne un produs tradițional european, foarte popular iarna, mai ales în timpul sărbătorilor de Crăciun și de Anul Nou. În ultimii ani, la Strasbourg se organizează un concurs de vin fiert prin care producătorii locali de vin sunt încurajați să ducă mai departe această tradiție și să adauge un plus de calitate.  

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter