Exercițiile fizice în aer liber primăvara. 10 beneficii majore

De Adina Zamfir, pe

Exercițiile fizice regulate sunt cele mai bune tratamente pentru sănătate, dar exercițiile fizice în aer liber îți oferă mai multe avantaje pe care nici nu le bănuiești. Profită de zilele calde și practică în fiecare zi exercițiile fizice în aer liber mai ales primăvara.

Cuprins

Vremea se încălzește, aerul este tot mai plăcut, iar organismul tău simte nevoia de energie! Schimbă-ți stilul de viață și practică exercițiile fizice în aer liber, după ce ai stat toată iarna la sala de fitness sau în casă.

Din lunile martie – aprilie, este timpul să petreci mai multe ore afară, să faci sport, să faci mișcare de orice fel, dar mai ales să faci exercițiile fizice în aer liber care ți se potrivesc cel mai bine.

Cele mai multe sporturi pe care le practicăm sunt destinate spațiilor deschise. Volei, fotbal, tenis, ciclism, aerobic, baschet, coardă, aproape toate sporturile care te pot tenta sunt mult mai potrivite cu spațiul liber, decât cu sălile închise și slab aerisite.

Alege un parc în detrimentul sălii

Primăvara este timpul să faci sport afară. Chiar dacă nu ai dușuri și toalete lângă tine, chiar dacă nu ai confortul unei săli de sport, exercițiile fizice în aer liber au avantaje mai mari pentru corp și sănătate.

Un adult sănătos ar trebui să facă sport aproape zilnic. Se recomandă în medie 150 de minute de sport pe săptămână, așadar cel puțin 20 de minute de sport pe zi. Dar cine iubește sportul cu siguranță petrece mai mult timp făcând exerciții fizice.

Caută un teren de sport, un parc cu spații largi sau pur și simplu un teren liber de lângă blocul tău. Dacă stai la casă, cu atât mai mult trebuie să faci excercițiile fizice în aer liber, în curtea ta.

Dar ține cont de faptul că zona în care vei face sport în aer liber trebuie să fie la distanță mare de șoselele foarte aglomerate și poluate cu gaze de eșapament.

Făcând sport în parc, te vei menține în formă, vei avea un tonus mult mai bun și vei economisi în anotimpul cald toți banii pe care i-ai fi dat la sală. Iată și ce avantaje mari au exercițiile fizice în aer liber, unele dintre ele fiind mai puțin cunoscute.

Exemplu de antrenament în aer liber

Chiar dacă nu faci un sport anume, poți alege diverse exerciții fizice ușor de făcut în aer liber. Trebuie doar să fii consecventă și să ieși aproape zilnic să faci mișcare, de îndată ce vremea se încălzește primăvara.

Ia cu tine un ceas sau un telefon cu cronometru și echipament ușor, din materiale tehnice, care nu rețin transpirația. Alege un loc unde poți avea în apropiere un chioșc de unde îți vei cumpăra apă. Hidratarea este foarte importantă și nu poți căra cu tine sticle cu apă când alergi prin parc.

  • Încălzire – 5 minute
  • Mers alert – 15 minute
  • Alergare ușoară – 15 minute
  • Mers alert – 15 minute
  • Exerciții statice – 20/30 de minute
  • Stretching (întinderi) – 5 minute (pe o bancă)

Exercițiile fizice în aer liber. Avantaje mari pentru sănătate

În orice zonă locuiești, este ușor să găsești un teren de sport sau un spațiu liber unde poți practica sport. Dacă plătești un abonament la sală, trebuie să te duci în mod constant la sala respectivă, unde ai parte de același peisaj: pereți goi, aparatură de fitness și același aer stătut.

Dacă ieși în aer liber, peisajul este mereu altul. Poți merge de fiecare dată în alt parc, poți schimba mereu terenul de sport, iar primăvara natura se schimbă în jurul tău. Pomii înfloriți, iarba verde, cântecul păsărilor, lumina soarelui toate aceste lucruri care par banale au beneficii mari pentru tonusul și pentru sănătatea ta. O sală de sport nu ți le poate oferi niciodată!

Efort fizic mai mare

Exercițiile fizice în aer liber primăvara. 10 beneficii majore

Numeroase studii, dar și sportivii de performanță îți pot confirma că exercițiile fizice în aer liber te obligă să depui un efort mai mare. Te miști mai mult într-un spațiu liber, alergi mai mult, faci mai multă mișcare pentru că lumina naturală, soarele și aerul proaspăt te ajută să fii mai energic. Cu alte cuvinte, ai mai multă poftă de sport și de mișcare în aer liber, decât între cei patru pereți ai unei săli, oricât de modernă și atractivă ar fi.  

Oxigenează mai bine plămânii

Categoric, mișcarea în aer liber oxigenează mai bine plămânii. Dacă alegi un parc sau un spațiu de recreere departe de șoselele poluate, plămânii tăi se vor încărca de aer curat.

Exercițiile fizice în aer liber obligă plămânii să lucreze mai bine și mai eficient, iar acest lucru îți dă un tonus general mai bun.

Fortifică inima

Pulsul accelerează atunci când faci sport și inima bate mai puternic. Sângele bine oxigenat din plămâni ajunge în inimă și o ajută să capete mai multă forță. Cu timpul, sportul în aer liber este mult mai avantajos pentru sănătatea inimii decât sportul într-o sală închisă, slab ventilată și eventual plină de praf pe care tu nici nu îl sesizezi.

Revigorează starea de spirit

Cu un peisaj verde și plin de viață, cu lumină naturală și mișcare susținută, este imposibil să nu te întorci acasă cu o stare de spirit mult mai bună după exercițiile fizice în aer liber.

Cu atât mai importante sunt aceste exerciții primăvara, când este posibil să suferi de astenie sau de o ușoară depresie după zilele lungi și gri de iarnă. Aerul proaspăt te ajută să capeți mai multă energie, îți fortifică plămânii și îți oxigenează creierul, iar tonusul general al organismului este tot mai bun de la o zi la alta.

Combat depresia și stresul

Se știe bine că sportul combate emoțiile negative, anxietatea, frustrările, stările neplăcute de nervozitate și depresia. Este unul dintre cele mai bune tratamente pentru psihic și pentru suflet.

Cu atât mai mult, mișcarea în aer liber te ajută să alungi toate emoțiile negative pe care le aduni de-a lungul zilei, stresul și chiar depresia din cauza unor eșecuri sau neputințe.

Sportul îți fortifică organismul, inima și mintea. După câteva minute de efort fizic în aer liber, gândești mai limpede, te simți mai ușor, mai înplinit, ai mai multă încredere în forțele tale și știi că poți face față mult mai bine stresului cotidian.

Slăbești mai ușor și mai repede

Exercițiile fizice în aer liber primăvara. 10 beneficii majore

Datorită faptului că spațiul liber te provoacă să faci mai multă mișcare și să petreci mai mult timp în parc, alergând sau practicând diverse sporturi, șansele să scapi mai repede de kilogramele nedorite sunt mai mari.

Dacă vrei să slăbești mai repede, nu te mai duce la sală unde repeți aceleași exerciții cu rezultate modeste. Mergi în parc în pas sportiv, aleargă, folosește aparatele de fitness, joacă tenis sau joacă-te cu mingea. Afară, vei face exerciții mai variate și sigur vei slăbi mai repede!

Aport de vitamina D

Organismul uman nu poate sintetiza vitamina D decât în prezența luminii naturale a soarelui. Sportul în aer liber ajută la un aport mai mare de vitamina D care la rândul ei ajută la consolidarea oaselor, la menținerea unei danturi sănătoase și la reglarea absorbției de calciu.

Încearcă să faci cât mai des exercițiile fizice în aer liber dimineața, când soarele este blând și plăcut. Primăvara, în mod deosebit, organismul are o mare nevoie de vitamina D, după ce ai petrecut mai bine de trei luni în spații închise. Iar sportul în parc este indicat la orice vârstă, pentru că la orice vârstă avem nevoie de vitamina D.

O imunitate mai rezistentă

Așa cum este și firesc, sportul în aer liber fortifică organismul și totodată sistemul lui de apărare. Dacă practici în mod regulat exerciții fizice în parcuri, în curtea ta sau pe terenurile de sport în aer liber, cu timpul imunitatea ta devine mai rezistentă.

Vei fi mult mai bine protejată de virozele care apar des primăvara, vei răci mai rar, vei fi mai rezistentă la frig și la umezeală, iar problemele minore ale căilor respiratorii precum ușoare sinuzite sau rinite se vor vindeca mai repede.

În plus, oricât de bine ar fi aerisită o sală de fitness, riscul de răspândire al virusurilor în spațiu închis este mai mare. În aer liber, poți să stai la distanțe mari față de persoanele care tușesc sau strănută într-una!

Un somn mai bun și mai liniștit

Exercițiile fizice în aer liber primăvara. 10 beneficii majore

O jumătate de oră petrecută în aer liber făcând mișcare te ajută să te destinzi, să te simți mai bine, să alungi gândurile negre și ca atare să dormi mai bine noaptea. Iar dacă faci sport cu un grup mai mare, te distrezi și te destinzi mult mai bine!

Sportul fortifică mușchii, dar îi ajută ulterior să se relaxeze. Iar echilibrul psihic pe care îl capeți când începi să faci sport în mod regulat este foarte important pentru odihnă și relaxare.

Se știe că un somn bun și odihnitor, te ajută să îți păstrezi vigilența și capacitatea rapidă de reacție, te ajută să îți întărești memoria și să fii mai puternică psihic pentru toate încercările de peste zi.

Costuri reduse

Exercițiile fizice în aer liber sunt gratis. Nu este nevoie să mai plătești abonament la sală sau să cheltui bani pe deplasarea până la sală, pe benzină, pe metrou sau autobuz sau pe locul de parcare.

Ieșind în parc, mai ales dacă este lângă casă, automat se reduc foarte mult costuri pe care le presupune sportul într-un spațiu închis. În plus, te poți antrena oricând dorești, nu doar la orele la care ești programată.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter