Top 10 cele mai bogate femei din lume. Cum și-au câștigat averea!

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Marți, 20 decembrie 2022, 13:29

Topurile care cuprind cele mai bogate femei din lume sunt tot mai impresionante de la un an la altul. Tot mai multe femei se implică în afaceri de anvergură, cuceresc bursele de valori sau înmulțesc averea familiei într-un timp record.

Cuprins

Cele mai bogate femei din lume conduc afaceri de succes sau se bucură de moștenirea unor branduri care își sporesc valoarea în fiecare an. Unele dintre ele dețin adevărate imperii în domeniul modei și al produselor de lux, în domeniul farmaceutic, în imobiliare sau în industria IT. Domeniile în care femeile impresionează cu abilitățile de lider și cu profitul fabulos sunt din ce în ce mai variate.

Top 10 cele mai bogate femei din lume în 2022

Moștenitoarea imperiului L`Oreal rămâne în topul miliardarelor lumii de peste cinci ani. Averea ei este greu de întrecut, următoarele femei din top fiind destul de departe. În plus, averea franțuzoaicei a continuat să crească în pofida numeroaselor probleme economice cauzate de epidemia de coronavirus.

Din top 10 cele mai bogate femei din lume au dispărut miliardarele chineze precum Yang Huiyan sau Zhon Huijuan, care au pierdut o bună parte din avere în ultimul an. Conform estimărilor Forbes pentru anul 2022, topul este în continuare dominat de femei de afaceri și moștenitoare bogate din America, alături de câteva miliardare din Franța, Germania și Australia.

1. Francoise Bettencourt Meyers: 75,3 miliarde de dolari

Top 10 cele mai bogate femei din lume. Cum și-au câștigat averea!

Francoise Bettencourt Meyers este moștenitoarea imperiului L`Oreal, pe care l-a preluat de la mama sa, Liliane Bettencourt, care a decedat în 2017. Francoise Bettencourt Meyers deține împreună cu familia un procent de 33% din celebra companie L`Oreal. În total, averea se ridică la 75,3 miliarde de dolari, potrivit ultimului top realizat de Forbes. Cu toate acestea, Topul Bloomberg susține că Bettencourt ar putea avea o avere de aproape 95 de miliarde de dolari.

Francoise este căsătorită cu fiul unui rabin și are doi copii. Este scriitoare, pianistă, un mare filantrop și cea mai bogată femeie din lume!

2. Alice Walton: 65,1 miliarde de dolari

Top 10 cele mai bogate femei din lume. Cum și-au câștigat averea!

Alice Walton (72 de ani) este fiica fondatorului Walmart, Sam Walton. Ea are o avere de 65.1 miliarde de dolari și face parte din top 20 cei mai bogați oameni din lume, fiind a doua cea mai bogată femeie după franțuzoaica Bettencourt. Alice Walton este licențiată în Științe Economice, a fondat o bancă de investiții în Arkansas și a avut o contribuție majoră la înființarea aeroportului regional din Arkansas. Dar viața ei este presărată și cu fapte deloc lăudabile. Pe cât este de bună în afaceri, pe atât de rău se descurcă la volan: a ucis o femeie cu mașina, a provocat peste 20 de accidente rutiere, într-unul dintre ele fiind ea însăși la un pas de moarte.

3. Julia Koch: 57,9 miliarde de dolari

Top 10 cele mai bogate femei din lume. Cum și-au câștigat averea!

Julia Koch (60 de ani) și cei trei copii ai săi au moștenit un pachet de 42% din Koch Industries de la soțul ei, David, care a murit în august 2019. Originară din Iowa, Julia s-a mutat în New York în anii 1980 și a lucrat ca asistent al designerului de modă Adolfo. În tinerețe a fost model și a fost implicată de mică în afacerea părinților care dețineau magazine de haine.

Julia l-a cunoscut pe soțul ei, David Koch, la o întâlnire pe nevăzute de unde a plecat cu o impresie proastă despre el și și-a promis că nu se va mai întâlni niciodată cu David. Cu toate acestea, cei doi s-au reîntâlnit la o petrecere în New York și au început să iasă mai des împreună. La scurt timp, Julia a devenit soția unuia dintre cei mai bogați americani.

4. MacKenzie Scott: 38,6 miliarde de dolari

Top 10 cele mai bogate femei din lume. Cum și-au câștigat averea!

MacKenzie Scott este filantrop, scriitoare și fosta soție a fondatorului Amazon Jeff Bezos, cu care a fost căsătorită timp de 25 de ani. Ei au divorțat la jumătatea anului 2019 și ea a primit 25% din participația la Amazon. Având o avere fabuloasă, MacKenzie este una dintre cele mai generoase miliardare ale lumii. În martie 2022, New York Times scria că, în ultimii doi ani, Scott a donat peste 12 milioane de dolari mai multor fundații și ONG-uri internaționale.

5. Jacqueline Mars: 37,4 miliarde de dolari

Top 10 cele mai bogate femei din lume. Cum și-au câștigat averea!

Jacqueline Mars (82 de ani) deține aproximativ o treime din acțiunile Mars, cel mai mare producător de dulciuri din lume, companie fondată de bunicul ei. Ea a lucrat pentru companie timp de aproape 20 de ani și a făcut parte din consiliu până în 2016. Jacqueline a fost căsătorită de două ori, din prima căsnicie având trei copii. În anul 2013, a provocat un accident rutier care a dus la moartea unei persoane și la avortul spontan al unei tinere care se afla în mașina lovită de Mars. Jacqueline a suportat consecințele accidentului și a pledat vinovată. Se pare că ar fi adormit la volan, deși conducea aproape de casă.

6. Gina Rinehart: 28,8 miliarde de dolari

Top 10 cele mai bogate femei din lume. Cum și-au câștigat averea!

Gina Rinehart este cea mai bogată femeie din Australia și una dintre cele mai bogate femei din lume. Ea a adunat o avere fabuloasă revitalizând companiile miniere ale tatălui ei. Miliardele lui Rinehart vin din exploatarea minereului de fier în Australia, cea mai mare parte din contracte fiind semnate cu parteneri chinezi. Rinehart este acum președintele companiei Hancock Prospecting.

7. Miriam Adelson: 28,1 miliarde de dolari

Top 10 cele mai bogate femei din lume. Cum și-au câștigat averea!

Miriam Adelson (76 de ani) este născută în Israel, are cetățenie americană și israeliană și este văduva miliardarului Sheldon Adelson (decedat în 2021). Averea soțului ei provine din compania sa de cazinouri din Las Vegas: Las Vegas Sands. Cei doi soți erau cunoscuți drept unii dintre cei mai mari suporteri ai lui Donald Trump.

8. Susanne Klatten: 22,1 miliarde de dolari

Top 10 cele mai bogate femei din lume. Cum și-au câștigat averea!

Susanne Klatten (60 de ani) deține 19,1% din compania de automobile BMW; fratele ei, Stefan Quandt, detine 23,6%. Defuncta lor mamă, Johanna, a fost a treia soție a legendarului industriaș Herbert Quandt, care a condus BMW spre piața de lux. Susanne este totodată proprietara unei companii germane de produse farmaceutice, Altana, moștenită de la tatăl ei.

Numele Susannei este adesea legat de istoria rușinoasă a familiei Quandt care se pare că a colaborat cu regimul nazist în timpul celui de al doilea război mondial și a folosit sclavi în fabricile pe care le dețineau.

9. Iris Fontbona: 17,7 miliarde de dolari

Top 10 cele mai bogate femei din lume. Cum și-au câștigat averea!

Iris Fontbona Gonzales este cea mai bogată femeie din Chile și a treia cea mai bogată femeie din America latină. Ea este văduva lui Andrónico Luksic Abaroa, care a construit o avere din minerit și băuturi înainte de a muri de cancer în 2005. Fontbona și copiii ei controlează Antofagasta Plc, care deține mine de cupru în Chile. Familia deține, de asemenea, un pachet majoritar de acțiuni la Quiñenco, un conglomerat chilian cotat la bursă și activ în sectorul bancar, bere și transport maritim.

10. Laurene Powell Jobs: 15,4 miliarde de dolari

Top 10 cele mai bogate femei din lume. Cum și-au câștigat averea!

Laurene Powell Jobs (58 de ani) a moștenit acțiuni de miliarde de dolari la Apple și Disney de la regretatul ei soț, cofondatorul Apple Steve Jobs, care a murit în 2011. În 2017, ea a cumpărat o acțiuni la compania care deține Washington Wizards din NBA și Washington Capitals din NHL.
Ea a achiziționat, de asemenea, participații la mai multe trusturi mari de presă, inclusiv cea mai mare parte a revistei The Atlantic. Averea ei, estimată acum la 15 miliarde de dolari de către Forbes, se pare că a scăzut față de 2021 cu aproape 5 miliarde de dolari.

Laurene l-a cunoscut pe Steve Jobs în 1989, pe când acesta ținea un discurs la Stanforf unde era studentă. Tânăra l-a abordat fără nicio reținere și cei doi au avut o discuție pe diverse subiecte prioritare pentru tinerii investitori. Se pare că discuția l-a fascinat pe Steve, iar frumoasa blondă avea să îi devină soție peste un an.

Laurene a fondat mai multe companii și finanțează diverse instituții și organizații pentru tineri și pentru mediu. În SUA, ea se numără printre cele mai bogate femei, dar și printre cele mai influente personalități mondene.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter